• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 4.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνωστισμός σε τηλε-ΦΟΝΙΚΑ κέντρα

 • A-
 • A+
Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και εκβιασμούς καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Οι ακατάλληλες και εξαιρετικά επικίνδυνες για την εξάπλωση ιώσεων συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζονται οι τηλεφωνητές και οι τηλεφωνήτριες των κέντρων εξυπηρέτησης και υποστήριξης πελατών έχουν έρθει στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες με πολύ μεγάλη ένταση, επιβεβλημένες από τις συνθήκες γενικευμένης ανησυχίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, την Teleperformance, που απασχολεί περισσότερους από 8.500 υπαλλήλους, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν στοιβαγμένοι κατά δεκάδες, σε απόσταση λίγων... εκατοστών ο ένας από τον άλλο, σε μικρές αίθουσες, που μετά βίας φτάνουν τα 80 τ.μ., χρησιμοποιώντας κοινό εξοπλισμό.

Τα μέτρα προστασίας που τους παρέχει η εταιρεία είναι ένα μπουκάλι αντισηπτικό διάλυμα σε κάθε όροφο, αντιβακτηριδιακό σαπούνι στις τουαλέτες και θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν από την είσοδό τους στο κτίριο, από υπάλληλο της εταιρείας φύλαξης!

Η συλλογικότητα «Καμία Ανοχή» περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων, η πλειονότητα των οποίων μάλιστα είναι αλλοδαποί. «Η εταιρεία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’ επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε.

Φοβόμαστε επίσης ότι πιθανότατα διασπείρουμε τον ιό σε γνωστά και άγνωστα πρόσωπα, καθώς οι περισσότεροι/ες από εμάς, προκειμένου να βγούμε οικονομικά, χρησιμοποιούμε καθημερινά δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσουμε στη δουλειά», μοιράζεται την αγωνία της μια εργαζόμενη. Το πιο εξωφρενικό, βέβαια, απ’ όσα καταγγέλλονται είναι το γεγονός ότι η εταιρεία εξετάζει τον διαχωρισμό υγιών και ασθενών εργαζομένων σε δυο διαφορετικά κτίρια, προκειμένου και οι δυο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Οι εργαζόμενοι της Teleperformance διεκδικούν συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής με ψήφισμα που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών, change.org (https://bit.ly/2Wlg9VB), το οποίο μέχρι και τη στιγμή που γραφόταν το κείμενο είχαν υπογράψει 3.407 άτομα.

Η εταιρεία από την πλευρά της διαψεύδει την παραπάνω εικόνα υποστηρίζοντας ότι εφαρμόζει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών, ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και ότι φροντίζει για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Στη Mellon

Συνωστισμό και παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης μας περιγράφει και εργαζόμενος της εργολαβικής εταιρείας Mellon Technologies, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, ο οποίος καταγγέλλει παράλληλα την εκβιαστική στάση της εργοδοσίας:

«Από τη στιγμή που είναι τεχνικά εφικτό, ζητήσαμε να δημιουργηθεί σέρβερ για να δουλεύουμε από το σπίτι, διαφορετικά να διαμορφωθεί έτσι ο χώρος ώστε να μη βρισκόμαστε πάνω από πέντε εργαζόμενοι στην αίθουσα, όμως η εργοδοσία απέρριψε και τα δύο αιτήματα.

Οι εργαζόμενοι του τμήματος αποφασίσαμε να απέχουμε από την εργασία μέχρι να βρεθεί μία αποδεκτή λύση, αλλά η εταιρεία επανήλθε με στυγνό εκβιασμό. Μας είπαν ότι όποιος δεν παρουσιαστεί στη δουλειά θα χρεωθεί τις κανονικές του άδειες, εκτός κι αν προσκομίσει χαρτί γιατρού και αιτηθεί αναρρωτικής άδειας, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα απολυθεί».

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η καταγγελία-έκκληση των εργαζομένων της Cosmote e-Value, που συνθέτει την εικόνα ενός συστήματος στο οποίο οι επιχειρηματίες προσπαθούν να περιορίσουν τις -προδιαγεγραμμένες- οικονομικές τους απώλειες, χωρίς να διστάζουν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων που απασχολούν.

«Στα διάφορα κτίρια της e-Value, οι συνθήκες ποικίλλουν. Αλλα απολυμαίνονται συνεχώς, άλλα όχι. Αλλοι δουλεύουν από το σπίτι, άλλοι όχι. Μας χωρίζουν ανά κτίρια για να υπάρχει πάντα κάποιος να δουλεύει, για να μη χάσει τα λεφτά της η εταιρεία [...] Βαρεθήκαμε να ψάχνουμε αντισηπτικά μαντιλάκια, γάντια και μάσκες στην αγορά και να τα πληρώνουμε όλα από την τσέπη μας, για να είμαστε όσο μπορούμε θωρακισμένοι.

Αυτά έπρεπε να μας τα δίνουν αυτοί που μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε για δουλειά υπό τον φόβο μη χάσουμε τα μεροκάματά μας και την άθλια δουλειά μας», αναφέρει η ανακοίνωση των εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποφασίσει το προσωρινό κλείσιμο όλων των τηλεφωνικών κέντρων την ίδια ώρα που καλούν τον κόσμο να τους στηρίξει έμπρακτα με το να «μη μας χρησιμοποιείτε παρά μόνο αν είμαστε αναγκαίοι».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεργοι χωρίς δίχτυ προστασίας
Τα έκτακτα «μέτρα στήριξης» λόγω κορονοϊού αφήνουν εκτός πρόβλεψης χιλιάδες πτυχιούχους ανέργους, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν δυσαναπλήρωτες υπηρεσίες στους τομείς που εργάστηκαν.
Ανεργοι χωρίς δίχτυ προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων και τηλε-εργασία που βαφτίζεται άδεια ανάμεσα στα στρατηγήματα με τα οποία πολλές επιχειρήσεις ερμηνεύουν και αξιοποιούν κατά βούληση τις «τρύπες» των...
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όλα υπό έλεγχο» με τη νόσηση των εργαζομένων από Covid λένε ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ
Οι εταιρείες διαχείρισης των ΜΜΜ της Αττικής δήλωσαν ότι δεν συντρέχει κάποιος κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων στους εργαζόμενους, παρόλο που «θερίζει» η «Ο».
«Όλα υπό έλεγχο» με τη νόσηση των εργαζομένων από Covid λένε ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θύμα του κορονοϊού και τρίτος σωφρονιστικός υπάλληλος
Από επιπλοκές της Covid-19 πέθανε 54χρονος υπάλληλος του σωφρονιστικού ιδρύματος της Νιγρίτας Σερρών, ο τρίτος εργαζόμενος σε φυλακή που καταλήγει από νέο κορονοϊό. 
Θύμα του κορονοϊού και τρίτος σωφρονιστικός υπάλληλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι αλλάζει στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων-εργοδοτών για τα rapid test
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης «περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 κατά την...
Τι αλλάζει στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων-εργοδοτών για τα rapid test
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ
Με την επιστροφή του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε με ένταση η συζήτηση για την κατάσταση στον ΟΑΣΘ.
Απανωτά κρούσματα στον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας