Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντεργατικές πρακτικές ιδιωτικού τομέα στην κορωνίδα του «επιτελικού κράτους»
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντεργατικές πρακτικές ιδιωτικού τομέα στην κορωνίδα του «επιτελικού κράτους»

  • A-
  • A+

Την καταστρατήγηση ενός εκ των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και ειδικότερα το δικαίωμα στην κανονική άδεια καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο των Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), της ΚΣΤ΄ εκπαιδευτικής σειράς.

Οι σπουδαστές-εργαζόμενοι εξαναγκάζονται στη λήψη κανονικής άδειας για τον μήνα Απρίλιο, εν μέσω καραντίνας και σε συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού, με ταυτόχρονη στέρηση του δικαιώματος για λήψη κανονικής άδειας στο υπόλοιπο έτος.

Η εξέλιξη τους έγινε γνωστή προ λίγων ημερών με ανακοίνωση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Δ. Κυριακόπουλου, ο οποίος ενημέρωσε για την απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιο του Κέντρου να αποδεχθεί σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.

Η απόφαση ελήφθη με βάση μια «απολύτως οριακή και δυσμενή», όπως τονίζουν οι σπουδαστές, ερμηνεία του υπαλληλικού κώδικα και του κανονισμού σπουδών της ΕΣΔΔΑ. Στην πράξη, ελήφθη μια απόφαση «η οποία αντιγράφει και εισάγει στον δημόσιο τομέα μία από τις χειρότερες πρακτικές που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα. […] Ας σημειωθεί ότι η ΕΣΔΔΑ αποτελεί τον πρώτο φορέα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα στον οποίο εισάγεται και εφαρμόζεται αντίστοιχο μέτρο», υπογραμμίζουν οι σπουδαστές.

Ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κάνει λόγο για μια απόφαση που ελήφθη «έπειτα από προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων και των προσφερόμενων εναλλακτικών επιλογών», υποστηρίζοντας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ότι «με βάση τα διαθέσιμα εργαλεία τίθεται μια σειρά από τεχνικά και νομικά ζητήματα» που δεν εγγυώνται σύγχρονη εκπαίδευση και αδιάλειπτη διεξαγωγή μαθημάτων.

Με λίγα λόγια, «γίνεται δημόσια παραδοχή ότι η ΕΣΔΔΑ και το ΕΚΔΔΑ –ως μοναχικές εξαιρέσεις των ημερών που διανύουμε– στερούνται των απαραίτητων τεχνικών υποδομών ώστε να λειτουργήσει άμεσα μία αξιόπιστη και ασφαλής πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης!

Η κορωνίδα του “επιτελικού κράτους”, η οποία υποτίθεται βρίσκεται στην πρωτοπορία του ελληνικού δημόσιου τομέα στην αξιοποίηση και εφαρμογή ψηφιακών λύσεων, αδυνατεί να ανταπεξέλθει άμεσα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των σπουδαστών της», τονίζουν οι σπουδαστές, καλώντας τα μέλη του Συλλόγου σε αγωνιστική εγρήγορση.

Η ανακοίνωση

του Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της ΚΣΤ' Εκπαιδευτικής Σειράς «Αλέξανδρος Σβώλος»:


«Μέσω ανακοίνωσης του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, η οποία εκδόθηκε χθες 26/3/2020, πληροφορηθήκαμε ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ έγινε δεκτή η γνωμοδότηση του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Συμβουλίου για χορήγηση κανονικής άδειας στους σπουδαστές της ΚΣΤ΄ εκπαιδευτικής σειράς της ΕΣΔΔΑ για τον μήνα Απρίλιο. Πρόκειται για μια ανακοίνωση η οποία μας βρίσκει συνολικά αντίθετους, οφείλουμε ωστόσο να σταθούμε ειδικότερα σε δύο συγκεκριμένα σημεία της.

Δεν νοείται απόφαση που «σέβεται και προστατεύει τα δικαιώματα του συνόλου των σπουδαστών», όταν η απόφαση αυτή καταστρατηγεί ένα από τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων εν γένει: το δικαίωμα στην κανονική άδεια. Όμως, με την ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ ενημερωθήκαμε ότι μας στερείται το σύνολο της κανονικής μας αδείας για το έτος 2020, εξαναγκάζοντας μας να λάβουμε την άδεια αυτή εν μέσω καραντίνας, σε συνθήκες οικιακού περιορισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σκοπός της κανονικής αδείας, σύμφωνα με τον νόμο και εθνική και ευρωπαϊκή νομολογία είναι η ξεκούραση και η αναψυχή του εργαζόμενου δημοσίου υπαλλήλου, ώστε αυτός να καθίσταται αποδοτικός κατά τον εργάσιμο χρόνο του για την υπηρεσία του. Είναι σαφές, ότι ο υποχρεωτικός οικιακός περιορισμός και οι άκρως στρεσογόνες συνθήκες της περιόδου που διανύουμε, επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Αντίθετα από τους ισχυρισμούς της ανακοίνωσης του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ, πρόκειται για σαφή καταστρατήγηση ενός θεμελιώδους εργασιακού δικαιώματος μας από τη διοίκηση της ΕΣΔΔΑ και του ΕΚΔΔΑ. Κάνοντας μια ερμηνεία του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κανονισμού Σπουδών απολύτως οριακή και δυσμενή για τους σπουδαστές – εργαζόμενους ακυρώνοντας βασικό δικαίωμα, παίρνουν μία απόφαση η οποία αντιγράφει και εισάγει στον δημόσιο τομέα μία από τις χειρότερες πρακτικές που εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα, αυτές τις τόσο δύσκολες για όλους τους εργαζόμενους ημέρες της πανδημίας. Αυτή της θέσης των υπαλλήλων μιας επιχείρησης σε καθεστώς αναγκαστικής αδείας. Ας σημειωθεί ότι η ΕΣΔΔΑ αποτελεί τον πρώτο φορέα σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα στον οποίο εισάγεται και εφαρμόζεται αντίστοιχο μέτρο.

Επιπλέον, από την ανακοίνωση του προέδρου και τη θέση μας σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας γίνεται δημόσια παραδοχή, ότι η ΕΣΔΔΑ και το ΕΚΔΔΑ -ως μοναχικές εξαιρέσεις των ημερών που διανύουμε- στερούνται των απαραίτητων τεχνικών υποδομών ώστε να λειτουργήσει άμεσα μία αξιόπιστη και ασφαλής πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης! Η κορωνίδα του «επιτελικού κράτους», η οποία υποτίθεται βρίσκεται στη πρωτοπορία του ελληνικού δημόσιου τομέα στην αξιοποίηση και εφαρμογή ψηφιακών λύσεων, αδυνατεί να ανταπεξέλθει άμεσα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των σπουδαστών της.

Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της ΚΣΤ' Εκπαιδευτικής Σειράς «Αλέξανδρος Σβώλος» δηλώνουμε την απερίφραστη αντίθεση και καταδίκη μας στην ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ στο σκέλος που μας αφορά, και καλούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου σε αγωνιστική εγρήγορση».

Η ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΚΔΔΑ

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια θανατηφόρα πανδημία. Η χώρα μας, όπως και ένας μεγάλος αριθμός κρατών, έχει λάβει αυστηρά μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακόψει τη διάδοση του κορωναϊού και να προστατέψει τους πολίτες της, ιδίως εκείνους που είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Αυτές τις δύσκολες μέρες, όλοι αναμετριόμαστε με τις ευθύνες μας. Το ΕΚΔΔΑ από την πρώτη στιγμή έλαβε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία του προσωπικού του και ανέστειλε τη λειτουργία των εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών του προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ έγινε δεκτή η γνωμοδότηση του Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Συμβουλίου για χορήγηση κανονικής άδειας στους σπουδαστές της ΚΣΤ΄ εκπαιδευτικής σειράς της ΕΣΔΔΑ για τον μήνα Απρίλιο.

Η απόφαση λήφθηκε έπειτα από προσεκτική εξέταση όλων των παραμέτρων και των προσφερόμενων εναλλακτικών επιλογών, ήδη από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωναϊού στη χώρα. Ειδικά κατά τη δεδομένη στιγμή, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και με βάση τα διαθέσιμα εργαλεία τίθεται μια σειρά από τεχνικά και νομικά ζητήματα που σε καμία περίπτωση δεν εγγυώνται την παροχή σύγχρονης και όχι ασύγχρονης εκπαίδευσης και ταυτόχρονα ποιοτικής, ασφαλούς και αδιάλειπτης διεξαγωγής μαθημάτων, σεμιναρίων και εργαστηρίων (8 διαφορετικές ηλεκτρονικές αίθουσες για 8 ώρες την ημέρα, κάθε εργάσιμη μέρα). Παράλληλα, η υπάρχουσα τεχνική υποδομή του ΕΚΔΔΑ, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία, δεν εγγυάται, με τα σημερινά δεδομένα, να ανταποκριθεί στις παραπάνω προδιαγραφές.

Η απόφαση αυτή όμως λαμβάνεται και έπειτα από τον συνυπολογισμό ότι ενδεχόμενη άμεση έναρξη της β΄ ειδικής φάσης σπουδών δεν θα ήταν συμβατή με τις άδειες ειδικού σκοπού (για γονείς και ευπαθείς ομάδες) που θεσμοθετήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και καταλαμβάνουν γονείς – σπουδαστές και εισηγητές καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ΕΚΔΔΑ και παρά τους περιορισμούς των ημερών αυτών, αναβαθμίζει ήδη με ταχύτατους ρυθμούς την τεχνική του υποδομή ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβάνοντας την πλήρη τεχνική υποστήριξη των συστημάτων του να παρέχει το σύνολο των αναγκών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της Σχολής με τρόπο που δεν θα θίγει τις ποιοτικές προδιαγραφές του προγράμματος σπουδών. Η πιλοτική παροχή υπηρεσιών σύγχρονης εκπαίδευσης ευρείας κλίμακας θα δοκιμαστεί εντός των επόμενων ημερών. Παράλληλα, το ΕΚΔΔΑ προβαίνει στην προμήθεια φορητών υπολογιστών ώστε να διατεθούν στους σπουδαστές που έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς καμία διάκριση στην εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία.

Αυτές τις ημέρες δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις. Υπάρχουν όμως αποφάσεις που σέβονται και προστατεύουν τα δικαιώματα του συνόλου των σπουδαστών, διασφαλίζουν την ομαλότητα και θωρακίζουν την ομαλή συνέχεια και το θεσμικό κύρος του ΕΚΔΔΑ. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε.

Διονύσιος Α. Κυριακόπουλος»

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυθαιρεσίες και αυταρχισμοί βασιλεύουν στο ΕΚΔΔΑ
Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ένας επιστημονικός φορέας με θεσμικό ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού δημόσιου τομέα, τείνει να μετατραπεί σε έναν... μονοπρόσωπο οργανισμό.
Αυθαιρεσίες και αυταρχισμοί βασιλεύουν στο ΕΚΔΔΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαφώνησαν εφ’ όλης της ύλης
Εντονη κριτική ασκήθηκε από την ΑΔΕΔΥ στην πολιτική του Τ. Θεοδωρικάκου για τις προσλήψεις, την κινητικότητα, τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και άλλα θέματα της δημόσιας διοίκησης.
Διαφώνησαν εφ’ όλης της ύλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθε τέχνη... κι άσ’ τηνε ώς το Πάσχα τουλάχιστον
Χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι με πλούσια κατάρτιση, περιμένουν με αγωνία τον εισαγωγικό διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ και θα χρειαστεί να περιμένουν για μήνες ακόμα.
Μάθε τέχνη... κι άσ’ τηνε ώς το Πάσχα τουλάχιστον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς στήνεται ένα κομματικό παραμάγαζο
Σε απόπειρα μετατροπής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης σε κομματικό παραμάγαζο παραπέμπουν οι επιλογές της κυβέρνησης Ν.Δ. σε πρόσωπα που στελεχώνουν το διοικητικό του συμβούλιο.
Πώς στήνεται ένα κομματικό παραμάγαζο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ΑμεΑ κέρδισαν το πάρκινγκ
Χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν τρίωρη κατάληψη του υπόγειου γκαράζ της Νομικής Σχολής, μαζί με αλληλέγγυους πολίτες, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές, για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε δωρεάν θέσεις...
Τα ΑμεΑ κέρδισαν το πάρκινγκ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας