• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 16.8°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 14.9°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 9.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 12.6°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.5°C / 14.4°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.7°C / 13.9°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομπρέλα σε αστέγους από τον Δήμο Αθηναίων

 • A-
 • A+
Αρχές της επόμενης εβδομάδας εκτιμάται ότι θα μπουν οι πρώτοι ένοικοι στο κτίριο επί της συμβολής των οδών Αχαρνών και Λιοσίων, αφού προηγουμένως υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό ● Στη δεύτερη δομή (στη Χαλκοκονδύλη) θα φιλοξενηθούν μόνο άστεγοι χρήστες ουσιών.

Δύο νέους ξενώνες φιλοξενίας στην περιοχή της πλατείας Βάθη θέτει σε λειτουργία ο Δήμος Αθηναίων για την προσωρινή στέγαση αστέγων, προκειμένου να προφυλαχθούν από τον κορονοϊό. Η πρώτη δομή έχει χαρακτηριστικά «μπλοκ κοινωνικής κατοικίας», καθώς θα στεγαστεί στο συγκρότημα τριών επταώροφων κτιρίων στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων. Το συγκρότημα (συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 4.000 τ.μ.) αποτελείται από 54 συνολικά διαμερίσματα και κάποια πρόσθετα ισόγεια καταστήματα.

Ανήκει στον ΕΦΚΑ (κατασκευάστηκε το 1958 από το ΝΑΤ), ο οποίος με απόφασή του στις 26 Μαρτίου ενέκρινε ομόφωνα την παραχώρηση της χρήσης (χρησιδάνειο) όλης της ανωδομής και τριών ισόγειων καταστημάτων στον Δήμο Αθηναίων μέχρι το τέλος του Ιουνίου, με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης.

Τα κτίρια βρίσκονται σε καλή κατάσταση καθώς είχαν πρόσφατα ανακαινιστεί. Πρόσθετες επισκευές γίνονται ήδη κι έχει καλυφθεί μεγάλο μέρος της επίπλωσης. Απομένουν η ηλεκτροδότησή τους και η παροχή φυσικού αερίου, κάτι που σημαίνει ότι η πλήρης προετοιμασία των διαμερισμάτων δεν εξαρτάται μόνο από τον δήμο.

«Αν όλα πάνε καλά, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπει ο πρώτος πληθυσμός», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Γρ. Λέων. Προτεραιότητα θα δοθεί στη φιλοξενία όσων βρίσκονται στον δρόμο. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας επιδιώκεται να έχουν φιλοξενηθεί όλοι οι άστεγοι.

Για να διαφυλαχθούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και να αποτραπεί όποιος συνωστισμός, υπολογίζονται γύρω στους 400 οι άνθρωποι που μπορούν να φιλοξενηθούν στο συγκρότημα.

«Αν προκύψει ανάγκη, θα φιλοξενηθούν περισσότεροι», διαβεβαιώνει ο κ. Λέων. Πριν φιλοξενηθούν στην δομή, οι άστεγοι θα υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό. Εχουν προβλεφθεί χώροι στο συγκρότημα για να φιλοξενηθούν σε απομόνωση με ιατρική επίβλεψη όσοι τυχόν βρεθούν θετικοί με ήπια συμπτώματα. Σε νοσοκομείο θα εισαχθούν βαρύτερα περιστατικά.

Ακόμη ένας ξενώνας

Προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός αστέγων με ανομοιογενή χαρακτηριστικά, ο Δήμος Αθηναίων θα λειτουργήσει ακόμη έναν ξενώνα, στο ξενοδοχείο «Ιονίς», επί της οδού Χαλκοκονδύλη, όπου θα φιλοξενηθούν χρήστες ουσιών. Η δυναμικότητα της δομής αυτής είναι συγκεκριμένη και μπορεί να φιλοξενήσει έως 140 ανθρώπους. Συμφωνία του δήμου με την ξενοδοχειακή επιχείρηση για τη φιλοξενία αστέγων υπάρχει από το 2018, όμως μέχρι πρότινος εξαιρούνταν η φιλοξενία χρηστών ουσιών.

Ερευνα του Παντείου Πανεπιστημίου και του ΚΥΑΔΑ το 2018 κατέγραφε στους 790 τους αστέγους εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, με το 50% εξ αυτών να υπολογίζεται ότι κάνει χρήση ουσιών. Με δεδομένο ότι κάποιοι άστεγοι ήδη φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές, υπολογίζονται σε περίπου 500 οι άστεγοι που πρέπει επειγόντως να στεγάσει ο δήμος προκειμένου να προφυλαχθούν από την πανδημία.

Για τη λειτουργία των δύο δομών υπερψηφίστηκαν σε χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο (πραγματοποιήθηκε διά περιφοράς) δύο μνημόνια συνεργασίας δήμου και ΚΥΑΔΑ με: α) Ερυθρό Σταυρό, Γιατρούς του Κόσμου, «Praksis», Equal Society, Αρχιεπισκοπή για το συγκρότημα στην Αχαρνών, β) ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ για τον ξενώνα στη Χαλκοκονδύλη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανδημία απόγνωσης: άστεγοι και άποροι σε μέρες καραντίνας
Η πανδημία του κορονοϊού δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες επιβίωσης για κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτες ομάδες. Τα νέα δεδομένα απαιτούν δραστικές πρωτοβουλίες από τους δήμους.
Πανδημία απόγνωσης: άστεγοι και άποροι σε μέρες καραντίνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
Με κλίμα αντιπαραθέσεων και την αποχή τριών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων.
Διά ζώσης, αλλά με αποκλεισμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαλλαγές από τον Δήμο Αθηναίων σε πληττόμενες επιχειρήσεις
Σειρά μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα αποτροπής της διάδοσης του κορονοϊού πρόκειται να εφαρμόσει άμεσα ο Δήμος Αθηναίων, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του.
Απαλλαγές από τον Δήμο Αθηναίων σε πληττόμενες επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Covid-19: Ποια μέτρα εφαρμόζονται στον δημόσιο τομέα
Εγκύκλιο με τα μέτρα που συγκεντρωτικά ισχύουν για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα για τον Covid-19 υπέγραψε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Covid-19: Ποια μέτρα εφαρμόζονται στον δημόσιο τομέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας