Εμπρησμό «βλέπει» η αστυνομία πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα σε Ι.Χ. αυτοκίνητο μεταλλωρύχου που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο σπίτι του, στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, στο κατεστραμμένο όχημα βρέθηκαν υπολείμματα από ναυτικές φωτοβολίδες. Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 2.30 τα ξημερώματα και σβήστηκε από περίοικους πριν φτάσει η πυροσβεστική υπηρεσία, που τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβει.
Κι ενώ την υπόθεση ερευνά το Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου Χαλκιδικής, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία Κασσάνδρας καλούν τους βουλευτές Χαλκιδικής, τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργο, και τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Γιάννη Μίχο, να συμβάλουν στην αποστοχοποίηση των μεταλλωρύχων, ειδικά στα χωριά Ιερισσός και Νέα Ρόδα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Με ανακοίνωσή τους, οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού τονίζουν: «Πέραν του ότι αυτή η πράξη είναι καταδικαστέα, οφείλουμε με ψυχραιμία να εξετάσουμε ποιον βολεύει. Πρόκειται για άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της προσπάθειας δημιουργίας εμφυλιακών καταστάσεων στη ΒΑ Χαλκιδική. Αυτή η κοινωνική αναταραχή σαφώς δεν ωφελεί την τοπική κοινωνία στο σύνολό της. Αυτοί που παίρνουν το ρίσκο να σχεδιάζουν και να δημιουργούν τέτοιες ακραίες καταστάσεις οφείλουν να αναλογιστούν και τις συνέπειες αυτού του είδους των σχεδιασμών. Προβοκατόρικες λογικές και πρακτικές δεν έχουν λύσει ποτέ κανένα πρόβλημα».
■ Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για το «πάγωμα» της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Στην προσφυγή υποστηρίζει πως το ελληνικό Δημόσιο, κατά παράβαση της σχετικής ειδικής διάταξης νόμου, δεν ενέκρινε ως όφειλε εντός 60 ημερών από την υποβολή τους τις τεχνικές μελέτες για τις μονάδες «Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου» και «Μεταλλουργική Μονάδα Χαλκού, Χρυσού και Θεϊκού Οξέως Μαντέμ Λάκκου».
■ Σήμερα θα επισκεφθεί τις Σκουριές και θα μιλήσει για τους εν εξελίξει αγώνες κατά των καταστροφικών εξορύξεων στη Λ. Αμερική μια εμβληματική φυσιογνωμία της λατινοαμερικανικής Αριστεράς, ο Περουβιανός Ούγκο Μπλάνκο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας