• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 9.7°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.2°C / 8.3°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 5.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  0 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.5°C / 7.1°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.4°C / 3.4°C
  0 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 9.6°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.7°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 7.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 9.9°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 8.2°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.3°C / 7.8°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  51%
eurokinissi

Αλαλούμ, σπασμωδικά μέτρα και... κόψιμο άδειας ορκωμοσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις

 • A-
 • A+

Αλαλούμ επικρατεί στις Ένοπλες Δυνάμεις σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, όπως αναδεικνύεται από τις συνεχείς ανακοινώσεις της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ). Μέσα, δυστυχώς, από αυτές συνάγεται ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και λαμβάνει σπασμωδικά μέτρα, τα οποία παραβλέπει στη συνέχεια να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους.

Η τραγική επιβεβαίωση των διαπιστώσεων των συνδικαλιστών στρατιωτικών, δεν άργησε να έρθει, αφού σήμερα (Κυριακή) το μεσημέρι ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά το κόψιμο της 15μερης άδειας ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων!

Οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας εκδίδονταν μετά από την πληθώρα των καταγγελιών που γίνονταν από τα μέλη της και από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων με αποτέλεσμα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Διαπιστώνεται ότι, ιδιαίτερα σημαντικό μέρος των απαιτούμενων ενεργειών αντιμετωπίζει προβλήματα εφαρμογής, ένεκα πλημμελούς υποστήριξης είτε σε υλικά (πχ για λόγους έκτακτης προμήθειας αυτών, ή απουσίας τους από την αγορά), είτε σε οικονομική μέριμνα (πχ χρονοβόρες διαδικασίες προμηθειών, μειωμένοι διαθέσιμοι προϋπολογισμοί για κάθε Μονάδα/Υπηρεσία από το ΥΠ.ΟΙΚ. κλπ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πλέον πρόσφατη ανακοίνωσή της ΠΟΕΣ  που ζητά από την ηγεσία να φροντίσει για την επαρκή υποστήριξη των ΕΔ σε απαιτούμενα υλικά από τα υπάρχοντα αποθέματα, αλλά και την διασφάλιση έκτακτων οικονομικών κονδυλίων υποστήριξης των απαιτούμενων ενεργειών.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να «κατεβάσουν ρολά» και οι στρατιωτικοί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι συνάδελφοί τους με την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών  και κονδυλίων ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να επιχειρούν με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους όσο και για κάθε άλλο πολίτη με τον οποίον έρχεται σε επαφή.

Παρακινούμενοι, επίσης, από περιστατικό πολίτης που ήρθε από την Αγγλία στη Στρατολογική Υπηρεσία Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για να τακτοποιήσει το θέμα της ανυποταξίας του και παρότι δεν είχε κανένα μέτρο προφύλαξης εξυπηρετήθηκε, με άλλη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ καταγγέλει ότι «σε πλήθος Στρατολογικών Υπηρεσιών ανά την Επικράτεια, δεν υπάρχουν τα ελάχιστα μέτρα προφύλαξης του απασχολούμενου προσωπικού (τουλάχιστον γάντια και αντισηπτικά) και παρά την ελαχιστοποίηση των πολιτών που εμφανίζονται για τακτοποίηση των στρατολογικών τους υποχρεώσεων, εξακολουθεί και παρουσιάζεται ικανός αριθμός».

Ζητά μάλιστα από το υπουργείο να επικοινωνήσει καλύτερα την απόφαση της Στρατολογίας για την υποβολή των αιτημάτων ηλεκτρονικά και χωρίς την προσέλευση στις υπηρεσίες.

Δεν φτάνουν όμως μόνο τα ανωτέρω. Προβλήματα όπως αναφέρει σε άλλη ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική Ομοσπονδία δημιουργούν και ορισμένοι συνάδελφοί του που δεν συμμορφώνονται με τις διαταγές που υπάρχουν και εξακολουθούν να ενεργούν σαν να βρίσκονται στην προ κορονοϊού εποχή.

Έτσι μετά την καταγγελία ότι στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ) της Αεροπορίας στην Τρίπολη συνάδελφοί τους ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην ομαδική ορκωμοσία των εφέδρων, οι συνδικαλιστές αναγκάστηκαν να εκδώσουν ακόμη μια ανακοίνωση με την οποία η ΠΟΕΣ ζητούσε είτε η τελετή να αναβληθεί, είτε αυτή να γίνει σε ειδικό χώρο ανά πεντάδες.

Σύμφωνα με την καταγγελία το Σάββατο έγινε δοκιμαστική τελετή ορκωμοσίας, «όπου όλοι οι νεοσύλλεκτοι συμμετείχαν από τη 09.00΄ ώρα έως τη 12.00΄ ώρα όρθιοι και στον ήλιο, στον προαύλιο χώρο, χωρίς μέτρα προφύλαξης, πέραν της απόστασης μεταξύ τους».

Αντί λοιπόν οποιοδήποτε άλλης αντίδρασης σήμερα το απόγευμα από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώθηκε ότι κόβονται οι 15μερες άδειες ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων!
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει:

«Στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του COVID 19 στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αναστέλλεται η χορήγηση άδειας ορκωμοσίας 15 ημερών στους νεοσύλλεκτους οπλίτες θητείας, η οποία θα ληφθεί υπόψη στη συνολική τους υπηρεσία με απόλυση τους 15 ημέρες ενωρίτερα της καθορισμένης. Αμέσως μετά την ορκωμοσία τους, οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες θητείας θα λάβουν Φύλλο Πορείας για να παρουσιαστούν στις μονάδες τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συρροή... νεοσύλλεκτων
Αναστάτωση επικρατεί ανάμεσα στους στρατεύσιμους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, αφού για άλλη μια φορά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αντιμετωπίζει...
Συρροή... νεοσύλλεκτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν στα rapid test για τους αδειούχους
Η ηγεσία του στρατεύματος επιλέγει να διεξαχθούν τα αναποτελεσματικά rapid test σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα αλλά και στους αδειούχους, με συνέπεια πολλοί από τους τελευταίους να μπαίνουν στις μονάδες και να...
Επιμένουν στα rapid test για τους αδειούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα μέτρα για τον κορονοϊό στο στρατό
Κόβονται άδειες, τελετές, προσωπικό από τα κλιμάκια διοίκησης και συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις. Αντιδράσεις από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» που ζητά πραγματικά μέτρα προστασίας και τεστ.
Νέα μέτρα για τον κορονοϊό στο στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Covid-19: Γυρίζουν σε μέτρα... Μαρτίου στο Στρατό
Στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που θα μοιάζουν με εκείνα του περασμένου Μαρτίου προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», το ΥΕΘΑ, το οποίο ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για...
Covid-19: Γυρίζουν σε μέτρα... Μαρτίου στο Στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Ξεκινά παραγωγή αντισηπτικών από τον Στρατό
Φωτιά έχουν πάρει οι υπηρεσίες του Στρατού προκειμένου να αρχίσει την Παρασκευή η παραγωγή αντισηπτικών που θα παραδοθούν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος με τη σειρά του θα τα διαθέσει κατά την κρίση...
Κορονοϊός: Ξεκινά παραγωγή αντισηπτικών από τον Στρατό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με παρατράγουδα η τελετή παράδοσης-παραλαβής αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Δύο περίεργα περιστατικά απασχόλησαν κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης-παραλαβής αρχηγού ΓΕΕΘΑ  μετά τις πρόσφατες κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις, όπως τις αποφάσισε η κυβέρνηση.
Με παρατράγουδα η τελετή παράδοσης-παραλαβής αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας