• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 27.0°C
  0 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.4°C
  1 BF
  13%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.5°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 26.4°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 24.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 27.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 29.5°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 27.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  16%
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική της «ανοσίας της αγέλης» για φυλακές και «δομές»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Eδώ και πολλές ημέρες έχει χτυπήσει το καμπανάκι για τους κινδύνους που διατρέχουν οι «συνωστισμένοι» αυτής της χώρας, τα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων και μεταναστών, τα κρατητήρια και οι υπερπλήρεις φυλακές. Ηδη σε πολλές χώρες του αναπτυγμένου αλλά και του υπό ανάπτυξη κόσμου έχουν ξεκινήσεις προσπάθειες αποσυμφόρησης των φυλακών, ενώ σε άλλες, κρατούμενοι ανάστατοι και πανικόβλητοι εξεγείρονται με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα ανάμεσά τους.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, που εδρεύει πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει πάρει, σύμφωνα με ανεπίσημες ενημερώσεις, κάποια μέτρα τα οποία προς το παρόν το μόνο που επιβάλλουν είναι η απαγόρευση των επισκεπτηρίων, η διακοπή των μεταγωγών (πλην κρατουμένων «ειδικής» κατηγορίας που είχαν την... τάση να κινητοποιηθούν ζητώντας καλύτερες συνθήκες υγιεινής), η ανεύρεση με ευθύνη των διευθυντών ενός χώρου όπου θα οδηγηθούν για απομόνωση πιθανά κρούσματα και η εκπαίδευση σωφρονιστικών για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πιθανούς νοσούντες. Την ίδια ώρα, μάσκες και γάντια είναι ακόμα περιζήτητα σε πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα. Ούτε όμως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατρός στο επάγγελμα, Κ. Τσιάρας, έχει μέχρι τώρα δημόσια τοποθετηθεί σχετικά με τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας σε όσους κρατούνται.

Καμπανάκι

Η «Εφ.Συν.» από τις 19 Μαρτίου έχει αναλυτικά επισημάνει τους κινδύνους από την ασφυξία στις φυλακές και στα κέντρα υποδοχής. «Αντί η πανδημία να αποτελέσει το πλέον ισχυρό εφαλτήριο για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα κέντρα, αλλά και για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση: γενικό “μάντρωμα” όλων και περιστολή δικαιωμάτων. Παραμένει άγνωστο αν υπάρχει έστω πρόβλεψη προσωρινής αποφυλάκισης για όσους βαριά ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο των φυλακών, αν υπάρχουν σκέψεις για προσωρινές αποφυλακίσεις κρατουμένων για αδικήματα χαμηλής έντασης έστω και με ηλεκτρονική κατ’ οίκον παρακολούθηση». Μάλιστα την ίδια ημέρα είχε μόλις ολοκληρωθεί η επίσκεψη κλιμακίου της CTP (ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων), το οποίο ανακοίνωσε ότι σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση παρακολουθούσε το θέμα προκειμένου να θεσπιστούν κατάλληλα μέτρα προφύλαξης όλων όσοι κρατούνται αλλά και εκείνων που εργάζονται στους χώρους αυτούς.

Με σειρά ανακοινώσεων, συγκεκριμένα μέτρα ζητάει από την αρχή της πανδημίας και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, σχολιάζοντας πως για τις φυλακές φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιλέγει την «ανοσία της αγέλης». Πρόσφατα, ακόμα και οι γαλάζιοι σωφρονιστικοί συνδικαλιστές, εκτός από τα καλά τους λόγια για τις ειλικρινείς προσπάθειες που κάνει η γεν. γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, άφησαν να διαφανεί η αγωνία για την επικίνδυνη και έκρυθμη κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Την ίδια ώρα πολλαπλασιάστηκαν εκδηλώσεις βίας μεταξύ κρατουμένων αλλά και επιθετικές συμπεριφορές κατά φυλάκων, οι οποίες όμως δεν βλέπουν πλέον τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε χθεσινή επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τη γ.γ. Σ. Νικολάου, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σχεδόν ολοκληρωμένο σχέδιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται μέτρα αλλά και τρόποι αποσυμφόρησης. Οι συγκεκριμένες αποφυλακίσεις με όρους δεν θα αφορούν φυσικά τα βαριά εγκλήματα, αλλά μικρές ποινές, μικρά υπόλοιπα ποινών, εκείνους που διαθέτουν πιστοποιητικά του ΚΕΠΑ για την κακή κατάσταση της υγείας τους κ.λπ. Αναμένουμε λοιπόν την κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδίου με την ευχή να υλοποιηθεί πριν υπάρξει κρούσμα στις κατάμεστες φυλακές.

Χθες και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) πρότεινε στους αρμόδιους υπουργούς μια σειρά μέτρων που αφορούν τις φυλακές. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η Ενωση είναι η απολύμανση όλων των χώρων αλλά κυρίως η άμεση αποσυμφόρηση υπό όρους και με νομοθετική διάταξη κρατουμένων που βρίσκονται κοντά στη λήξη της ποινής τους, ηλικιωμένων για τους οποίους δεν συντρέχουν στοιχεία επικινδυνότητας, ευπαθών ομάδων κ.λπ. «Η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών είναι επείγουσα μπροστά σε μια πανδημία που βασικό της “αρωγό” στην εξάπλωση έχει την επαφή και τον συγχρωτισμό. Διασφαλίζοντας την πρόληψη μετάδοσης του ιού στις φυλακές, διασφαλίζουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων μέσα στις φυλακές, την αντοχή του συστήματος υγείας μας, αλλά και τη δημόσια τάξη».

Στο ίδιο πνεύμα και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Σπύρος Λάππας, ζήτησε από την κυβέρνηση «να επιδείξει προσοχή και εγρήγορση στην προστασία της υγείας αλλά και των δικαιωμάτων των προσώπων που στερούνται την ελευθερία τους, να συμμορφωθεί κατά γράμμα με τη Δήλωση της ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις γι’ αυτό, και να αντιληφθεί ότι η ιδεοληψία της με την “ασφάλεια” δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακά “ντου” και “πρότζεκτ” εντυπώσεων, όταν η ώρα απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε χώρους κράτησης».

! 20.3.2020 Επείγουσα οδηγία εξέδωσε η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης με σειρά 10 συγκεκριμένων μέτρων που οφείλουν να λάβουν οι κυβερνήσεις για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού στα κέντρα κράτησης προσφύγων, ψυχικά αρρώστων και στις φυλακές. Το βασικότερο μέτρο που καλούνται να εφαρμόσουν και εδώ -όπως σε όλο τον πληθυσμό- οι κυβερνήσεις είναι οι προσπάθειες αποσυμφόρησης, η προσφυγή σε λύσεις (όπου είναι δυνατόν) εναλλακτικές της κράτησης κρατουμένων, η επανεξέταση της ανάγκης συνέχισης ακούσιου εγκλεισμού ψυχιατρικών ασθενών και αποφυγή στον μέγιστο βαθμό κράτησης μεταναστών και προσφύγων. «Το CPT οφείλει να υπενθυμίζει σε όλους ότι τα μέτρα προστασίας δεν πρέπει ποτέ να οδηγούν σε απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση προσώπων που στερούνται της ελευθερίας τους». Το ακριβώς αντίθετο από αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
Παραβιάσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα συντελούνται στους ελέγχους που πραγματοποιούνται στις φυλακές από διαφορετικά σώματα και ομάδες κάθε φορά.
Οι παρανομίες στον έλεγχο των φυλακών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασφυξία σε φυλακές και κέντρα υποδοχής
Αντί η πανδημία να αποτελέσει το πλέον ισχυρό εφαλτήριο για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα κέντρα, αλλά και αποσυμφόρηση των φυλακών, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κινούνται στην αντίθετη...
Ασφυξία σε φυλακές και κέντρα υποδοχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωνία για κρούσματα στις φυλακές Δομοκού
Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής φύλαξης των Φυλακών Δομοκού για την πλήρη αδιαφορία των υπεύθυνων σε ό,τι αφορά τη διασπορά του κορονοϊού στις...
Αγωνία για κρούσματα στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
Κανένας φύλακας δεν προσπάθησε να παρέμβει όταν ο κρατούμενος Γ. Δημητράκης δέχτηκε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι από βαρυποινίτη καταδικασμένο για δολοφονίες στο προαύλιο της φυλακής Δομοκού.
Δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Δημητράκη στις φυλακές Δομοκού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές στο έλεος της πανδημίας
11.200 κρατούμενοι και 2.300 σωφρονιστικοί υπάλληλοι παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους χωρίς τεστ και εμβόλια, ενώ συνεχίζονται οι περιορισμοί στα επισκεπτήρια και στις μεταγωγές.
Φυλακές στο έλεος της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας