• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 16.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.6°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  3 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 11.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.1°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.4°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  2 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αρπαγή της ωραίας... σελίδας

 • A-
 • A+
Συνεργάτης του υπουργού απαίτησε την Παρασκευή τους κωδικούς διαχείρισης της σελίδας της Υπηρεσίας Ασύλου στο facebook ● Το Σάββατο η ίδια σελίδα δημοσίευσε πληροφορίες «για την πρόληψη του κορονοϊού στις δομές και τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας»! ● Δεν θίγεται η αυτοτέλειά της, απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και μιλά για αναβάθμισή της, αντί του εξόφθαλμου: απροκάλυπτη οικειοποίηση της προϋπάρχουσας σελίδας της Υπηρεσίας από το γραφείο του υπουργού.

Σε συγκεντρωτικές κινήσεις με σκοπό τον έλεγχο της πληροφόρησης και την περαιτέρω συρρίκνωση του πλαισίου που εγγυάται την αυτοτέλεια της Υπηρεσίας Ασύλου προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εκμεταλλευόμενος την έκρυθμη κατάσταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και τις συνθήκες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκε εντολή στο αρμόδιο γραφείο της υπηρεσίας να παραδώσει σε συνεργάτη του υπουργού τους κωδικούς διαχείρισης της σελίδας της υπηρεσίας στο facebook. Λειτουργεί από το 2014, λίγους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της υπηρεσίας τον Ιούνιο του 2013, και έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 7.000 χρήστες, αρκετοί από κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, που ενημερώνονται για τις εξωστρεφείς δράσεις της υπηρεσίας και για τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα, σύμφωνα με τις ιδρυτικές υποχρεώσεις της υπηρεσίας προς την Ε.Ε.

To πρωί του Σαββάτου, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι λειτουργεί ειδική σελίδα στο facebook, «αναβάθμιση προϋπάρχουσας που διαχειριζόταν η Υπηρεσία», με πληροφορίες «για την πρόληψη του κορονοϊού και τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας». Δεν πρόκειται βέβαια για αναβάθμιση, αλλά για απροκάλυπτη οικειοποίηση της προϋπάρχουσας σελίδας της υπηρεσίας από το γραφείο του υπουργού. Κυρίως, για οικειοποίηση του κοινού που επέλεξε τη σελίδα για την ενημέρωσή του σε θέματα διεθνούς προστασίας, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε μια αυτοτελή υπηρεσία.

Φαίνεται ότι η νέα ηγεσία δεν βλέπει με καλό μάτι την ενημέρωση για τις δράσεις μιας υπηρεσίας που έδινε μέχρι πρόσφατα το «παρών» σε κάθε σημαντική εκδήλωση προσφυγικών κοινοτήτων και οργανώσεων, ώστε να ενημερώνει και να ενημερώνεται, χτίζοντας ένα προφίλ αξιόπιστο και ανοιχτό στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Φαίνεται επίσης ότι επιχειρείται η απαξίωση των στατιστικών στοιχείων, τα οποία διαψεύδουν το κυβερνητικό επιχείρημα πως η ροή είναι τάχα περισσότερο μεταναστευτική παρά προσφυγική.

Η σελίδα σε νέο καθεστώς και με νέους διαχειριστές εγκαινιάστηκε με βίντεο του υπουργού στα αγγλικά σχετικά με τα μέτρα για τον κορονοϊό στις δομές. Αναρτήθηκαν επίσης οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας σε διαφορετικές γλώσσες, ενώ το πρωί της Κυριακής ακολούθησε ανάρτηση για τους ιατρικούς ελέγχους σε δομές. «Απελάστε τους!» ήταν το σχόλιο αναγνώστριας, που έμεινε αναρτημένο τουλάχιστον επτά ώρες. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι το υπουργείο λειτουργεί ενιαία και δεν νοείται η ύπαρξη διαφορετικών σελίδων των υπηρεσιών. Επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη σελίδα επιλέχτηκε εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εγγεγραμμένων, αρκετών από το εξωτερικό. Τα μηνύματα θα είναι αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό ή θα αφορούν τη διαχείριση όσων έχουν ήδη ζητήσει άσυλο.

Ενημερώνουν επίσης ότι εξετάζεται η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας μέσω ειδικής εφαρμογής, ώστε να ενημερώνονται ατομικά όσοι ζητούν άσυλο σχετικά με την πορεία της αίτησης, αλλά κυρίως να εντοπίζονται σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης. Τέλος, σημειώνουν ότι οι ενέργειες αυτές δεν θίγουν την αυτοτέλεια της υπηρεσίας, καθώς δεν σχετίζονται με την καθαυτό εξέταση των αιτημάτων από τους χειριστές, οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Κι άλλα πλήγματα

Ωστόσο, η αυτοτέλεια της Υπηρεσίας έχει δεχτεί αλλεπάλληλα πλήγματα τους τελευταίους μήνες. Προηγήθηκε η αφαίρεση των οικονομικών υπηρεσιών, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε στην υπηρεσία νέος υποδιοικητής, πριν εισαχθεί στη Βουλή η τροπολογία που θεσπίζει τη θέση και χωρίς μέχρι σήμερα ΦΕΚ διορισμού.

Τον Οκτώβριο του 2018, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της, η πρώτη διευθύντρια Μαρία Σταυροπούλου προειδοποιούσε μέσω της «Εφ.Συν.» ότι θα απαιτηθεί από τη νέα ηγεσία «πολλή υπομονή για να διασφαλίσει τον ρόλο της υπηρεσίας, την αυτοτέλειά της, [...] να μη χάνει τον στόχο της ποιότητας για χάρη της ταχύτητας». Σήμερα αυτές οι προειδοποιήσεις ηχούν κρίσιμες και επίκαιρες όσο ποτέ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαστρεβλωμένη εικόνα με τα γκρικ στατίστικς στη διαδικασία ασύλου
Το παλιό κόλπο των «greek statistics» εφαρμόζει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νότης Μηταράκης, προκειμένου να εμφανίσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τη διαδικασία ασύλου.
Διαστρεβλωμένη εικόνα με τα γκρικ στατίστικς στη διαδικασία ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύσεις στην Υπηρεσία και αλλαγές στη διαδικασία ασύλου
Η ενίσχυση της διοικητικής υποστήριξης μεταφράζεται σε επιπλέον απώλεια της αυτοτέλειας της υπηρεσίας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απλές αποφάσεις που αφορούν την καθημερινή λειτουργία τις παίρνει πια η...
Ενισχύσεις στην Υπηρεσία και αλλαγές στη διαδικασία ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εκβιάζει ο Μηταράκης
Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, και το Σωματείο Εργαζομένων στην οργάνωση ΑΡΣΙΣ, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στη διαδικασία ασύλου που...
Απεργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εκβιάζει ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «θαύματα» με το άσυλο
Πώς εμφανίστηκε υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου σε μια θέση που δεν έχει ακόμη θεσμοθετηθεί και πώς «εξαφανίστηκαν» από τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίσεις που είχε προαναγγείλει...
Τα «θαύματα» με το άσυλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μηταράκης απαντά στον Κούλογλου κατηγορώντας την «Εφ.Συν.»
Είναι απορίας άξιο γιατί το υπουργείο δεν απαντά απευθείας στον ευρωβουλευτή, αλλά σε ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», το οποίο βέβαια δεν «αναμασά», αλλά ενημερώνει.
Ο Μηταράκης απαντά στον Κούλογλου κατηγορώντας την «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιγή για το κύκλωμα στην Υπηρεσία Ασύλου
Το δημοσίευμα του weresolomon.gr επισημαίνει έντονα ερωτήματα για τον ρόλο της διοίκησης του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Αττικής στη δράση του κυκλώματος.
Σιγή για το κύκλωμα στην Υπηρεσία Ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας