Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενώνουν τις φωνές τους για να «νιώσουμε Άνθρωποι ξανά»

Ενώνουν τις φωνές τους για να «νιώσουμε Άνθρωποι ξανά»

  • A-
  • A+

Περισσότερες από 600 προσωπικότητες συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Άνθρωποι Ξανά», υπογράφοντας "δια-δήλωση", όπως αναφέρουν, διαμαρτυρίας για τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Αφορμή ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020, σε μια συγκυρία που εξαπολύεται πρωτόγνωρη επίθεση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αν ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού είναι υπαρκτός μια φορά για εμάς, για τους πρόσφυγες που "δίχως στέγη, δίχως γειτονιά" απειλούνται επιπρόσθετα και από τον ιό του ρατσισμού, η ανάγκη της αλληλεγγύης μας είναι πολλαπλάσια», σημειώνουν.

Υπογραμμίζουν: «Είναι για εμάς αυτονόητη η αντιμετώπιση των προσφύγων, όχι σαν εισβολέων που δήθεν επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, αλλά ως θυμάτων της πλήρους αποτυχίας των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών διεθνώς».

Ζητούν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναστέλλει την υποβολή της κατάθεσης αιτημάτων ασύλου μετά την 1η Μαρτίου και προβλέπει άμεση απέλαση των νεοεισερχόμενων χωρίς καταγραφή. «Η ρύθμιση αυτή επισύρει τη διεθνή καταδίκη της χώρας μας, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παραβιάζει τo θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο όπως αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», σημειώνουν.

Ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, να μη στερήσει τα ελάχιστα δικαιώματα και πόρους των προσφύγων, να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κλειστές δομές και μάλιστα ξερονήσια, και να προστατέψει πρόσφυγες και τοπικό πληθυσμό από τον κορονοϊό.

Ανάμεσα στις υπογραφές, ξεχωρίζουν:

► Ηθοποιοί: Αξελός Ρήγας, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραμίχος Γεώργιος, Λογοθέτης Αλέξανδρος, Πουλάκης Όμηρος, Σκιαδαρέσης Γεράσιμος, Χατζησοφιά Άννα

► Καλλιτέχνες: ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ Καρακώστας Αναστάσιος (Ράπερ – καλλιτέχνης), Κραουνάκης Σταμάτης (Συνθέτης), Ρέλλας Αντώνης (Ηθοποιός - Σκηνοθέτης, Αναπηρικό Κίνημα)

► Συγγραφείς: Γαλανάκη Ρέα, Διβάνη Λένα, Δούκα Μάρω

► Αθλητές: Γιαννόπουλος Χάρης (Διεθνής Καλαθοσφαιριστής) , Ιατρίδου Ραμπέα (Πρόεδρος Συλλόγου Ειδικά Διακριθέντων Αθλητών), Μπαντής Γεώργιος (Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών), Μπίκοφ Μάνια (Αθλήτρια τριάθλου) , Νικολαΐδης Αλέξανδρος (Ολυμπιονίκης TAE KBON ΝTO), Ποτουρίδης Ελπιδοφόρος (Παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας πίστας)

► Δημοσιογράφοι: Γιάμαλη Αναστασία, Ζέρβα Εφη (Αρχισυντάκτρια ΕΡΤ), Ζουμή Αλέκα, , Καββαδία Ανέττα, Ψαρρά Άντα, Ψαρράς Δημήτρης, Μπαλάσκας Στρατής, Νικολάρα Μάχη, Χατζηαντωνίου Ναταλί.

► Ακαδημαϊκοί: Γεωργάτος Σπύρος (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ζωγράφου Τατιάνα (Κοσμήτορας Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών, Birkbeck College, Λονδίνο), Καλαντίδης Άρης (Πανεπιστημιακός, Manchester Metropolitan University) , Κατζουράκης Άρης (Πρόεδρος Σωματείου Καθηγητών Πανεπιστημίου Οξφόρδης), Μυλόπουλος Γιάννης (Πανεπιστημιακός, πρ. Πρύτανης ΑΠΘ) , Τζανακόπουλος Αντώνης (Πανεπιστημιακός, Νομική Σχολή, University of Oxford)

► Αυτοδιοικητικοί: Βρεττάκος Χρήστος (Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας), Καλογιάννης Απόστολος (Δήμαρχος Λαρισαίων), Κομηνέας Νίκος (Δήμαρχος Αστυπάλαιας), Ρούσσος Σίμος (Δήμαρχος Χαλανδρίου), Φιλίππου Πέτρος (Δήμαρχος Σαρωνικού)

► Συνδικαλιστές: Αμπλάς Θεμιστοκλής (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας), Κατεμής Κώστας (Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κορίνθου), Κεχαγιόγλου Κώστας (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος), Κούνεβα Κωνσταντίνα (Συνδικαλίστρια, Ευρωβουλεύτρια 2014-2019), Σπανός Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αχαΐας), Φωτόπουλος Νίκος (Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ)

► Ανθρώπινα Δικαιώματα: Μοχαμαντί Γιονούς (Διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων), Παπαγιαννάκης Λευτέρης (Νομικός), Παπαϊωάννου Κωστής (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Χριστόπουλος Δημήτρης (πρ. Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)

Το κείμενο της Πρωτοβουλίας

 

Το Σάββατο 21 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, θα μας ένωνε αγωνιστικά και στους δρόμους, όπως έχουμε μάθει να διαδηλώνουμε την αντίθεσή μας σ' αυτόν και την αλληλεγγύη μας στα θύματά του. Όμως, η ανάγκη και το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης όλων μας για την αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού δεν μας το επιτρέπει. Μπορούμε, ωστόσο, να υψώσουμε τις φωνές μας με μία ενυπόγραφη δια – δήλωση. Και να το κάνουμε αναλογιζόμενοι και αναλογιζόμενες ότι, αν ο φόβος μπροστά στην απειλή του κορονοϊού είναι υπαρκτός μια φορά για εμάς, για τους πρόσφυγες που «δίχως στέγη, δίχως γειτονιά» απειλούνται επιπρόσθετα και από τον ιό του ρατσισμού, η ανάγκη της αλληλεγγύης μας είναι πολλαπλάσια:

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, του πνεύματος και του πολιτισμού, της επιστήμης και της εργασίας, του αθλητισμού, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και αυτοδιοικητικοί υπογράφουμε αυτό το κείμενο για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό δράμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση. Απευθύνουμε αγωνιώδη έκκληση για την παραβίαση θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Πόσο μάλλον τώρα που η πανδημία του κορονοϊού επιτείνει την εκρηκτική κατάσταση.

Βιώνουμε πια τις συνέπειες της απαράδεκτης στάσης των ισχυρών του κόσμου απέναντι στο εξελισσόμενο, με δική τους ευθύνη, προσφυγικό δράμα. Την ίδια ώρα που προσφυγικές ροές ωθούνται στα σύνορα της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση, την πλειονότητα των ΜΜΕ αλλά και από μερίδα πολιτών σαν εισβολείς.

Απέναντί μας όμως δεν έχουμε εισβολείς. Έχουμε θύματα των διεθνών γεωπολιτικών παιχνιδιών, της ωμής εκμετάλλευσης του προσφυγικού από την κυβέρνηση Ερντογάν, της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και της πολιτικής εγκλωβισμού και αποτροπής που ακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Θύματα της ίδιας κατάστασης είναι οι κάτοικοι των νησιών και του Έβρου που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν στις πλάτες τους με αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη το βάρος της προσφυγικής κρίσης και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τις πιο αδιέξοδες πολιτικές επιλογές.

Αποτελεί για εμάς ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Πράξη αλληλεγγύης απέναντι στους νησιώτες και στους πρόσφυγες.

Αντιθέτως, με την ανοχή, αν όχι την παρότρυνση της Πολιτείας, ένα συνονθύλευμα ρατσιστικών και φασιστικών στοιχείων σπεύδει στις ευαίσθητες περιοχές για να δράσει σαν αυτόκλητος υπερασπιστής των συνόρων. Μαζί με υπόδικους της Χρυσής Αυγής και νεοναζί που καταφθάνουν από ευρωπαϊκές χώρες απειλούν και επιτίθενται βίαια σε πρόσφυγες, σε μέλη διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε όσους και όσες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Στα νησιά δομές αλληλεγγύης πυρπολούνται και χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας καταστρέφονται. 

Είναι για εμάς αυτονόητη η αντιμετώπιση των προσφύγων, όχι σαν εισβολέων που δήθεν επιδιώκουν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, αλλά ως θυμάτων της πλήρους αποτυχίας των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών διεθνώς.

Εμείς που υπογράφουμε:

► Καλούμε την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της στη διαχείριση ενός κατεξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη διεθνή νομιμότητα. Να προστατεύσει τους ανθρώπους που μετακινούνται και να επανασυστήσει τους μηχανισμούς μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη, με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

► Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών στη βάση της δίκαιης και αναλογικής κατανομής των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και να πιέσει για τη δίκαιη και αναλογική κατανομή τους και στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
  • Να αποσύρει άμεσα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία έχει ανασταλεί η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα και η οποία προβλέπει την επιστροφή τους, χωρίς καταγραφή, στη χώρα καταγωγής ή διέλευσης. Η ρύθμιση αυτή επισύρει τη διεθνή καταδίκη της χώρας μας, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παραβιάζει τo θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στο άσυλο όπως αυτό προβλέπεται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
  • Να εγκαταλείψει κάθε σκέψη δημιουργίας κλειστών δομών, πολλώ δε μάλλον σε ξερονήσια. Ο εφιάλτης του Ellis Island και της Γυάρου δεν μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα του 2020.
  • Να μην στερήσει τα ήδη ελάχιστα δικαιώματα και πόρους που έστω και με δυσκολία επιτρέπουν στους πρόσφυγες να επιβιώνουν.
  • Να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των προσφύγων και των τοπικών πληθυσμών από την εξάπλωση του κορονοϊού.
  • Να σταματήσει να ενθαρρύνει και να βάλει φρένο επιτέλους στην επικίνδυνη δράση των παρακρατικών και θερμοκέφαλων που απειλούν ανθρώπινες ζωές και την ειρήνη.

Ο λαός μας έγινε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης το 2015, όταν πέρασαν από τη χώρα μας ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες. Η απώλεια των δικαιωμάτων που έχουν οι πρόσφυγες σήμερα, αύριο θα επεκταθεί σε όλους μας. Υπερασπιζόμενοι και υπερασπιζόμενες τη δημοκρατία και τις θεμελιώδες αρχές, υψώνουμε φωνή ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Γιατί τώρα πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή. Τώρα που αισθανόμαστε την ανάγκη να νιώσουμε Άνθρωποι Ξανά.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία;
Ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος. Πώς όμως θα είναι; Ποιες θα είναι οι επιδράσεις στον άνθρωπο και την κοινωνία, πέρα από την οικονομία και την πολιτική, αυτού του «αόρατου» ιού; Αυτό είναι ακόμη άγνωστο και ως...
Πώς θα είναι ο κόσμος μετά την πανδημία;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η κοινή πλανητική μοίρα μας
«Η τεχνικο-οικονομική ενοποίηση του κόσμου, λόγω της διάδοσης του επιθετικού καπιταλισμού το ΄90. γέννησε ένα πελώριο παράδοξο, το οποίο η πανδημία του κορονοϊού κατέστησε ήδη φανερό σε όλους.
Η κοινή πλανητική μοίρα μας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσκόπηση: Έκοψαν επαφές και εξόδους οι Έλληνες λόγω κορονοϊού
Τη συμμόρφωση της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών στη χώρα μας στο μήνυμα «Μένουμε σπίτι» λόγω της πανδημίας που έχει χτυπήσει και την Ελλάδα, καταγράφει δημοσκόπηση. 
Δημοσκόπηση: Έκοψαν επαφές και εξόδους οι Έλληνες λόγω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο μισαλλόδοξος λόγος καλά κρατεί στο ελληνικό διαδίκτυο
Η ελληνική δημόσια σφαίρα τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ορατότητα και διάχυση του μισαλλόδοξου λόγου, δηλαδή από «μορφές λόγου που επιτίθενται σε μέλη ομάδων ή τάξεων ανθρώπων που...
Ο μισαλλόδοξος λόγος καλά κρατεί στο ελληνικό διαδίκτυο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Καμία Ανοχή» πίσω από την παρέμβαση στην Athens Voice
Με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook, η φεμινιστική συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» ανακοίνωσε ότι δικά της μέλη πραγματοποίησαν την παρέμβαση στα γραφεία της Athens Voice.
Η «Καμία Ανοχή» πίσω από την παρέμβαση στην Athens Voice

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας