• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 9.1°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  66%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ξέχασε» τα κλειστά κέντρα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μηταράκης

 • A-
 • A+
Αφού στριμώχτηκε από τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έριξε το μπαλάκι στους δήμους των νησιών για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ ● Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση σχεδίου έκτακτης δράσης και ότι είναι αναγκαίο να αρχίσει η μεταφορά των ευάλωτων σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Με χαρακτηριστική διγλωσσία εμφανίστηκε χθες στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τα μέτρα προστασίας των προσφύγων και μεταναστών και της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Τα μέλη της Επιτροπής επέμειναν επίσης στο ζήτημα της πρωτοφανούς αναστολής της Σύμβασης της Γενεύης τον Μάρτιο και των σχεδίων του υπουργείου που υπονομεύουν περαιτέρω την ποιότητα της διαδικασίας ασύλου, όπως τα αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.».

Επιμένοντας στο ζήτημα της εκκένωσης των ΚΥΤ και της μεταφοράς των πιο ευάλωτων σε άλλους, προστατευμένους χώρους στα νησιά, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, αποκάλυψε ότι υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση σχεδίου έκτακτης δράσης, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο να αρχίσει η μεταφορά των ευάλωτων σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Η Επίτροπος επισήμανε επίσης την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταθέσουν αίτημα ασύλου όσοι έφτασαν στην Ελλάδα το Μάρτιο, όσο είχε τεθεί σε ισχύ η πρωτοφανής αναστολή της Σύμβασης της Γενεύης.

Στην απάντησή του ο κ. Μηταράκης μίλησε για περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας στην ενδοχώρα λόγω ανεπάρκειας θέσεων και έθεσε ζήτημα χρηματοδότησης: «Είναι περιορισμένος ο αριθμός των ξενοδοχείων και πολύ ευχαρίστως να τους εκμεταλλευτούμε, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε και τη χρηματοδότηση για τις επιπλέον 40.000 κλίνες που θα χρειαστούν, για πόσο καιρό και πού μπορούμε να τις βρούμε» σημείωσε.

Πηγές του υπουργείου επιχειρούν να ρίξουν την ευθύνη στους δήμους των νησιών για τη μη μεταφορά των ευάλωτων σε ξενοδοχεία, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκαν για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επιστολή του υπουργού στις 29 Μαρτίου, αλλά «η πλειοψηφία των δήμων εξακολουθεί να υπεκφεύγει και να εξετάζει το ζήτημα με ελαφρότητα».

Διαφορετική ορολογία

Στην ομιλία της η επίτροπος Γιόχανσον αναφέρθηκε ρητά στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά. Παρ’ όλο που στο εσωτερικό ο κύριος Μηταράκης επιμένει να χρησιμοποιεί την ορολογία των «κλειστών κέντρων», προκειμένου να παραπλανήσει το ξενοφοβικό του ακροατήριο, στην Επιτροπή χρησιμοποίησε τελείως διαφορετική ορολογία και δεν διέψευσε ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για ΚΥΤ, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα η «Εφ.Συν.».

Ο υπουργός μίλησε για «κέντρα πολλαπλών σκοπών» και διευκρίνισε: «Δεν θα περιορίζονται οι άνθρωποι εκεί, θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται. Θα υπάρχουν κανόνες φυσικά, είναι πολύ σημαντικό τα κέντρα αυτά να έχουν κανόνες που να συνάδουν με τις διεθνείς συνθήκες και τις οδηγίες».

Αναφερόμενος άλλωστε στα νέα κέντρα της Μαλακάσας και των Σερρών, που και αυτά τα αποκαλεί στο εσωτερικό «κλειστά κέντρα», στο Ευρωκοινοβούλιο απέφυγε κάθε σχετική ορολογία και μίλησε για προσωρινές δομές που λειτουργούν με τη φροντίδα διεθνών οργανισμών και οργανώσεων.

Σημείωσε ότι εξετάζει τη δυνατότητα να λειτουργεί μέσω Skype η διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και αναφέρθηκε στις περισσότερες από 120.000 συσσωρευμένες υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα (45.000 περισσότερες από τον αριθμό των περίπου 75.000 συσσωρευμένων υποθέσεων που κατηγορούσε η κυβέρνηση ότι της παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όπως και για 19.000 αποφάσεις που εκκρεμούν, ενώ έχει γίνει η συνέντευξη. Σημείωσε ότι η Υπηρεσία Ασύλου εκμεταλλεύεται τον χρόνο που παραμένει κλειστή για το κοινό λόγω κορονοϊού, ώστε να διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επανέλαβε το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης για τις πρωτοφανείς ενέργειές της στον Εβρο, ότι δεν υπήρξε αυθόρμητο κύμα προσφύγων αλλά κατευθυνόμενοι πληθυσμοί από την Τουρκία, μετανάστες σε ποσοστό 70%. Ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές δυνάμεις δέχτηκαν βία με δακρυγόνα και πέτρες, αλλά απάντησαν με χαρακτηριστική ψυχραιμία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιχείρησε μάλιστα να διαψεύσει ότι υπήρξαν επαναπροωθήσεις στον Εβρο, παρ’ όλο που τις έχει δεχτεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που παραδέχτηκε τη λειτουργία του άτυπου κέντρου επαναπροωθήσεων στον Πόρο του Εβρου, όπως και άλλα αρμόδια κυβερνητικά χείλη.

«Ολα έγιναν με πλήρη διαφάνεια, ενώ κατέγραφαν κάμερες 50 τηλεοπτικών συνεργείων και χιλιάδες συσκευές βιντεοσκόπησης. Δεν θα είχε φανεί κάτι;» είπε, χωρίς να δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την κραυγαλέα αντίφαση ότι τραυματισμοί και βία αποτυπώθηκαν ακριβώς στις κάμερες διεθνών τηλεοπτικών συνεργείων και στα κινητά των προσφύγων, όπως και σε μαρτυρίες δημοσιογράφων.

Οι απαντήσεις των δήμων των νησιών Βορείου Αιγαίου

Ευθύνες στους δήμους των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Χίου, Κω, Λέρου) που αρνούνται τη χρήση ξενοδοχείων για τη φιλοξενία ευάλωτων συνεχίζουν να ρίχνουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία λύσεων αποσυμφόρησης των ΚΥΤ.

Οι πηγές του υπουργείου δεν μπήκαν ωστόσο στον κόπο να εξηγήσουν τι εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει μόνη της στην ενοικίαση ή και στην επίταξη καταλυμάτων.

Συνοπτικά οι απαντήσεις των δήμων στην πρόταση του υπουργείου έχουν ως εξής:

● Χίου: αντιπροτείνει ενοικίαση χώρου από ιδιώτη που πληρεί τις προδιαγραφές.
● Μυτιλήνης: αναφέρει ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος χωρίς να τον υποδεικνύει.
● Δυτικής Σάμου: επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος και αντιπροτείνει ναύλωση πλοίου που θα λειτουργεί σε καραντίνα.
● Δυτική Λέσβος: προτείνει ναύλωση πλοίου που θα λειτουργεί σε καραντίνα.
● Ανατολική Σάμος: ζητά ναύλωση πλοίου που θα πλέει ανάμεσα στα 5 νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο.
● Κω: ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί προσωρινός χώρος για τους νεοαφιχθέντες και δεν προτείνει άλλο χώρο.
● Λέρου: καλεί το υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες υγειονομικής προστασίας, αλλά δεν προτείνει χώρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
Έκκληση για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο κολαστήριο της Λέρου για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες
Τα κλειστά στρατόπεδα για τους πρόσφυγες επιφυλάσσουν ένα ζοφερό μέλλον για τις τοπικές κοινωνίες λόγω της μεταχείρισης των προσφύγων και του ρόλου που θα τους απαιτηθεί να παίξουν σε αυτήν.
Το νέο κολαστήριο της Λέρου για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
Την πρόθεσή του για την κατασκευή νέας δομής για πρόσφυγες στο ακρωτήρι "Ακρα Παχύ" αποκάλυψε ο Νότης Μηταράκης. Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι νησιώτες.
Στα βράχια πετάνε τους πρόσφυγες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο
Μνημόνιο συνεργασίας με την Κομισιόν υπέγραψε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, σχετικά με τη δημιουργία νέας προσφυγικής δομής στη Λέσβο.
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας - Κομισιόν για το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Μηταράκη για τα 133 εκατ. ευρώ
Εξηγήσεις για τα 133 εκατ. ευρώ που ζητά από τον εθνικό προϋπολογισμό ο υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταρακης ώστε να κατασκευαστούν μόλις τρία ΚΥΤ σε Σάμο, Κω και Λέρο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Μηταράκη για τα 133 εκατ. ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας