Την προφυλάκιση των 11 συλληφθέντων, τουρκικής και κουρδικής καταγωγής, στη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της προηγούμενης Πέμπτης σε Σεπόλια και Εξάρχεια, αποφάσισε ο εισαγγελέας με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή.
Την Τρίτη οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απολογηθούν, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τις συνθήκες κράτησής τους, την αδυναμία επικοινωνίας με τους συνηγόρους, ενώ κατήγγειλαν και την κακοποίησή τους κατά τη μεταφορά τους στα δικαστήρια.
Οπως αναφέρουν σε γραπτή ανακοίνωση, κατά τη μεταγωγή τους στον ανακριτή παρέμειναν επί έξι ώρες μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο αστυνομικό όχημα, σε κεχωρισμένο ο καθένας χώρο εμβαδού μικρότερου του ενός τ.μ., με ανεπαρκή αερισμό (εν μέσω πανδημίας), δεσμευμένοι με χειροπέδες πισθάγκωνα, κατά τρόπο που προκάλεσε σε πολλούς τραυματισμό και προβλήματα υγείας.
Ενας εξ αυτών, 67 ετών, λιποθύμησε και χρειάστηκε η συνδρομή του ΕΚΑΒ, με τον διασώστη να τον εξετάζει ενώ ήταν πεσμένος στον διάδρομο του αστυνομικού οχήματος και με τις χειροπέδες πισθάγκωνα.
Οι συνήγοροί τους επισημαίνουν ότι οι ελληνικές αρχές (σ.σ. η Αστυνομία διένειμε στον Τύπο τις φωτογραφίες τους) θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των συλληφθέντων, οι οποίοι είναι όλοι πολιτικοί πρόσφυγες είτε αιτούντες πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Οι ίδιοι εξηγούν ότι η «δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους προσβάλλει ανεπανόρθωτα θεμελιώδη δικαιώματα τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς και εσωτερικού προστατευτικού πλαισίου των προσφύγων, τα στοιχεία των οποίων δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται προς τις αρχές χωρών όπου κινδυνεύουν».
Οι συλληφθέντες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, θεωρούν πως μέσω της δημοσιοποίησης η ελληνική κυβέρνηση δίνει ευθέως τα στοιχεία τους στην Τουρκία, χώρα στην οποία έχουν διωχθεί για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και έχουν υποστεί φυλακίσεις και βασανιστήρια.
Η ενέργεια αυτή, προσθέτουν οι δικηγόροι, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, ιδιαίτερα δε όταν είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι υπόλογη για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βασανιστήρια και έχει επανειλημμένα καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του άρ. 3 της ΕΣΔΑ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας