Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ημίμετρα στο Μετρό Θεσσαλονίκης
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ημίμετρα στο Μετρό Θεσσαλονίκης

  • A-
  • A+
Με το σταγονόμετρο δίνονται μάσκες, αντισηπτικά και σαπούνια στους εργαζόμενους, οι οποίοι ανασαίνουν ο ένας πάνω στον άλλο σε χώρους που δεν αερίζονται καλά • Τα σωματεία εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν να ισχύσει στα εργοτάξια ό,τι στην υπόλοιπη κοινωνία • Παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ημίμετρα και, παρότι ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος είναι στενά συνδεδεμένος με τον πρωθυπουργό, τα εργοτάξια φαίνεται ότι εξαιρούνται των προληπτικών μέτρων που ισχύουν για την υπόλοιπη κοινωνία. Με ένα στόμα, σωματεία εργαζομένων στο Μετρό μεταφέρουν την αγωνία τους για τις συνθήκες που επικρατούν στο κατασκευαστικό και το αρχαιολογικό κομμάτι του έργου, ιδίως στον σταθμό Βενιζέλου, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αερισμού του χώρου.

Ο προβληματισμός των σωματείων είναι εμφανής πάντως, καθώς τα εργοτάξια τέτοιου είδους δεν έχουν περιληφθεί στις κυβερνητικές ανακοινώσεις, οπότε παίζεται ένα είδος «κολοκυθιάς-ρώσικης ρουλέτας»: οι εργαζόμενοι δεν τολμούν να ζητήσουν διακοπή των εργασιών για να μη στερηθούν το μεροκάματο, η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία δεν τα κλείνει για να μην πληρώσει μόνο αυτή το μάρμαρο και η «Αττικό Μετρό» σιωπά.

Συναθροίσεις

«Πώς γίνεται να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε όλη την επικράτεια αλλά όχι στα τεχνικά έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης;» αναρωτιέται εύλογα ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Εργα και Κατασκευές Θεσσαλονίκης.

«Ολος ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, εμείς που δουλεύουμε στις σήραγγες ο ένας δίπλα στον άλλον, που ανασαίνει ο ένας πάνω στον άλλο, θα είμαστε ήσυχοι;», σημειώνει ο Κώστας Αργυράκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Λοιπών Ειδικοτήτων του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων περιέγραφε γλαφυρά την κατάσταση: «Φόρμες, γάντια, μάσκες, σαπούνι και αντισηπτικό δίνονται με το σταγονόμετρο ή καθόλου, σε συνθήκες έτσι κι αλλιώς δύσκολες και ανθυγιεινές (υγρασία πάνω από 100%, λειψός αερισμός, συγκέντρωση εργαζομένων σε λίγα τετραγωνικά μέτρα)» και τόνιζε πως «“Αττικό Μετρό” και “Ακτωρ” παίζουν μπαλάκι τις ευθύνες, περιμένοντας μια υπουργική απόφαση που δεν έρχεται, μιας και η κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες– μετράει τη ζωή των εργαζομένων ως κόστος το οποίο προσπαθεί συνεχώς να μειώσει».

Δύσκολα περιγράφεται η κατάσταση για τους δέκα νεοπροσληφθέντες εργάτες στο εργοτάξιο της Βενιζέλου. Οι άνθρωποι αυτοί, που δουλεύουν για την αφαίρεση της άμμου πάνω από τις αρχαιότητες, δεν έχουν άλλον αερισμό από αυτόν που φέρνει ένας αγωγός, βρίσκονται σε ένα περιβάλλον ασφυκτικό και προδήλως ανθυγιεινό πάνω στο οποίο έχει προστεθεί ο φόβος του θανατηφόρου ιού. Τα στόματα είναι ερμητικά κλειστά για όσα συμβαίνουν εκεί καθώς υπάρχει και η βιασύνη των αρμοδίων να αποκαλυφθούν οι αρχαιότητες για να αποσπαστούν.

Με χθεσινή παρέμβασή του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός ζητά από την κυβέρνηση «να εξετάσει στην πράξη ποιες δραστηριότητες πρέπει να ανασταλούν και να λάβει μέτρα για όσους πλήττονται» και συγκεκριμένες δράσεις από τα αρμόδια υπουργεία. Προτείνει μέτρα, είτε αποφασιστεί αναστολή εργασιών στα εργοτάξια είτε όχι, ωστόσο ζητά «σε κάθε περίπτωση να ισχύσουν αναστολή οικονομικών υποχρεώσεων και παρατάσεις προθεσμιών» για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις προς το κράτος και τις τράπεζες.

Ωράρια και γιατροί

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα ο κ. Στασινός ζητά, ανάμεσα σε άλλα, εφαρμογή διαφορετικού ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης, υποχρεωτική παρουσία γιατρού εργασίας, ενημερωτικά σεμινάρια, αναστολή της φυσικής παρουσίας των μηχανικών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση κάθε είδους δικαιολογητικών, αναβολές συμβατικών παραδόσεων των έργων ή των επιμέρους σταδίων αυτών, τροποποίηση χρονοδιαγραμμάτων για τουλάχιστον 4 μήνες και οι πληρωμές να γίνονται με υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Σειρά μέτρων προτείνει και για τα ιδιωτικά έργα, τις δημόσιες μελέτες, τις μελέτες Εθνικού Κτηματολογίου και για όλα τα άλλα ιδιωτικά έργα και υπηρεσίες μηχανικών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξωση εν θερμώ στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης
Με πρόσχημα την πανδημία ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, έδωσε τριήμερη προθεσμία στη δομή του κοινωνικού ιατρίου να αδειάσει το λυόμενο στο οποίο στεγάζεται από το 2013.
Εξωση εν θερμώ στο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυστηρές συστάσεις σε Θεσσαλονικείς και Σερραίους μετά τη σύσκεψη υπό Χαρδαλιά
Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων, με προοπτική τη μείωση μέσα στο επόμενο επταήμερο της είναι το μεγάλο «στοίχημα» και για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αντίστοιχα μηνύματα και από...
Αυστηρές συστάσεις σε Θεσσαλονικείς και Σερραίους μετά τη σύσκεψη υπό Χαρδαλιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μη γίνει και πάλι... φτωχομάνα
Θεωρούν δεδομένες τις μειώσεις μισθών από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και περιμένουν δεκάδες απολύσεις εργαζομένων που είχαν προσληφθεί από τα σουπερμάρκετ για την περίοδο της καραντίνας.
Να μη γίνει και πάλι... φτωχομάνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η επόμενη μέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) και να χρησιμοποιούν τα ΙΧ τους καλούνται οι πολίτες από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, ενόψει της σταδιακής επιστροφής σε μια σχετική...
Η επόμενη μέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»
Η Χριστίνα Κυδώνα, ειδική παθολόγος-εντατικολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ με μετακίνηση από τη Δ' Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου στην Α΄ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ μιλά στην «Εφ.Συν.»
«Μιλάνε σε α΄πληθυντικό άνθρωποι που δεν έχουν “λερώσει” ποτέ τα χέρια τους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας