• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.1°C
  4 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  5 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.0°C / 11.5°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  2 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 5.1°C
  4 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  6 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.5°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.5°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  79%

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου ενημερώνει για τις αποφάσεις των «αγίων πατέρων»

EYROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστήμη και λογική υπερίσχυσαν των θρησκο-αγκυλώσεων

 • A-
 • A+
Τα ήξεις αφήξεις των «αγίων πατέρων» (πρωινές «λιτές» λειτουργίες έως το Μεγάλο Σάββατο κ.ά.) εξώθησαν το Μαξίμου στο αυτονόητο: ματαίωση μέχρι 30/3 όλων των εαρινών συνάξεων υψηλής επικινδυνότητας...

Tο μοιραίο δεν απεφεύχθη. Η Πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, ανέλαβε την ευθύνη των αποφάσεων για τη δημόσια υγεία, συγκρουόμενη με την Εκκλησία. Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για εκκλησίες ανοιχτές μεν, μόνο για κατ’ ιδίαν προσευχή, αλλά συνέχιση της κυριακάτικης Λειτουργίας, πρώτα ο πρωθυπουργός με tweet και μετά η υπουργός Παιδείας με επίσημη ανακοίνωση έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε: «Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας

Η Ν. Κεραμέως, ως αρμόδια υπουργός, ανακοίνωσε αναλυτικά: «Αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020».

Ηταν η απάντηση που δεν είχε δώσει η Πολιτεία εδώ και μέρες, κρίσιμες μέρες, στην Εκκλησία που καθυστερούσε να αναλάβει τις ευθύνες για το ποίμνιό της, δεδομένου, μάλιστα, ότι η συντριπτική πλειονότητα των πιστών που προσέρχονται στις εκκλησίες εντάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμα και χθες, σε μια πολύωρη συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος δεν κατάφερε να δώσει καθαρό και υπεύθυνο στίγμα.

Αποφάσισε μεν αναβολή όλων των καθημερινών Ακολουθιών και των μυστηρίων, ανοιχτές εκκλησίες μόνο για κατ’ ιδίαν προσευχή, καλώντας παράλληλα τους ηλικιωμένους κι ευπαθείς «να παραμένουν στις οικίες τους», αλλά δεν άντεξε περισσότερο περιορισμό. Επέτρεψε να τελείται η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. «Λιτά» όμως, όπως αναφέρει, χωρίς να εξηγεί τι εννοεί. Αναφέρει στην ανακοίνωση η ΔΙΣ: «Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης» η Εκκλησία υπέδειξε «τη λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7.00 έως 8.00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού».

Ηταν η σταγόνα με την οποία το ποτήρι ξεχείλισε. Πόσο να διακινδυνεύει μια κυβέρνηση την προστασία της δημόσιας υγείας; Σημειωτέον, πριν από την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου πραγματοποιήθηκε μια διευρυμένη συνεδρίαση των ιεραρχών στην οποία συμμετείχε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ενδεικτική του κλίματος, η δήλωση του μητροπολίτη Κηφισίας: «Ημασταν 25 ιεράρχες και είπαμε 25 διαφορετικά πράγματα». Ο δε Πειραιώς είπε: «Ας κλείσουν όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες, τα τζαμιά, οι αρμένικες εκκλησίες, μόνο εμείς πρέπει να κλείσουμε; Ολοι αυτοί δηλαδή να είναι στο απυρόβλητο;».

Αργότερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το κλίμα δεν είχε βελτιωθεί, ενώ εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται ότι οι αγκυλώσεις στους κόλπους της δεν καταστέλλονται ούτε προς όφελος της δημόσιας υγείας. Σε αντίθεση, πάντως, με πολλούς αρχιεπισκόπους και μητροπολίτες που πήραν ξεκάθαρη θέση πολύ πριν γίνει γνωστή η απόφαση της Συνόδου.

Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης έδωσε πρώτος τον τόνο αποφασίζοντας, νωρίς το μεσημέρι, την τέλεση Ακολουθιών και Λειτουργιών χωρίς τη συμμετοχή του λαού και αναβολή των ιερών μυστηρίων. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας έχει ήδη σταματήσει τις Ακολουθίες προκαλώντας, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις διαφωνούντων κατά τη διευρυμένη σύσκεψη.

«Μέχρι τις 10 Απριλίου να μην προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς», αποφάσισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ενώ ο μητροπολίτης Δημητριάδος, από το πρωί, με δηλώσεις του έστελνε μήνυμα στην Ιερά Σύνοδο, λέγοντας πως είναι σίγουρος ότι θα επικρατήσει σύνεση. Πιο χαρακτηριστική η δήλωση του μητροπολίτη Φθιώτιδος: «Μένουμε σπίτι. Δεν είναι ιδεολογία. Είναι ιατρική συνταγή». Ακόμη καλύτερα το είπε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης: «Για την ευθύνη προς τον συνάνθρωπο θα λογοδοτήσουμε στον Θεό».

Δηλώσεις, δηλαδή, που ουδεμία σχέση έχουν με τις αντιλήψεις των σκοταδιστών που υπάρχουν στους κόλπους της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Σύρου Δωρόθεο, όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο είναι… η τιμωρία ημών των αμαρτωλών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία
Μια ακόμη σύγκρουση στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου προκάλεσε το δίλημμα «Κλειστές ή ανοιχτές εκκλησίες;», το οποίο τελικά οδήγησε στην αντιφατική απόφαση για ανοιχτές εκκλησίες μόνο για ατομική προσευχή, αλλά...
Ο «ιός» της σύγκρουσης χτύπησε και πάλι την Εκκλησία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιερά Σύνοδος: Η εγκύκλιος για τον εμβολιασμό
Μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις η εκκλησία της Ελλάδος τάχθηκε υπέρ του εμβολίου για τον κορονοϊό διά της εγκυκλίου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος και αναμένεται να διαβαστεί προς τους πιστούς  την ερχόμενη...
Ιερά Σύνοδος: Η εγκύκλιος για τον εμβολιασμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τους άλλαξαν τα... Φώτα
Οι ιεράρχες υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση για το λοκντάουν των Θεοφανίων ● Συνωστισμός από «ανυπάκουους» στις εκκλησίες με ανοχή της Αστυνομίας.
Τους άλλαξαν τα... Φώτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αντάρτικο» των ιεραρχών στις κυβερνητικές αποφάσεις
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι ιερωμένοι για τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών την εορταστική περίοδο, καθώς αρκετοί μητροπολίτες έχουν εκφράσει την αντίρρησή...
«Αντάρτικο» των ιεραρχών στις κυβερνητικές αποφάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συστάσεις από την Εκκλησία για μάσκα, την ώρα που αλλού καθίσταται υποχρεωτική
Μετά τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους και επιχειρήσεις, η Εκκλησία ανακοίνωσε ότι απηύθυνε σχετικές συστάσεις στους ναούς.
Συστάσεις από την Εκκλησία για μάσκα, την ώρα που αλλού καθίσταται υποχρεωτική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας