Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλιπή μέτρα προστασίας καταγγέλλουν επαναπατρισμένοι από την Ισπανία
EUROKINISSI

Ελλιπή μέτρα προστασίας καταγγέλλουν επαναπατρισμένοι από την Ισπανία

  • A-
  • A+
Παράλληλα, ζητούν από το ελληνικό κράτος να τους αφήσει να μεταβούν στις οικίες τους, όπου θα πραγματοποιήσουν τον 14ήμερο περιορισμό τους.

Μια ομάδα επιβατών της πτήσης επαναπατρισμού της AEGEAN A34713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα, προχώρησε σε καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες τόσο του ταξιδιού τους, όσο και της υποδοχής τους από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. 

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως δεν είχαν ελλιπή ενημέρωση κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, κατά την οποία δεν τηρήθηκε ούτε η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των επιβατών. 

Επίσης, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δεν τους έγινε κανένας υγειονομικός έλεγχος, θερμομέτρηση ή δείγμα για κορονοϊό. Αντίθετα, αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο με κατεύθυνση προς ξενοδοχείο του Μεταξουργείου, όπου και πάλι η ενημέρωση που είχαν ήταν ανεπαρκής.

Τονίζουν εξάλλου, πως σήμερα (Δευτέρα) που τελικά υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό, υπήρξε συνωστισμός και δεν εφαρμόστηκαν τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα.

Η ανακοίνωση - καταγγελία

Ομάδα επιβατών της πτήσης επαναπατρισμού της AEGEAN A34713 από Βαρκελώνη προς Αθήνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/03/2020 στις 16:00 τοπική ώρα βρεθήκαμε κλεισμένοι στο ξενοδοχείο "The Stanley Hotel" στο Μεταξουργείο σε καραντίνα (άγνωστων ημερών) αντί να βρισκόμαστε σε κατ'οίκον περιορισμό 14 ημερών, όπως ήταν η ενημέρωσή μας από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη αλλά και από το Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέχρι και λίγα λεπτά πριν την απογείωση. Με την τελευταία είχαμε επικοινωνία το Σάββατο 21/03/2020 όπου μας ζητήθηκαν τα στοιχεία μας και η  διεύθυνση κατοικίας μας στην οποία θα έπρεπε να διαμείνουμε σε κατ οίκον εγκλεισμό για 14 ημέρες. 

Μέσα στο αεροπλάνο και αφού είχαμε επιβιβαστεί όλοι, ο πιλότος μας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, μετά την άφιξή μας στην Αθήνα θα μας μεταφέρουν σε ξενοδοχείο όπου θα πρέπει να παραμείνουμε σε καραντίνα για 14 ημέρες. Στην συνέχεια, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση που είχε μας ανακοίνωσε ότι η καραντίνα θα διαρκέσει 7 ημέρες.Το αεροπλάνο αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν σχεδόν γεμάτο και χωρίς να μας έχουν δοθεί μάσκες. Επιπρόσθετα, δεν τηρήθηκε ούτε η απόσταση ασφαλείας μεταξύ των επιβατών.

Σημειώνεται ότι δεν έγινε κανένας υγειονομικός έλεγχος, θερμομέτρηση ή δείγμα για κορονοϊό, τόσο κατά την αναχώρησή μας από το El Prat όσο και κατά την άφιξή μας στο Ελ. Βενιζέλος. Αντί να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία μας ανάγκασαν με την έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης να επιβιβαστούμε σε πούλμαν προς κάποιο ξενοδοχείο.

Τελικώς, με καθυστέρηση πάνω από μιάμιση ώρα και χωρίς κάποια ενημέρωση από την αστυνομία ή εκπρόσωπο του υπουργείου παρά τις επίμονες εκκλήσεις όλων των επιβατών για ενημέρωση, μας οδήγησαν στο εν λόγω ξενοδοχείο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την είσοδο μας στο πούλμαν δεν μας δόθηκε κάποιο μέτρο αυτοπροστασίας (μάσκα ή γάντια) αλλά και ούτε μπουκαλάκια με νερό. Τέλος, δεν μας επιτρεπόταν να εξέλθουμε από το πούλμαν σε καμία περίπτωση, παρά τις διάφορες εκκλήσεις επιβατών για πρόσβαση σε τουαλέτα, καθώς κατευθείαν μετά από το πολύωρο ταξίδι εισήλθαμε στο πούλμαν.

Φτάνοντας έξω από το ξενοδοχείο, αναζητήσαμε κάποιον υπεύθυνο και εμφανίστηκε ο κ. Παπαγεωργίου, ως γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας. Του απευθύναμε ερωτήματα, όπως γιατί δεν ενημερωθήκαμε εκ των προτέρων για την προβλεπόμενη στο ξενοδοχείο καραντίνα και μας απάντησε ότι το λάθος ήταν της εταιρείας Aegean, ότι εκείνοι είχαν την οδηγία από το πρωί, ενημέρωσαν την εταιρεία και από εκεί και πέρα ήταν δική της ευθύνη. Στην ερώτηση γιατί δε στάλθηκε κάποιο email από την προστασία του πολίτη, η απάντηση ήταν ότι ήμασταν πολλοί (!) και δε γινόταν.

Κατά την διάρκεια της νύχτας, από της στιγμή που φτάσαμε, δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Την Δευτέρα 23/03/2022 με γραπτή ανακοίνωση, μας ενημέρωσαν ότι μετά τις 11 θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης από την αρμόδια αρχή για όλους τους διαμένοντες. Και συμπληρώνουν, ότι θα μας καλούν τηλεφωνικώς, ώστε να εισερχόμαστε ανά ομάδες, άμεσα.

Με την άφιξη μας στην αίθουσα για την πραγματοποίηση του τεστ, παρατηρήθηκε συνωστισμός χωρίς να εφαρμόζονται τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις). Το οξύμωρο είναι ότι μας δώσανε μάσκες αφού ολοκληρώσαμε το τεστ (για όσους το ζητήσαμε οι ίδιοι) και άρα αφού είχαμε ήδη εκτεθεί με κίνδυνο μόλυνσης στην αίθουσα αναμονής. Να σημειωθεί ότι στο ξενοδοχείο βρισκόμαστε συνολικά περίπου 270 άτομα, μαζί με τους επιβαίνοντες της πτήσης από Μαδρίτη.

Ακόμα και αυτή την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο και έπειτα από πολλές προσπάθειες να λάβουμε κάποια ενημέρωση ή να επικοινωνήσουμε με κάποιον αρμόδιο, δεν υπάρχει κάτι επίσημο σχετικά με τη διάρκεια παραμονής μας στο ξενοδοχείο καθώς και ούτε για την ημερομηνία των αποτελεσμάτων των τεστ. Επιπλέον, οι αστυνομικοί που επιτηρούν το ξενοδοχείο δεν έχουν καμία πληροφόρηση.

Ζητάμε από το ελληνικό κράτος:

1) Να τηρήσει την συμφωνία μας και να μας αφήσει άμεσα να πάμε στις οικίες μας όπου δηλώνουμε ρητά ότι θα τηρήσουμε τον 14ήμερο περιορισμό μας.

2) Να έχουμε επίσημη ενημέρωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και να μας παρέχουν γάντια και μάσκες τηρώντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής.

3) Την αποζημίωση των επιβαίνοντων οι οποίοι είχαν προγραμματίσει διαδικασίες επιστροφής στους τόπους κατοικίας τους

Ομάδα Επιβατών της πτήσης επαναπατρισμού της AEGEAN A34713

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσθετα μέτρα στις Ένοπλες Δυνάμεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid-19
Σειρά πρόσθετων μέτρων στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Επίσης, θα διαθέσει στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές και υλικά προστασίας στο...
Πρόσθετα μέτρα στις Ένοπλες Δυνάμεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με αποστάσεις ασφαλείας και παραγωγούς μόνο της ίδιας Περιφέρειας οι λαϊκές αγορές
Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία των λαϊκών αγορών μετά από ένα διάλειμμα το Σαββατοκύριακο προκειμένου να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα προστασίας παραγωγών και καταναλωτών από τον κορονοϊό.
Με αποστάσεις ασφαλείας και παραγωγούς μόνο της ίδιας Περιφέρειας οι λαϊκές αγορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στο έλεος της πανδημίας αφήνει εργάτες η BIC για σωθούν τα κέρδη της»
Εγκληματική αδιαφορία από την εργοδοσία της BIC καταγγέλλει εργαζόμενος του εργοστασίου στην Άνοιξη τονίζοντας ότι θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων του, καθώς δεν έχει πάρει μέτρα για τον...
«Στο έλεος της πανδημίας αφήνει εργάτες η BIC για σωθούν τα κέρδη της»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικίνδυνα ανοργάνωτος επαναπατρισμός
Επαναπατρίστηκαν από την Ισπανία και αντί να πάνε σε κατ' οίκον περιορισμό στη διεύθυνση που θα δήλωναν στις αρχές για την 14ημερη καραντίνα, οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο για μια... συλλογική...
Επικίνδυνα ανοργάνωτος επαναπατρισμός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνδικαλιστές πυροσβέστες: Το κράτος να μας προστατέψει στον κορονοϊό
Τα μόνα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ως τώρα από την ηγεσία της Πυροσβεστικής είναι η διακοπή λειτουργίας των Πυροσβεστικών Σχολών και ο πλήρης περιορισμός στην προσέλευση των πολιτών.
Συνδικαλιστές πυροσβέστες: Το κράτος να μας προστατέψει στον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: Στηρίξτε τους εργαζόμενους στο σεξ
Το ζήτημα της καθημερινής διαβίωσης των εργαζομένων στον τομέα παροχής υπηρεσιών σεξ επισημαίνει το ΣΥΔ, ζητώντας από την κυβέρνηση να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: Στηρίξτε τους εργαζόμενους στο σεξ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας