Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο αγώνας συνεχίζεται κι ας... Μένουμε Σπίτι!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αγώνας συνεχίζεται κι ας... Μένουμε Σπίτι!

  • A-
  • A+
#MASKONCHALLENGE. Η ενίσχυση του ΕΣΥ και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στοίχημα για την επόμενη μέρα

Με την απαγόρευση μετακινήσεων και συναθροίσεων, που κάτω από διαφορετικές συνθήκες θα θύμιζε οργουελικό μυθιστόρημα, η προβολή ενός αφηγήματος διαφορετικού από αυτό της κυβέρνησης αλλά και των αιτημάτων για ενίσχυση του ΕΣΥ και προστασία των εργαζομένων γίνεται δύσκολη υπόθεση, παρότι πιο αναγκαία από ποτέ. Αρκετές διαδικτυακές κοινότητες, όπως η «Covid 19: Κανένας μόνος/καμία μόνη», που μετρά περισσότερους από 15.000 ακόλουθους στο facebook, προσπαθούν να συμβάλουν στην ανάδειξη αυτών των ζητημάτων.

Πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε στα social media η καμπάνια #MaskOn όπου οι συμμετέχοντες φωτογραφίζονται με μάσκες και ανεβάζουν αιτήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με νεαρούς εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, μαθαίνοντας περισσότερα για τους σκοπούς της καμπάνιας.

Κι ένας τετράποδος... σύντροφος στον αγώνα

Σωτήρης Λαπιέρης, δημόσιος υπάλληλος

Ξεκινήσαμε την καμπάνια γιατί ακόμα και με τον περιορισμό των μετακινήσεων έπρεπε με έναν τρόπο να φανούν κάποια διαφορετικά πράγματα απ’ όσα παρουσιάζουν κυβέρνηση και ΜΜΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κορονοϊός δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο που ήρθε κι έπεσε, αλλά υπήρχε το υπόβαθρο, ειδικά στις χώρες με αποδυναμωμένα συστήματα υγείας όπως η Ελλάδα. Μέσω της σελίδας σκοπεύουμε να οργανώσουμε και μια μαζική αιμοδοσία γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Τέλος, πρέπει να δούμε τον οικονομικό αντίκτυπο που έρχεται μετά. Θα ξαναζήσουμε την τριετία 2010-2012 σε βάθος μέτρων και κρίσης;

Αλεξάνδρα, νοσηλεύτρια (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας)

Ολοι οι νοσηλευτές και όσοι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτά τα ζητήματα που προϋπήρχαν της πανδημίας. Θέλουμε μόνιμες προσλήψεις γιατρών, όχι με διετείς συμβάσεις. Υπάρχει έλλειψη σε εξοπλισμό και αναλώσιμα. Φτάνουμε σε σημείο να γινόμαστε εμείς αναλώσιμοι. Νιώθουμε ανασφάλεια, δεν γίνονται αρκετά τεστ, δεν ξέρουμε τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα. Τα μέτρα προστασίας δεν είναι επαρκή. Οταν είναι επιβεβαιωμένο το κρούσμα, χρειαζόμαστε με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ειδικό εξοπλισμό.

Δουλεύουμε με την ίδια μάσκα 8 ώρες, ενώ πρέπει να αλλάζει ανά 2. Φοράμε τις στολές μιας χρήσης για παραπάνω από μία χρήση. Δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν νοσήσει, εάν βγουν εκτός μάχης, τι θα συμβεί μετά; Ακόμα και στα νοσοκομεία δεν βρίσκουμε αντισηπτικά και χρησιμοποιούμε κυρίως οινόπνευμα. Πρέπει το κράτος να κάνει μια κεντρική διαχείριση αυτών των αναλώσιμων υλικών. Ετσι θα μπορούσε να αποφευχθεί και η αισχροκέρδεια. Εμείς κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, η κυβέρνηση τι κάνει; Πρέπει να γίνει άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων, ενώ 100 ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν είναι μόνο η ατομική ευθύνη, υπάρχει και η συλλογική ευθύνη.

Λευτέρης Καρχιμάκης, ασκούμενος δικηγόρος

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη φαίνεται να έχουν παγώσει όλα. Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι αυτονόητο αίτημα. Ωστόσο, νομοσχέδια περνάνε χωρίς τις απαιτούμενες δημοκρατικές διαδικασίες και μέτρα που θα δυσκολέψουν τις ζωές μας θα παραμείνουν και μετά τον κορονοϊό. Ενα παράδειγμα αυτών που πλήττονται είναι οι ασκούμενοι δικηγόροι, που, παρότι εργαζόμενοι, μένουν αόρατοι για την πολιτεία και δεν προβλέπεται κανένα μέτρο στήριξης. Ως καμπάνια «Κανένας μόνος-καμία μόνη» θέλουμε να αναδείξουμε αυτά τα μέτρα και να δώσουμε φωνή σε όσους πλήττονται, όπως και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις για την επόμενη μέρα.

Χρήστος Σταυρακάκης, αρχιτέκτονας

Παρότι αναγκαζόμαστε να μείνουμε στα σπίτια μας λόγω της απαγόρευσης και με αίσθημα αυτοπροστασίας και ευθύνης, ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να δείξουμε ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Περισσότερα χρήματα για το ΕΣΥ, προσλήψεις γιατρών, ένα ισχυρό σύστημα υγείας μπορεί να είναι η μόνη ασπίδα προστασίας. Δεν μπορεί να θεωρείται σχεδόν έγκλημα να πάει κάποιος έναν περίπατο για να ξεσκάσει την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή, στα νοσοκομεία. Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους χωρίς να υπάρχει πρόνοια.

Σοφία Τσουρινάκη, ιδιωτική υπάλληλος

Η καμπάνια θέλει να δείξει ότι κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος σε αυτή τη συνθήκη, το ΜaskΟn ήταν μια δράση ορατότητας. Φοράμε φουλάρια στη φωτογραφία γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μάσκες. Πρέπει να αυξηθούν οι ΜΕΘ, να γίνουν προσλήψεις γιατρών, να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι καλώς μένουμε σπίτι, αλλά όσο δεν γίνονται τεστ, τα νούμερα που μαθαίνουμε κάθε απόγευμα στις 6 είναι πλασματικά. Σε αυτό βασίζεται η επικοινωνιακή καμπάνια της κυβέρνησης. Η απομόνωση χωρίς τα τεστ δεν θα αποδώσει.

Εχει μεγάλη σημασία για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συνεχίζουν να εργάζονται. Υπάρχουν ανασφάλιστοι ή εργαζόμενοι με τίτλους κτήσης (απόδειξη δαπάνης) για τους οποίους δεν προβλέπεται κανένα επίδομα από τις ΠΝΠ αυτή τη στιγμή. Αυτοί οι άνθρωποι μένουν στο μηδέν ή στο έλεος του εργοδότη. Είναι η στιγμή να μείνουμε μόνοι στο σπίτι, αλλά όχι κοινωνικά απομονωμένοι.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση
Οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση εν όψει της 25ης Μαΐου εξέδωσε ο ΕΦΕΤ (www.efet.gr) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και την Ελληνική Ενωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης...
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην εστίαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργιο εργοδοτικής ασυδοσίας στα ΚΤΕΛ
Εκατοντάδες απολύσεις παρουσιάζονται ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις» • Επιστολή με σοβαρότατες καταγγελίες προς τον πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και τις εισαγγελικές αρχές.
Οργιο εργοδοτικής ασυδοσίας στα ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλληλεγγύη από τους πρόσφυγες
Ομάδα προσφύγων συνέβαλε στον καθαρισμό του διαπολιτισμικού κέντρου «Σταυροδρόμι» στο κέντρο της Καρδίτσας και χώρων της Αναπτυξιακής Καρδίτσας δείχνοντας την αλληλεγγύη τους προς τους πληγέντες.
Αλληλεγγύη από τους πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Θολό» τοπίο στον επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη
Απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής εργασίας, άλλοι που δεν έχουν λάβει κανένα επίδομα και άλλοι πάλι που είναι άνεργοι… Αυτή είναι μια γενική εικόνα της κατάστασης στον χώρο των...
«Θολό» τοπίο στον επισιτισμό στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας