• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 21.3°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.0°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 16.9°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.5°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 19.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.1°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  64%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επιμένουν ν' αγνοούν τις διεθνείς εκκλήσεις για την προστασία των προσφύγων από κορονοϊό

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση επιμένει να κλείνει τα αυτιά στις επείγουσες εκκλήσεις της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας, να υπάρξει εκκένωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών δομών, και ιδίως των ΚΥΤ των νησιών, από τους πιο ευάλωτους.

Σε ερώτηση του πολιτικού συντάκτη της «Εφ.Συν.» Γιάννη Μπασκάκη -κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών- «τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση» για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού «με δεδομένο ότι η Κομισιόν και ευρωβουλευτές ζητούν να μεταφερθεί εκτός των υπερσυνωστισμένων ΚΥΤ ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε τα εξής:

«Κάνουμε έκκληση για τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα ΚΥΤ και αυτό που έχω να πω τώρα: φαντάζομαι ότι όλοι το αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση αυτού του προβλήματος σε κλειστές ελεγχόμενες δομές και όχι σε αυτές τις ανοιχτές άναρχες δομές που υπήρχαν μέχρι χθες. Γι' αυτό έχουν ληφθεί και τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για να είναι αποτελεσματική η υγειονομική διαχείριση του προβλήματος».

Ποια επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας μπορούν να πάρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως τους καλεί ο κύριος Πέτσας, όταν η βασική συνθήκη προστασίας, η απόσταση, αναιρείται στην πράξη στις συνθήκες υπερσυνωστισμού των ΚΥΤ, όταν ζουν χιλιάδες μέσα σε σκηνές στοιβαγμένες η μία δίπλα στην άλλη στο ύπαιθρο και όταν υπάρχει έλλειψη όχι σε αντισητπτικά, αλλά σε νερό και σαπούνι, ενώ οι ουρές για τουαλέτα και ντους δοκιμάζουν την υπομονή όλων;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί προκλητικά τις έντονες αντιδράσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτών από ευρύτατο πολιτικό φάσμα και οργανώσεων όλης της Ευρώπης.

Εξακολουθεί αντιθέτως να ρίχνει την ευθύνη για την προστασία από τον κορονοϊό στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να περάσει τους αντιπροσφυγικούς σχεδιασμούς των κλειστών κέντρων στα νησιά και στην ενδοχώρα, σχεδιασμούς που συνάντησαν την έντονη αντίδραση των νησιωτών αλλά και συγκρούονται με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, που προβλέπει ότι η κράτηση αποτελεί το έσχατο μέτρο και εφαρμόζεται για το ελάχιστο δυνατό διάστημα. 

Από την άποψη αυτή, ακούγεται εκτός τόπου και χρόνου η περιγραφή των μέτρων που επιχείρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουλή, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου που νομιμοποιεί τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εδαφών στα νησιά προκεμενου να γίνουν κλειστές δομές όπως και για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου και τις άμεσες επαναπροωθήσεις: «Έχουν ληφθεί όταν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στις δομές φιλοξενίας. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις. Περιορίζουμε αποφασιστικά την κυκλοφορία. Δημιουργούμε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες τους»,είπε ο κύριος Μηταράκης.

Σημείωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί το 90% του στόχου των 10.000 μετακινήσεων από τα νησιά στην ενδοχώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Σ' αυτές βέβαια συνυπολογίζει τις μετακινήσεις των εισερχόμενων μετά την 1η Μαρτίου, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα νέα κλειστά κλειστά κέντρα στη Μαλακάσα και στις Σέρρες, αφού πρώτα οι κάτοικοι της Λέσβου ματαίωσαν το σχέδιο για τη μεταφορά των νεοεισερχόμενων στην κλειστή δομή της Μόριας.

Και τα δύο κέντρα της Μαλακάσας και των Σερρών δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές και φυσικά δημιουργούν συνθήκες αντίθετες σε κάθε μέτρο πρόληψης για τον κορονοϊό.

Ως προς τον φανερά ανεδαφικό εξαρχής στόχο των 5.000 επιδοτούμενων απελάσεων μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή των λεγόμενων εθελουσιων επιστροφών που πραγματοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αυτή τη φορά με πολύη αυξημένη επιδότηση 2.000 ευρώ για όσους βρίσκονται στα νησιά, ο στόχος αυτός μετατέθηκε από τον υπουργό στο επόμενο τρίμηνο. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ευρώπη ζητά αποσυμφόρηση, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα
Απτόητη από τη θύελλα αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται τις πρωτοφανείς αποφάσεις της για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου και τις παράνομες επαναπροωθήσεις.
Η Ευρώπη ζητά αποσυμφόρηση, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει... έζησε!
Εντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στους πληθυσμούς των προσφυγικών δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα.
Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει... έζησε!
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολή 122 ευρωβουλευτών: «Διασφαλίστε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
Με επιστολή τους στην Κομισιόν 122 Ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες επισημαίνουν την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στα σύνορα και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιστολή 122 ευρωβουλευτών: «Διασφαλίστε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Γιόχανσον: Η Αθήνα είπε «όχι» στη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά
Ένας έντονος διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κομισιόν και ελληνικής κυβέρνησης ώστε να βρεθούν λύσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε υπερφορτωμένα...
Γιόχανσον: Η Αθήνα είπε «όχι» στη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και λίγα δώσαμε για τις ιδιωτικές ΜΕΘ ισχυρίζεται ο Πέτσας
Εξηγήσεις για το κόστος χρήσης των ιδιωτικών ΜΕΘ, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι συγκρίνει ανόμοια πράγματα, θέλησε να δώσει σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και λίγα δώσαμε για τις ιδιωτικές ΜΕΘ ισχυρίζεται ο Πέτσας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας