• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 31.2°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.0°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 27.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.1°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δοκιμασία και για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών

 • A-
 • A+
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την αντοχή των δικτύων δηλώνουν μηχανικοί και στελέχη των μεγάλων εταιρειών ● Οι συστάσεις του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στους Ελληνες χρήστες ● Κυρ. Πιερρακάκης: «Πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη ψηφιοποίησης του Δημοσίου».

Ο κορονοϊός και τα μέτρα προστασίας με κατ’ οίκον περιορισμό και τηλε-εργασία δεν θα δοκιμάσουν μόνο τις αντοχές των συστημάτων Υγείας αλλά και εκείνες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Αρκετοί παγκοσμίως μιλούν για ένα «πείραμα» τεράστιας κλίμακας που δεν έχει προηγούμενο και η μεταφορά ολοένα και περισσότερων δραστηριοτήτων στον ψηφιακό κόσμο απαιτεί ενέργειες και υπεύθυνη χρήση για την προστασία των συστημάτων από την υπερφόρτωση.

Παρότι ο τρόπος που είναι δομημένα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και το ίντερνετ αποτρέπει ουσιαστικά τη συνολική «κατάρρευση», η εύρυθμη λειτουργία τους αποτελεί έναν παγκόσμιο πονοκέφαλο, με το αρμόδιο στη χώρα μας υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να εκδίδουν συστάσεις για ορθή χρήση.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Fortune» έγραψε στις 8 Μαρτίου ότι η επέλαση του κορονοϊού και η εργασία από το σπίτι δεν θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα το διαδίκτυο σε κατάρρευση, αλλά σίγουρα θα σημειωθούν διακοπές και διαταραχές στη λειτουργία του.

Οπως αναφέρει, ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα δείχνουν να είναι οι οικιακές ευρυζωνικές συνδέσεις, με τους χρήστες να πέφτουν σε... διαδικτυακό μποτιλιάρισμα, όπως σε μία λεωφόρο όπου αντί να κινούνται με 60 χιλιόμετρα θα κινούνται με 20. Επίσης, στις περιοχές που ακόμα υπάρχουν υποδομές με χάλκινα καλώδια και όχι οπτικές ίνες θα σημειωθούν σημαντικές καθυστερήσεις στην ταχύτητα του δικτύου.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές τα στελέχη και οι μηχανικοί των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα δίκτυα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς υπάρχουν αρκετά σχέδια διαχείρισης κρίσεων και οι υποδομές τους είναι αναβαθμισμένες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Ο φόβος εντοπίζεται κυρίως στον αυξημένο όγκο κίνησης δεδομένων που απαιτεί το βίντεο για ψυχαγωγία σε πλατφόρμες όπως το Netflix ή και για εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς σκοπούς εφόσον μαθητές και εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν σπίτι. Το ερώτημα απασχόλησε χθες και τους «New York Times» που επίσης μιλούν για μία μεγάλη πρόκληση, με το πραγματικό όριο αντοχής των δικτύων να παραμένει άγνωστο.

Παροχές εταιρειών

«Τα δίκτυα παγκοσμίως έχουν υπερφορτωθεί. Αυτό που ζούμε είναι ένα παγκόσμιο πείραμα. Τα συστήματα δοκιμάζονται. Συμφωνήσαμε με τους τηλεφωνικούς παρόχους να έχουμε καθημερινή επικοινωνία. Το παρακολουθούμε συνεχώς και θα δουλέψουμε ώστε να μη συμβεί το παραμικρό. Ολοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Επίσης, χαρακτήρισε πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ψηφιοποίησης του Δημοσίου. Ηδη ορισμένες εταιρείες προχώρησαν σε προσφορές προς τους χρήστες, ενώ υπάρχει και η σκέψη παροχής δωρεάν περιεχομένου από συνδρομητικές πλατφόρμες ώστε να διευκολυνθεί η παραμονή στο σπίτι.

Ανάμεσα στις συστάσεις που δόθηκαν στους Ελληνες χρήστες περιλαμβάνονται: α) Η αποφυγή κατά το δυνατόν της χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ώστε να υποστηριχτεί η τηλε-εργασία και η επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων, β) η χρήση των σταθερών τηλεφώνων αντί των κινητών για μία απλή τηλεφωνική κλήση, γ) η αποφυγή όσο το δυνατόν της αποστολής αρχείων μεγάλου μεγέθους, δ) η αποφυγή των περιττών βιντεοκλήσεων, ε) η χρήση διάφορων πλατφορμών ομαδικής τηλε-εργασίας αντί μόνο των βιντεο- εφαρμογών και στ) η δημιουργική απασχόληση των παιδιών με διάφορες μεθόδους και όχι μόνο μέσω της παρακολούθησης διαδικτυακού περιεχομένου.

Σημαντική, τέλος, και η έκκληση για υπεύθυνη συμπεριφορά στο διαδίκτυο ενάντια στα fake news, με τη μη αναπαραγωγή περιεχομένου που στερείται επιστημονικής ή άλλης τεκμηρίωσης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις διάφορες απάτες που έχουν στηθεί με ψευτο-εράνους, προσπάθειες εκμετάλλευσης των καταναλωτών με προσφορές σε e-mails που υπόσχονται παραγγελίες σε μάσκες και αντισηπτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βγήκαν στους δρόμους
Τη δική τους ενημέρωση στον ελληνικό λαό για την πορεία της πανδημίας έδωσαν χθες ομοσπονδίες και συνδικάτα που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου έξω από το υπουργείο Υγείας.
Βγήκαν στους δρόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις κόντρα στον προϋπολογισμό
Συγκεντρώσεις από συνδικάτα, σωματεία και φοιτητές ενάντια στον προϋπολογισμό που δεν προβλέπει ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και τις αυξημένες τιμές στην...
Συγκεντρώσεις κόντρα στον προϋπολογισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Εμείς κάναμε το χρέος μας και το εμβόλιο, η κυβέρνηση τι κάνει;»
Πολίτες όλων των ηλικιών που εμβολιάστηκαν την Παρασκευή σε Μαρούσι και Περιστέρι εξηγούν στην «Εφ.Συν.» τους λόγους που προχώρησαν στον εμβολιασμό τους και επικρίνουν εκτός λίγων εξαιρέσεων τα μέτρα...
«Εμείς κάναμε το χρέος μας και το εμβόλιο, η κυβέρνηση τι κάνει;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενισχύστε την προστασία των εσωτερικών χώρων»
Την ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας εξαερισμού σε όλους τους κλειστούς χώρους αναδεικνύει η Ελληνική Εταιρεία Ερευνας Αερολυμάτων. Τι λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρός της, Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης.
«Ενισχύστε την προστασία των εσωτερικών χώρων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας