• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  89%

Φωτογραφία αρχείου

© Nenad Nedomacki | Dreamstime.com

Αθήνα: Έκτακτα μέτρα και στα νεκροταφεία λόγω πανδημίας

 • A-
 • A+

Μια απόφαση με μακάβρια χαρακτηριστικά, ενδεικτική ταυτόχρονα των σοβαρών κινδύνων που εγκυμονεί η διασπορά του κορονοϊού, θα κληθεί να λάβει το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων τη Δευτέρα, οπότε και θα συνεδριάσει διά περιφοράς (δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ψηφίσουν μέσω e-mail). 

Με εισήγηση της δημοτικής αρχής, καλείται το σώμα να εγκρίνει τη διάνοιξη 372 τάφων τριετούς χρήσεως στο Γ' Κοιμητήριο «εν όψει της έναρξης λειτουργίας της εξωστρεφούς εφαρμογής διαχείρισης των Κοιμητηρίων του Δήμου Αθηναίων και αντιμετώπισης δυσμενών συνεπειών λόγω πανδημίας κορονοϊού».

Η εξέλιξη έγινε αρχικά γνωστή με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, ενώ λίγες στιγμές αργότερα το έγγραφο της εισήγησης δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr. Η εισήγηση του θέματος θα γίνει στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο από τον αντιδήμαρχο Αθηναίων και αναπληρωτή δημάρχου, Ελευθέριο Σκιαδά.

Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο: «Τις τελευταίες εβδομάδες με την εμφάνιση του ιού COVID-19, κοινώς ως κορονοϊού και την κατάσταση πανδημίας που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των καταγεγραμμένων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η αύξηση αυτή εξελίσσεται παγκοσμίως με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ενώ στη χώρα μας προς το παρόν ακολουθεί μία, ελεγχόμενα, αυξητική τάση. Καθόσον υπήρξαν ήδη οι πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, γίνεται, εύκολα, κατανοητή η ανάγκη προετοιμασίας του Δήμου Αθηναίων και δη των Κοιμητηρίων αυτού, για την ομαλή λειτουργία και εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας».

Στην εισήγηση γίνεται και μια αποτύπωση της κατάστασης στα τρία κοιμητήρια της Αθήνας:

 • Στο Α' Κοιμητήριο «η διαθεσιμότητα είναι μεγάλη σε ταφές τριετούς χρήσεως» και οι διαθέσιμοι τάφοι υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 300. Πρόκειται όμως για κοιμητήριο με υψηλές τιμές χρήσης.
 • Στο Β' Κοιμητήριο «η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη και εξαρτημένη πλήρως από τον αριθμό των εκταφών μετά την λήξη της τριετίας, χωρίς περιθώριο δημιουργίας νέων τάφων λόγω έλλειψης ελεύθερου χώρου».
 • Στο Γ' Κοιμητήριο «η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη και εξαρτημένη πλήρως από τον αριθμό των εκταφών μετά την λήξη της τριετίας με περιθώριο δημιουργίας νέων τάφων λόγω ύπαρξης ενός τελευταίου ελεύθερου τμήματος στο παλαιότερα αναφερόμενο Στρατιωτικό Τμήμα», αναφέρει το έγγραφο της εισήγησης.

Πρόκειται για χώρο του Γ' Κοιμητηρίου που είχε οριοθετηθεί από το 2017, αλλά εκκρεμεί η επίσημη ένταξή του στο ταφολόγιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσκληση σε βιαιότητες
Απειλές σε... ύφος Αμβρόσιου δέχτηκε στέλεχος της παράταξης του δημάρχου Αθηναίων με αφορμή τη θετική της στάση στην ανέγερση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα. Αγνωστοι πέταξαν τρικάκια με βυζαντινή...
Πρόσκληση σε βιαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το αποτεφρωτήριο ανάβει νέες φωτιές
Σε μια υψηλών τόνων συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων εγκρίθηκε η χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα, η κατασκευή του ωστόσο θα περάσει από μύρια... δικαστικά κύματα, καθώς οκτώ...
Το αποτεφρωτήριο ανάβει νέες φωτιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του Κώστα Μπακογιάννη από την Ολομέλεια της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», που ξεκινάει την προετοιμασία της για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023
Σε εκλογική τροχιά η «Ανοιχτή Πόλη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
Προβλέπεται ρύθμιση για οφειλές που βεβαιώθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 για να ενταχθεί κάποια οφειλή στη ρύθμιση.
Παράταση ξανά στις ρυθμίσεις οφειλών προς τους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στη μάχη του εμβολίου
Ενημέρωση δημοτών γειτονιά-γειτονιά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αλλά κι εντατικοποίηση των ελέγχων στην εστίαση είναι το δίπτυχο στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και αυτοδιοικητικά στελέχη (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ)...
Οι δήμοι στη μάχη του εμβολίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας