Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
COVID-19: τα αποτυχημένα μοντέλα και η επιλογή της «αγέλης»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

COVID-19: τα αποτυχημένα μοντέλα και η επιλογή της «αγέλης»

  • A-
  • A+
Ο φαύλος κύκλος, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 με την υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, συνεχίζεται, ενώ τα αποτελέσματά του δυστυχώς αποκαλύπτονται (ξανά) σήμερα με τον πλέον τραγικό τρόπο: εκχώρηση του δημόσιου αγαθού της υγείας σε ιδιώτες, αποδυνάμωση και συρρίκνωση του ΕΣΥ αλλά και υποβάθμιση των δημόσιων λειτουργών της υγείας, αναγκαστική εξάρτηση του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες σε πολλαπλάσιες τιμές, μετακύλιση των οικονομικών βαρών στον ασθενή/πελάτη

Μεσούσης της επιδημίας του κορονοϊού κι ενώ πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι φωνές για τη μέγιστη ανάγκη να θωρακιστεί καλύτερα το ΕΣΥ και να λειτουργήσουν άμεσα οι κρίσιμες και τόσο αναγκαίες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση, διά της πλαγίας οδού και λόγω των αυξημένων αναγκών για παροχή υπηρεσιών υγείας, υλοποιεί την εμμονή της για την αναγκαστική σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Πίσω από τους διθυράμβους για το δημόσιο νοσοκομείο, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του, παρέχονται ισχυρά οικονομικά κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να πράξει το αυτονόητο στη δεδομένη συγκυρία. Με την υπογραφή έκτακτων μνημονίων μπαίνουν τα θεμέλια για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και μετά τη λήξη τους τον Απρίλιο, πάντα με το αζημίωτο από πλευράς ΕΟΠΥΥ αλλά και «υπό το πρίσμα της καλής πίστης»!

Ο φαύλος κύκλος, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 με την υιοθέτηση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αποδυνάμωσης του ΕΣΥ, συνεχίζεται, ενώ τα αποτελέσματά του δυστυχώς αποκαλύπτονται (ξανά) σήμερα με τον πλέον τραγικό τρόπο: εκχώρηση του δημόσιου αγαθού της υγείας σε ιδιώτες, αποδυνάμωση και συρρίκνωση του ΕΣΥ αλλά και υποβάθμιση των δημόσιων λειτουργών της υγείας, αναγκαστική εξάρτηση του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες σε πολλαπλάσιες τιμές, μετακύλιση των οικονομικών βαρών στον ασθενή/πελάτη. Σήμερα, κι ενώ ακόμα και οι πλέον φανατικοί υπέρμαχοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υγεία αναγνωρίζουν το λάθος της φτωχοποίησης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση επιμένει και στήνει τα θεμέλια για την ντε φάκτο επιβολή των ΣΔΙΤ στην υγεία, μιας αποδεδειγμένα καταστροφικής επιλογής σε κάθε χώρα όπου αυτές οι συμπράξεις εφαρμόστηκαν.

Η κερκόπορτα

«Θεματοφύλακας της δημόσιας υγείας» είναι το σλόγκαν του ΙΣΑ και προφανώς θα συμφωνεί μαζί του και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που, λίγους μήνες πριν, σε ημερίδα για τη σημασία διείσδυσης του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, αδιαφορούσε όταν τα ΜΑΤ ψέκαζαν τους γιατρούς του Δημοσίου που διαδήλωναν απέξω την πλήρη αντίδρασή τους.

Οι ίδιοι δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές μπροστά στους οποίους υποκλίνεται τώρα ολόκληρη η χώρα. Ταυτόχρονα σχεδόν με αυτές τις ημερίδες ξεκίνησαν και οι λάβρες τοποθετήσεις στη Βουλή υπέρ της θέσπισης των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα δημόσια νοσοκομεία με πιλοτικές (αρχικά) εφαρμογές. Οι Κ. Μητσοτάκης και Β. Κικίλιας εκθειάζουν με κάθε ευκαιρία τα ΣΔΙΤ που θα «σώσουν» το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν μπορούσε να λείψει εδώ και ο γνωστός οργανισμός «διαΝΕΟσις».

«Στη βέλτιστη αξιοποίηση της νοσοκομειακής υποδομής και της τεχνολογίας αιχμής και την απόκτηση ή τη χρήση μέσω ΣΔΙΤ νέου σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής που δεν θα ήταν δυνατόν να αποκτηθεί από καθένα Νοσοκομείο μεμονωμένα» διαπιστώνει η έρευνα, που διενήργησε η «διαΝΕΟσις», χωρίς να μας διαφωτίζει γιατί άραγε δεν θα μπορούσαν με την κατάλληλη χρηματοδότηση και τη χρηστή διαχείριση να αποκτήσουν όλα τα παραπάνω τα δημόσια νοσοκομεία.

Η έκθεση διατυπώνει όμως και σειρά προτάσεων: «Δημιουργία “Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Αξιολόγησης” του ΕΣΥ ως ΝΠΙΔ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου). Ανασυγκρότηση των Υγειονομικών Περιφερειών ως ΝΠΔΔ και αντιστοίχισή τους στις διοικητικές περιφέρειες. Μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (!) ως θυγατρικές εταιρείες των ΥΠΕ, καθώς και συγχωνεύσεις και αλλαγές χρήσης, κυρίως των μικρών νοσοκομείων, με παράλληλη ανακατανομή υλικών και ανθρώπινων πόρων. Ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας των νοσοκομείων και μεταφορά διοικητικών διαχειριστικών αρμοδιοτήτων στην κλινική ιεραρχία και κυρίως στους διευθυντές των κλινικών εργαστηρίων».

Το όψιμο σοκ

Τελικά, φαίνεται ότι οι ερευνητές της «διαΝΕΟσις» και οι συνεργάτες της από την ΕΣΔΥ τώρα θα έχουν να αντιπαρατεθούν όχι μόνο με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Δημοσίου, με τους «εμμονικούς» αριστερούς αλλά και με τα δικά τους πρωτοκλασάτα ονόματα στον νεοφιλελεύθερο χώρο, που έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες βγαίνουν πλέον δημόσια και αναγνωρίζουν παλικαρίσια λανθασμένες εκτιμήσεις τους. Ο Στ. Μάνος, ο Ν. Κακλαμάνης, επώνυμοι δημοσιογράφοι στρατευμένοι, που μιλούσαν μέχρι πρόσφατα για άθλιους συνδικαλιστές, οικονομολόγοι και αναλυτές προστίθενται καθημερινά σε εκείνους που πραγματικά είδαν σοκαρισμένοι το τι συνεπάγεται η αποδυνάμωση του ΕΣΥ και η εκχώρηση του αγαθού της υγείας στους ιδιώτες που προφανώς θα αναζητούν το κέρδος.

Τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων, του κλεισίματος νοσοκομειακών μονάδων, της απογύμνωσής τους από προσωπικό, των άθλιων μισθών και της πώλησης του πλέον σύγχρονου εξοπλισμένου νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σε ιδιώτες, τα είδαμε την περίοδο της κρίσης και δυστυχώς τα βλέπουμε και σήμερα. Οσο για την «αξιολόγηση», την είδαμε κι αυτή ακόμα και πρόσφατα, με τις τοποθετήσεις κολλητών, κομματαρχών, απόστρατων κ.λπ. στις νέες διοικήσεις των νοσοκομείων. Πληροφορούμαστε, για παράδειγμα, ότι σε ένα από τα πλέον σύγχρονα και κρίσιμα νοσοκομεία, το γραφείο του διοικητή έχει μετατραπεί σε πολιτικό γραφείο συνάθροισης με έμφαση στους γαλάζιους ρασοφόρους!

ΙΤΑΛΙΑ

Η λανθάνουσα αποκέντρωση και οι κρίσιμες τρεις εβδομάδες

AP PHOTO / LUCA BRUNO

Για την ανάγκη (σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα) «της αντιστοίχισης των Νοσοκομείων με τις Περιφέρειες» και το τι ακριβώς περιλαμβάνεται στην έννοια «αντιστοίχιση» μπορούμε να κάνουμε μια μικρή (νοητή) βόλτα στην Ιταλία, όπου η πανδημία ξέφυγε ανεξέλεγκτη ενώ υπήρχε ήδη το τραγικό παράδειγμα της Κίνας.

Ισως δεν είναι γνωστό ότι στην Ιταλία κυριαρχούν μεγάλες ανισότητες και στην υγεία. Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες που συγκρότησαν το ΚΕΠΥ (Κέντρο Εκπαίδευσης & Ερευνας με επιστημονικό και πολιτικοκοινωνικό ρόλο που αναδεικνύει και προβάλλει ζητήματα Δημόσιας Υγείας, Πολιτικής Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας):

«Το ΕΣΥ της Ιταλίας σταδιακά από το 2002 υλοποίησε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής αποκέντρωσης (fiscal decentralization), βάσει του οποίου κάθε περιφέρεια φέρει τόσο την ευθύνη οργάνωσης των υπηρεσιών υγείας (και ιδιαίτερα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας) όσο και της κατανομής και άντλησης μέρους των αναγκαίων χρηματοδοτικών πόρων σε περιφερειακό ή/και τοπικό επίπεδο.

»Αποτέλεσμα αυτής της νεοκλασικής κοπής μεταρρύθμισης είναι ένα σύστημα υγείας πολλαπλών ταχυτήτων, κατακερματισμένο στη λειτουργία του. Η κεφαλαιώδης αυτή ευαλωτότητα του ιταλικού συστήματος υγείας λειτούργησε καθοριστικά στην εξάπλωση της επιδημίας στα πρώτα στάδιά της.

»Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η απουσία επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των περιφερειακών υπηρεσιών δημόσιας υγείας του Λάτσιο (Ρώμη) και της Λομβαρδίας (Μιλάνο) καθυστέρησε την επίσημη αναγνώριση της έναρξης της επιδημίας στη χώρα κατά τρεις εβδομάδες, δίνοντάς της αρκετό χρόνο για να εξαπλωθεί σημαντικά».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή», ο Φραντσέσκο Μακάριο, πρώην αντιδήμαρχος πολεοδομίας του Μπέργκαμο, μεταξύ άλλων είπε: «Η λιτότητα και οι περικοπές που εφαρμόστηκαν στην Υγεία από τη Δεξιά που ελέγχει την Περιφέρεια, αλλά και όλες τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, που προχώρησαν σε ιδιωτικοποιήσεις και έκλεισαν πολλά δημόσια νοσοκομεία, δεν αφήνει καμιά εναλλακτική λύση σωτηρίας ακόμη και σε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις της Ιταλίας».

Ενδεικτικό το γεγονός μιας διαμάχης κυριολεκτικά πάνω σε πτώματα συμπολιτών του για το πού θα γίνει το υπαίθριο νοσοκομείο.

«Από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες για την Υγεία ανήκουν στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια δεν δίνει άδεια για την κατασκευή του υπαίθριου νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης στο Μπέργκαμο. Στο μεταξύ εμείς πεθαίνουμε. Οταν φτάσει η τελική κρίση με τον κορονοϊό, μέσα σε τριάντα λεπτά, το πολύ σε μια ώρα, πεθαίνεις. Για να πάνε έναν ασθενή με αναπνευστικά προβλήματα στο Μιλάνο χρειάζονται περισσότερο χρόνο από αυτόν που διαρκεί η κρίση. Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά ελπίδα για τον άνθρωπο. Με τα λεφτά του Μπερλουσκόνι θα κάνουν την πασαρέλα στο Μιλάνο και εμείς θα πεθαίνουμε στο Μπέργκαμο. Λες και δεν μπορούν να τα φτιάξουν και τα δύο» («Αυγή», 23/3/2020, https://bit.ly/2QL6SSY).

ΣΟΥΗΔΙΑ

«Ενα τρελό πείραμα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους»

JESSICA GOW / TT

Κι αν στην Ιταλία τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί λόγω κατακερματισμού και ιδιωτικοποίησης σε άλλες χώρες, όπου οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ή και η πλήρης εκχώρηση του αγαθού της υγείας στον ιδιωτικό τομέα κυριολεκτικά τσάκισαν το δικαίωμα των πολιτών στην περίθαλψη, ξεκίνησε –συμπτωματικά– η αντιμετώπιση του COVID-19 με τη θεωρία της ανοσίας της αγέλης.

Τώρα οι περισσότεροι τρέχουν και δεν σώνουν ειδικά στις ΗΠΑ (το κορυφαίο παράδειγμα της ιδιωτικής υγείας) και στη Μ. Βρετανία. Προς το παρόν η μόνη χώρα που φαίνεται ότι επιμένει με λιγοστά ακόμα βήματα σε μέτρα περιορισμού είναι η Σουηδία.

Μεγάλη ομάδα επιστημόνων, λοιμωξιολόγων και γιατρών της χώρας με ανακοινώσεις σε μεγάλα διεθνή και σουηδικά ΜΜΕ προειδοποίησε εγκαίρως τον πρωθυπουργό ότι «παίζει ρώσικη ρουλέτα στις πλάτες των πολιτών». Ο Φρεντρίκ Ελγ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Umeå, γράφει: «Θα προτιμούσα να είναι η Στοκχόλμη σε καραντίνα. Είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τη μόλυνση. Αυτό είναι πολύ σοβαρό».

Οι κορυφαίοι επιδημιολόγοι της Σουηδίας έκρουσαν εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, επιμένοντας ότι η πολιτική της ανοσίας της αγέλης χρειάζεται παράλληλα και εμβόλιο. Ο Marcus Carlsson από το Πανεπιστήμιο του Lund περιέγραψε την προσέγγιση της κυβέρνησης ως «ένα τρελό πείραμα με 10 εκατομμύρια ανθρώπους».

Σύμφωνα με τα «προφητικά» στοιχεία των εργαζομένων στο «Αττικό» (31.1.2020) που αποτελεί τώρα νοσοκομείο αναφοράς αλλά και κυβερνητικό «στόχο» για πιλοτική ΣΔΙΤ, «το 2010 υπογράφηκε η πρώτη ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας μεταξύ του κορυφαίου πανεπιστημιακού νοσοκομείου “Καρολίνσκα” με ιδιωτική εταιρεία, για την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και χρηματοδότηση της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου με σκοπό όπως αναφερόταν “να αυξηθεί η αποδοτικότητα του νοσοκομείου”.

Ο προϋπολογισμός ήταν 14 δισ. σουηδικές κορόνες. Τελικά κόστισε 61,4 δισ. κορόνες που τα πλήρωσε ο λαός μέσω φόρων. Σήμερα η “ειδυλλιακή” εικόνα στο “πρότυπο” νοσοκομείο “Καρολίνσκα” έχει ως εξής:

Απολύονται 600 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 250 είναι γιατροί (το 9% του συνόλου των γιατρών) και οι 350 νοσηλευτικό προσωπικό (12% του συνόλου). Είχε προηγηθεί η απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις διοικητικές υπηρεσίες. Οι εναπομείναντες έχουν γονατίσει από τις υπερωρίες και την εντατικοποίηση της εργασίας. Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο μπαίνει μέσα 160 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, λόγω της ακριβής “ενοικίασης” γιατρών και νοσοκόμων από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ενώ μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα δίνουν και παίρνουν σχετικά με τις υπερβολικά υψηλές αμοιβές των οικονομικών μάνατζερ και των στελεχών της διοίκησης του νοσοκομείου».

ΗΠΑ

Το εφιαλτικό πρόσωπο του αμερικανικού «ονείρου»

Στις ΗΠΑ του Τραμπ, όπου εξαπλώνεται τώρα με δραματικό τρόπο η πανδημία, οι τραγικές συνθήκες των δύο τρίτων των πολιτών, που μένουν ανασφάλιστοι και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στις υπερσύγχρονες υπηρεσίες υγείας, είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια.

Πριν ακόμα ο Ομπάμα κάνει κάποιες, έστω μικρές αλλά ουσιαστικές, βελτιώσεις, τις οποίες ανέτρεψε ο Τραμπ. Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επίσης με τη θεωρία της αγέλης και τις θεωρίες συνωμοσίας και τώρα μετρούν θύματα κατά εκατοντάδες. Τα τεστ είναι πανάκριβα και φυσικά δεν υπάρχουν ΜΕΘ για τους φτωχούς.

Ηδη σε έρευνες της ομάδας του «Ιού» (κι όχι του κορονοιού) το 2005, μετά και την τραγωδία του τυφώνα «Κατρίνα» και τις φονικές πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη, επισημαίναμε τα συμπεράσματα Αμερικανών γιατρών για το ότι ο μύθος-οδηγός του αμερικανικού μοντέλου αποκάλυπτε το εφιαλτικό του προσωπείο.

«Η Νέα Ορλεάνη έδειξε την τραγική κατάληξη μιας κοινωνίας, όπου η κυριαρχία της κερδοσκοπίας έχει εξορίσει τις έννοιες της αλληλεγγύης και της αναφοράς στον δημόσιο-συλλογικό χώρο. Σήμερα, οι αποτυχίες του μοντέλου της “ελεύθερης αγοράς” φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το αίτημα και το όραμα για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κοινωνικά ελεγχόμενο, επαρκώς χρηματοδοτούμενο και στελεχωμένο, το οποίο μπορεί και οφείλει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλο τον πληθυσμό».

Σύμφωνα με τον David Himmelstein, καθηγητή Ιατρικής στο Harvard, «η υγεία μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη, προσωπική και ευάλωτη στη διαφθορά για να την εμπιστευτούμε στην αγορά». Την περίοδο εκείνη το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της υγείας στις ΗΠΑ εποφθαλμιούσαν ευρωπαϊκά κράτη και μεταξύ τους και η Ελλάδα. Μόνο που δεν μας είχαν τότε πληροφορήσει για τις μακροχρόνιες συνέπειές του.

H Ida Hellander (γραμματέας των Γιατρών για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας), μιλώντας το 2005 σε συνέδριο στην Ελλάδα για τις πολιτικές στην υγεία, αναφέρθηκε στις πολυετείς μελέτες 9.000 επιστημόνων των ΗΠΑ, που αγωνίζονταν για την επαναφορά του ΕΣΥ.

«Αφού ξεχαρβαλώθηκε η δημόσια περίθαλψη, άρχισε το κήρυγμα του ευαγγελίου της ιδιωτικοποίησης της υγείας που θα βασιζόταν στη φροντίδα με βάση τους νόμους προσφοράς και ζήτησης. Ο σημερινός φονταμενταλισμός της αγοράς της υγείας ελάχιστα πλέον γίνεται πιστευτός. Τα δυο ακραία επιχειρήματα που αναγκάζεται πλέον να χρησιμοποιεί η ίδια η αγορά είναι ότι:

»Πρώτον, τα πράγματα είναι άσχημα και μια εκτεταμένη κάλυψη των αναγκών περίθαλψης θα τίναζε την οικονομία στον αέρα και, δεύτερον, ενώ θα μπορούσε να καλυτερεύσει η ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης, αυτό είναι πολιτικά αδύνατο, διότι τα συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά και η δημοκρατία πολύ αδύναμη. Κυνικά πλέον οι κερδοσκοπικοί ιδιωτικοί οργανισμοί υγείας και φαρμάκων, αφού προσχώρησαν στις μεγάλες εταιρείες (χημικών, καπνού κ.λπ.), αλλά και τα ΜΜΕ ομολογούν ότι δεν υπάρχει λύση για τη δημόσια υγεία».

Η τραγική επικαιρότητα επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τους φόβους των επιστημόνων. Η δρ Hellander είχε πει όμως και κάτι άλλο:

«Οι εταιρείες φαρμάκων είναι οι μεγαλύτεροι και οι πλέον επικερδείς κερδοσκοπικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ. Οι βιομηχανίες αυτές εξασφαλίζουν συνεχώς πολιτικά μέσα για να γλιτώνουν τους φόρους. Αντί, δε, να δαπανούν τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για τις έρευνες, τα ξοδεύουν για την ενίσχυση και διεύρυνση της πελατείας τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα όλη η φαρμακευτική παραγωγή, με άγνωστες συνέπειες από μη αποτελεσματικά (στην καλύτερη περίπτωση) φάρμακα.

»Οι μεγαλύτερες φοροαπαλλακτικές απάτες των τελευταίων χρόνων διαπράχθηκαν από ιατροφαρμακευτικές εταιρείες, με νέους τρόπους κάθε φορά, αναγκάζοντας το κράτος να προσλαμβάνει στρατιές γραφειοκρατών για ελέγχους, ξοδεύοντας έτσι ποσά πολύ μεγαλύτερα από το να περιέθαλπε στοιχειωδώς τους φτωχούς πολίτες.

»Οι ασφαλιστικές εταιρείες περίθαλψης-φαρμάκων στις ΗΠΑ είναι ο βασικός και κύριος χρηματοδότης των κομμάτων. Ενάμισι εκατ. δολάρια δόθηκαν σε προεκλογικές καμπάνιες και 83,6 εκατ. δολάρια από εταιρείες φαρμάκων το 1999 για την πρόσληψη 297 ειδικών «στελεχών επιρροής» (ένας για κάθε δύο μέλη του Κογκρέσου)».

Σας θυμίζει άραγε τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας όλο το παραπάνω;

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Τι έχουμε να ζηλέψουμε από το αποτυχημένο βρετανικό μοντέλο;

AP PHOTO / FRANK AUGSTEIN

«Ακόμη και αν τα προγράμματα PFI πεθάνουν στη Βρετανία, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να ζουν πέρα από τις ακτές της. Η Βρετανία άλλη μια φορά θα αποδειχθεί επιτυχημένη στην εξαγωγή των αποτυχιών παρά των επιτυχιών της» (R. Α. Atun, Μ. McKee, «Is the private finance initiative dead?», BMJ 2005)

Στην «αγέλη» του Μπ. Τζόνσον, που έστω και καθυστερημένα ανέκρουσε πρύμναν, είχε ήδη τη δεκαετία του 2000 φανεί το αποτυχημένο μοντέλο των PFI (ΣΔΙΤ), που κόστισε πολλαπλάσια στον βρετανικό κρατικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα οδήγησε στη συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Οι εξελίξεις το 2005-2007 έδειχναν ότι η πειραματική χρησιμοποίηση των PFI ως μέσων επένδυσης στον νοσοκομειακό κλάδο έκλεινε τον ιστορικό της κύκλο στη Βρετανία.

«Ακόμη και αν τα προγράμματα PFI πεθάνουν στη Βρετανία, φαίνεται ότι θα εξακολουθήσουν να ζουν πέρα από τις ακτές της. Η Βρετανία άλλη μια φορά θα αποδειχθεί επιτυχημένη στην εξαγωγή των αποτυχιών παρά των επιτυχιών της» (R. Α. Atun, Μ. McKee, «Is the private finance initiative dead?», BMJ 2005). Ως προς τη διαφάνεια των προγραμμάτων αυτών στη Βρετανία, δεκάδες ήταν οι καταγγελίες από ανεξάρτητους οργανισμούς για την έλλειψη διαφάνειας στις νοσοκομειακές ΣΔΙΤ κάτω από τον πέπλο της «εμπορικής εμπιστευτικότητας».

Η λήψη αποφάσεων κεκλεισμένων των θυρών, η διακίνηση μεγάλων ποσών δημόσιου χρήματος, η ύπαρξη χρηματοοικονομικών συμβούλων που εργάζονται ταυτόχρονα ή διαδοχικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς. Αναλυτικοί πίνακες και στοιχεία για το πόσο κόστισαν τα ΣΔΙΤ στη Μ. Βρετανία, στο δημοσίευμα του «Ιού» «Στην Ελλάδα ο Αγγλος ασθενής» (16/12/2007). Σήμερα και η Βρετανία καλεί, μετά τις πρόβες της αγέλης, χιλιάδες εθελοντές να στηρίξουν τις δομές της υγείας και τους εξουθενωμένους γιατρούς.

Η πρόθυμη ελληνική νεοφιλελεύθερη πολιτική υιοθέτησε τότε και υιοθετεί και τώρα το αποτυχημένο βρετανικό μοντέλο υγείας, με τη βούληση να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ και να αποτελειώσουν τις πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν μετά το 2015 προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ και να δημιουργηθούν οι βάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

«Η υγεία των πληθυσμών όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική και ευάλωτη για να την εμπιστευτεί κανείς, ιδιαίτερα σε συνθήκες μιας παγκόσμιας απειλής δημόσιας υγείας, στις διαθέσεις φιλανθρωκαπιταλιστών σε επίπεδο ΠΟΥ, στις αποδόσεις κερδοσκοπικών πανδημικών ομολόγων σε διεθνές επίπεδο ή στα προσδοκόμενα οφέλη των ΣΔΙΤ στην υγεία σε εθνικό επίπεδο, η ανααποτελεσματικότητα των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, έχει ήδη κριθεί από 10ετίας στην Ευρώπη.

»Η συνέχιση και επέκταση των αναγκαίων μέτρων που έχουν παρθεί για τον έλεγχο και καθυστέρηση της εξάπλωσης της νόσου του νέου κορονοϊού είναι κατεπείγουσα ανάγκη να συνοδευτεί από μία παράλληλη καθολική ενίσχυση του ΕΣΥ, με έμφαση στην ολόπλευρη στήριξη του υπάρχοντος υγειονομικού προσωπικού, στην πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και στην εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος υγείας σε συνθήκες σταδιακά αυξανόμενης υγειονομικής ανάγκης και χρήσης» (https://bit.ly/2UK4NIu).

Κακά τα ψέματα, όλα τα δημόσια συστήματα υγείας σήμερα δοκιμάζονται ανελέητα. Το ποια είναι εκείνα που θα αντέξουν περισσότερο δυστυχώς συνδέεται άμεσα με το πόσο το καθένα από αυτά αποδυναμώθηκε, αφήνοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα να εξαντλήσουν ένα προς ένα τα αντισώματά τους.

Περαστικά σε όλους μας.


 

 

 


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εικονική πραγματικότητα του κ. Κοντοζαμάνη
Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση όταν αναφέρεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας που η πανδημία το βρήκε ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές.
Η εικονική πραγματικότητα του κ. Κοντοζαμάνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»
Η Χριστίνα Κυδώνα, ειδική παθολόγος-εντατικολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ με μετακίνηση από τη Δ' Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ μιλά στην «Εφ.Συν.»
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανησυχία πλοηγών για τα πλοία που έρχονται από Ιταλία και Ισπανία
Ανησυχία επικρατεί στο προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι πλοηγήσεις των εμπορικών πλοίων πραγματοποιούνται χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Ανησυχία πλοηγών για τα πλοία που έρχονται από Ιταλία και Ισπανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» για φυλακές και «δομές»
Αλλα προβλέπει η οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλα φαίνεται να πράττει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στα πάσης φύσεως υπερπλήρη κέντρα κράτησης.
Πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» για φυλακές και «δομές»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασφυξία σε φυλακές και κέντρα υποδοχής
Αντί η πανδημία να αποτελέσει το πλέον ισχυρό εφαλτήριο για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα κέντρα, αλλά και αποσυμφόρηση των φυλακών, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κινούνται στην αντίθετη...
Ασφυξία σε φυλακές και κέντρα υποδοχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γέννησε η 39χρονη που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό - Αρνητικό το τεστ του βρέφους
Γέννησε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης η 39χρονη από τη Βέροια που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό.
Γέννησε η 39χρονη που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό - Αρνητικό το τεστ του βρέφους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας