Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπεύδει βραδέως να προμηθευτεί κοντέινερ κατά του κορονοϊού το υπ. Μετανάστευσης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σπεύδει βραδέως να προμηθευτεί κοντέινερ κατά του κορονοϊού το υπ. Μετανάστευσης

  • A-
  • A+

Τώρα προμηθεύεται αναγκαία μέσα η κυβέρνηση με σκοπό «την έγκαιρη προετοιμασία» των προσφυγικών δομών από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε σε επικοινωνία του με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα κάνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να διαθέσει σύντομα στην Ελλάδα 181 ειδικά κοντέινερ για τις ανάγκες διαμονής και υγειονομικής παρακολούθησης προσφύγων και μεταναστών.

Η επικοινωνία των δύο υπουργών έγινε χτες, Τετάρτη, 8 Απριλίου, περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά τις 23 Μαρτίου, όταν καλούσε η κυβέρνηση τις δομές της ενδοχώρας να ετοιμαστούν άμεσα για να εφαρμόσουν τα ημίμετρα του σχεδίου Αγνοδίκη, όταν και εάν εντοπιστει το πρώτο κρούσμα: υγειονομικό αποκλεισμό των δομών με πλήρη απαγόρευση εισόδου και εξόδου και δημιουργία τριών χώρων, ένα για ιατρικές εξετάσεις, άλλο για απομόνωση των κρουσμάτων και ένα τρίτο για ανάρρωση και θεραπεία.

Τέτοια κοντέινερ επιβεβαιώνει τώρα ότι ετοιμάζεται να στείλει η Αυστρία, τόσο καιρό μετά και ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι είχε έγκαιρα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις προσφυγικές δομές. 

Αν είχε έγκαιρα σχέδιο, κάτι που αμφισβητείται, πάντως σήμερα λείπουν τα βασικά μέσα για την εφαρμογή του.

Αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Μετυανάστευσης και Ασύλου: «Συμφωνήθηκε να προχωρήσουν αμέσως οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε τα κοντέινερ να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα. Η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων αποσκοπεί στην έγκαιρη προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του συνδυασμού μεταναστευτικού και πανδημίας».

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την περίτεχνη διατύπωση «πιθανές συνέπειες του συνδυασμού μεταναστευτικού και πανδημίας» ή το ανερυθρίαστο «έγκαιρη προετοιμασία»;

Είχαν ήδη περάσει εβδομάδες μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, τα οποία η κυβέρνηση ανέμενε λανθασμένα ότι θα έρθουν με τον προσφυγικό πληθυσμό, ή τουλάχιστον έτσι άφηνε να εννοηθεί.

Την ίδια στιγμή δεν έκανε τίποτα για να εκκενώσει τις υπερσυνωστισμένες, χωρίς στοιχειώδη μέσα υγιεινής, δομές, μεταφέροντας τους πιο ευάλωτους σε ξενοδοχεία και άλλα κατάλληλα καταλύματα, όπως ζητά η διεθνής και ευρωπαϊκή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Επιτρόπου Ιλβας Γιόχανσον.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ιδίως ο υπουργός Νότης Μηταράκης, αρκούταν να επικαλείται αορίστως τον κίνδυνο του κορονοϊού για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων τις βίαιες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα ή για να προωθήσει την ατζέντα της κατασκευής τάχα κλειστών κέντρων στα νησιά, όπως τα παρουσιάζει για να παραπλανήσει τις τοπικές κοινωνίες.

Πρόκειται για νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η κ. Γιόχανσον στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, παρόντων των υπουργών Μηταράκη και Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι δεν την διέψευσαν.

Η περίπτωση της Ριτσώνας και της Μαλακάσας δείχνει τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους πληθυσμούς των δομών η πολτιική της κυβέρνησης: η ιχνηλάτηση έδειξε ότι είχαν νοσήσει και άλλοι, συνολικά 28 στις δύο δομές, οι 23 στη Ριτσώνα.

Σε δομές όπου μένουν ηλικιωμένοι και ευάλωτοι σε συνθήκες υπερσυνωστισμού μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι σημαίνει το σχέδιο Αγνοδίκη.

Το σχέδιο προβλέπει υγειονομικό αποκλεισμό των δομών με πλήρη απαγόρευση εισόδου και εξόδου και δημιουργία τριών χώρων, για ιατρικές εξετάσεις, για απομόνωση και για ανάρρωση και θεραπεία. Είναι όμως σχεδόν αδύνατο, όπως το έχει παραδεχτεί ο κύριος Μηταράκης, να επιβληθεί καραντίνα και περιορισμος της κίνησης μέσα στις υπερσυνωστισμένες δομές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο ζωτικός χώρος κάθε φιλοξενούμενου και επιβεβλημένη η μετακίνηση για την κάλυψη βασικών αναγκών: έξι με οκτώ άτομα σε κουκέτες σε κάθε κοντέινερ, αρκετά άτομα σε κάθε σκηνή, τοποθετημένη η μία δίπλα στην άλλη, κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους στις άκρες των δομών.

Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Μοιάζει πολυτέλεια να περιμένει η κυβέρνηση να δρομολογήσει τώρα η Αυστρία τις διαδικασίες για την αποστολή κοντέινερ που θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους. Αν εκραγεί η υγειονομική βόμβα που κατασκευάζει συστηματικά η κυβέρνηση στις δομές, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Πρέπει τώρα να την απενεργοποιήσει, προχωρώντας άμεσα, όπως της ζητούν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς, σε αποσυμφόρηση των δομών και μεταφορά των ευάλωτων σε κατάλληλες συνθήκες.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προανήγγειλε αύξηση επιστροφών, ζήτησε αλληλεγγύη απ’ την Ε.Ε.
Επίσκεψη στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, απ’ όπου φρόντισε να δώσει το στίγμα της πολιτικής που επιδιώκει στο προσφυγικό –...
Προανήγγειλε αύξηση επιστροφών, ζήτησε αλληλεγγύη απ’ την Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο αδιαχώρητο της Μόριας σήμερα ο Γ. Κουμουτσάκος
Στη Λέσβο βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος ώστε να επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας και τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Στο αδιαχώρητο της Μόριας σήμερα ο Γ. Κουμουτσάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Ελσίνκι ο Γ. Κουμουτσάκος
Στη σύνοδο υπουργών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο νέος αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παραμένει ωστόσο ζητούμενο πώς ακριβώς εννοεί την αλληλεγγύη που θα ζητήσει
Στο Ελσίνκι ο Γ. Κουμουτσάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
Το σχέδιό του για το προσφυγικό, που έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, σε επίσημη συνέντευξη, παρά το γεγονός...
«Δουβλίνο» θέλω, τώρα το θέλω!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μαγειρεύουν» Grexit από τη Σένγκεν
Επίσημα, κανείς από τους εταίρους δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από πίσω, όμως, οι περισσότεροι, ιδίως οι χώρες του Βορρά, με επικεφαλής την Αυστρία,...
«Μαγειρεύουν» Grexit από τη Σένγκεν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πόρτα» για δημοσιογράφους στο δημαρχείο Λέσβου
Εκτός των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Λέσβου μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αυστριακού καγκελάριου βρέθηκε το σύνολο των τοπικών συντακτών καθώς και ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, που βρήκαν...
«Πόρτα» για δημοσιογράφους στο δημαρχείο Λέσβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας