• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.0°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.9°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  83%
dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν απολύονται και θα πληρώνονται

 • A-
 • A+

Xρειάστηκαν καταγγελίες επί καταγγελιών, ανακοινώσεις της αρμόδιας ομοσπονδίας εκπαιδευτικών, μέχρι και ερωτήσεις βουλευτών για να προχωρήσει η κυβέρνηση στο αυτονόητο: να εξασφαλίσει δηλαδή τη νομιμότητα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφηκε χθες, ρυθμίζεται το ζήτημα των παράνομων αναστολών συμβάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των εκβιαστικών πιέσεων από τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για παροχή εξ αποστάσεως υπηρεσιών καθώς και το θέμα της καταβολής διδάκτρων που απασχόλησε έντονα τους υπόχρεους γονείς.

Στα «εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων-εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών», όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, αντέδρασε θετικά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία μάλιστα κάνει λόγο για «δικαίωση της πλειονότητας των ιδιωτικών σχολείων, των γονέων και των θέσεων της ομοσπονδίας».

Βασικά σημεία

Πρωτίστως, η ΚΥΑ διευκρινίζει ότι απαγορεύονται οι απολύσεις των εκπαιδευτικών και λοιπών εργαζομένων σε κάθε ιδιωτική εκπαιδευτική δομή (σ.σ. ιδιωτικό σχολείο, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, κέντρο ξένων γλωσσών, ιδιωτικό ΙΕΚ) καθ’ όλη τη διάρκεια της προσωρινής απαγόρευσης, με ημερομηνία έναρξης τη 18η Μαρτίου, ενώ τα βασικά σημεία της απόφασης είναι τα εξής:

- Οι εκπαιδευτικοί με ή χωρίς διοριστήριο του υπουργείου Παιδείας δεν εντάσσονται στο ΕΡΓΑΝΗ, δεν αναστέλλονται δηλαδή οι συμβάσεις τους, και άρα εξακολουθούν να λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους, παρέχοντας παράλληλα εξ αποστάσεως υπηρεσίες (τηλεκπαίδευση).

- Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν διδασκαλία εξ αποστάσεως και που αναστέλλουν τις συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού, το οποίο δικαιούται επομένως την αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και την ένταξη στα λοιπά μέτρα στήριξης.

- Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες και των οποίων οι συμβάσεις ανεστάλησαν για το χρονικό διάστημα 15.3.2020 έως και 30.4.2020, δικαιούνται να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Βέβαια, για όσους παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες ή εξ αποστάσεως εργασία με σκοπό την υποστήριξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης ή των λοιπών λειτουργικών αναγκών της εκπαιδευτικής δομής, οι συμβάσεις εργασίας δεν αναστέλλονται κατ’ επιλογή της επιχείρησης-εργοδότη.

Αναφορικά με την καταβολή διδάκτρων ή τη ρύθμιση του ζητήματος στην περίπτωση που το ποσό έχει προπληρωθεί, η απόφαση αναφέρει ξεκάθαρα ότι στα εκπαιδευτήρια που δεν παρέχουν καθόλου τηλεκπαίδευση δεν υπάρχει και η υποχρέωση καταβολής διδάκτρων εκ μέρους των γονέων για το διάστημα που αυτά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Τώρα, στην περίπτωση που το ποσό έχει ήδη καταβληθεί, οι γονείς μπορούν να απαιτήσουν επιστροφή του ποσού που αντιστοιχεί στην περίοδο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.ά., δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας και άρα δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους, ενώ αφήνει στην ευχέρεια των επιχειρήσεων και των γονέων να συμφωνήσουν για ενδεχόμενη αναπροσαρμογή του ύψους των διδάκτρων κατ' αναλογία με την παρεχόμενη υπηρεσία.

Μία εκκρεμότητα

«Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά, με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και μαθητών, εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας», σχολιάζουν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η αρμόδια υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, με την ΟΙΕΛΕ να τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με περισσότερους από έναν εργοδότες.

«Εκατοντάδες συνάδελφοι που εργάζονται κυρίως σε κέντρα ξένων γλωσσών και σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν πολλαπλούς εργοδότες, δεν μπορούν να υπαχθούν στον μηχανισμό στήριξης της ΕΡΓΑΝΗΣ εάν έστω και ένας εργοδότης εμφανίζεται ενεργός. Ετσι λοιπόν οι εκπαιδευτικοί δεν δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα αυτών έχει στον ενεργό αυτό εργοδότη λιγότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα.

»Οι συνάδελφοί μας αυτοί, λόγω της συγκεκριμένης ιδιαιτερότητας, θα υποχρεωθούν αυτή τη δύσκολη περίοδο σε εξαθλίωση με μηνιαίες αμοιβές που μετά βίας φτάνουν το τριψήφιο νούμερο. Ακόμη πιο ακραίο είναι το φαινόμενο των εκπαιδευτικών που μία από τις συμβάσεις αυτές είναι σύμβαση έργου, αυτή εμφανίζεται ενεργή, αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται καθόλου (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφων στη Σιβιτανίδειο Σχολή, σε ωδεία κ.λπ.)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμβολιασμοί εφήβων και κυρώσεις σε ανεμβολίαστους συγκεκριμένων επαγγελμάτων
Παρουσιάζεται το σχέδιο για τον εμβολιασμό εφήβων. Στα σκαριά κι ένα πρώτο πλαίσιο για υποχρέωση εμβολιασμού εργαζομένων. Διάγγελμα Μητσοτάκη.
Εμβολιασμοί εφήβων και κυρώσεις σε ανεμβολίαστους συγκεκριμένων επαγγελμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τη Δευτέρα τα δωρεάν self tests σε εργαζόμενους οκτώ κλάδων
Αφορούν λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και...
Από τη Δευτέρα τα δωρεάν self tests σε εργαζόμενους οκτώ κλάδων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Self test από Δευτέρα και για εργαζόμενους - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, περιγράφεται στην ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.
Self test από Δευτέρα και για εργαζόμενους - Τι προβλέπει η ΚΥΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεναγοί, ένας κλάδος προς εξαφάνιση;
Οι ξεναγοί μέσω του σωματείου τους απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, για έναν νευραλγικό κλάδο του τουρισμού, που ειδικά φέτος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της καθολικής ανεργίας.
Ξεναγοί, ένας κλάδος προς εξαφάνιση;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η άδειά σας... εκφεύγει της κανονικότητας
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που απασχολούνται λόγω κορονοϊού σε άλλες υπηρεσίες, χάνουν τη θεσμοθετημένη τους άδεια του Πάσχα.
Η άδειά σας... εκφεύγει της κανονικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανδημία απολύσεων στην Beat
Σε μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και «εθελοντικές» μειώσεις μισθών προχώρησε η Beat εν μέσω πανδημίας προκαλώντας τις αντιδράσεις σωματείων του κλάδου της πληροφορικής.
Πανδημία απολύσεων στην Beat

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας