• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%

φωτογραφία αρχείου

dreamstime

«Η Teleperformance σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς απ' τους ασθενείς εργαζόμενους»

 • A-
 • A+

Πολύ σοβαρές καταγγελίες είδαν από χθες το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες εργασίας στην εταιρία Teleperformance όπου φαίνεται πως δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Όπως γνωστοποίησε η «Καμία ανοχή», δεν εφαρμόζεται εξ αποστάσεως εργασία όπως σε άλλες εταιρίες τηλεφωνικής υποστήριξης ενώ η διοίκηση της εταιρίας φέρεται να  σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτίρια, προκειμένου να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που μεταφέρει μαρτυρία εργαζόμενης, οι υπάλληλοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, δεν υπάρχουν γάντια και μάσκες παρά μόνο ένα αντισηπτικό σε κάθε όροφο όπου δουλεύουν 100 άνθρωποι, ενώ ο συνήθως κοινόχρηστος εξοπλισμός τους δεν απολυμαίνεται. Μάλιστα, χθες ορισμένες εργαζόμενες έφυγαν από το γραφείο τους, «αρνούμενες να εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Εργαζόμενοι της εταιρίας τονίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να δουλεύουν σε συνωστισμένα από κόσμο γραφεία, που είναι γεμάτα από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. «Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε.

»Ωστόσο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις βραχυχρόνιες ανάγκες μιας εταιρίας, η οποία υπερηφανεύεται για την αξία των συνεργατών της. Γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημία, η θνησιμότητα της οποία υπολογίζεται στο 1 με 4%. Στατιστικά, αν ισχύουν τα όσα αναφέρουν οι ειδικοί σχετικά με τη μη τήρηση της κοινωνικής απομόνωσης, το 65% των εργαζόμενων στην Teleperformance κινδυνεύει να μολυνθεί από τον κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 260 από εμάς δε θα επιζήσουν».

Όλο το ψήφισμα εργαζομένων ΕΔΩ

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν σήμερα συλλογή υπογραφών στην κινηματική πλατφόρμα change.org και ζητούν τα εξής:

 • 1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Teleperformance, όπως και τα γραφεία όλων των κέντρων τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στην Ελλάδα, τα οποία εξαιρούνται από τα νέα μέτρα που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του COVID-19
 • 2. Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργαστούν από το σπίτι τους χωρίς καμία περικοπή στο μισθό τους
 • 3. Την προστασία των υπαλλήλων με ξένη υπηκοότητα οι οποίοι επηρεάζονται από την πολιτική μετανάστευσης, από κάθε απειλή απέλασης από τη χώρα
 • 4. Την παρέμβαση μέσω του σωματείου εργαζομένων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες μπορεί να λήγουν αυτήν την περίοδο

 

Όλη η ανακοίνωση της «Καμία ανοχή»

 

Για όσους και όσες δεν γνωρίζετε, η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8,500 υπαλλήλους από τους οποίους σχεδόν 70% είναι αλλοδαποί, από 91 διαφορετικές εθνικότητες.

Από τη στιγμή που ο κορονοϊός πήρε τα χαρακτηριστικά πανδημίας στην Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξάνεται εκθετικά, μία σειρά μέτρων έχουν ληφθεί από εκατομμύρια ανθρώπους, κι ένα ολόκληρο κίνημα πήρε την ονομασία #ΜένουμεΣπίτι. Αλλά όπως είπε και μία αλλοδαπή συνάδελφος που δουλεύει στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της Netflix «Καμία επιτυχία δεν θα έχουν αυτά τα μέτρα, αν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την εταιρία συνεχίζουν να δουλεύουν από τα γραφεία τους, πράγμα το οποίο δεν δίνει καμία δυνατότητα κοινωνικής απομόνωσης»

Μία ακόμη συνάδελφος από το ίδιο τμήμα μας είπε ότι στα γεμάτα κόσμο γραφεία τους, ο καθένας και η καθεμία βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 30-40 εκατοστά από τον άλλο/άλλη. Η εταιρία δεν έχει φροντίσει να παρέχει ούτε γάντια ούτε μάσκες. Για την ακρίβεια, η εταιρία πιστεύει ότι αν διαθέσει ένα μπουκάλι αντισηπτικό σε κάθε όροφο, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 εργαζόμενους/ες, και αγοράσει αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τις τουαλέτες, έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για την υγιεινή στους χώρους εργασίας.

Ο εξοπλισμός τον οποίο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι/ες, και πολλές φορές μοιράζονται μεταξύ τους, δεν απολυμαίνεται.

Οι εργαζόμενοι/ες για να μπουν στο κτίριο υποβάλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας -ναι, τους βάζουν θερμόμετρο, ένας ένας, μία μία, από τον σεκιουριτά (!!!), χωρίς την παρουσία ιατρικού προσωπικού, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελευταίες διεθνείς αναφορές που μιλούν για τον κρίσιμο ρόλο των ανθρώπων με ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα στην εξάπλωση του ιού.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η εταιρία είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας εργαζόμενος ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στο Ισραήλ βρέθηκε στο ίδιο αεροπλάνο με άτομα στα οποία αργότερα ανιχνεύθηκε ο ιός. Ο ίδιος ζήτησε να δουλέψει από το σπίτι για ένα διάστημα δύο εβδομάδων και η εταιρία το αρνήθηκε.

«Εμείς, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες αυτής της εταιρίας, είμαστε πολύ φοβισμένες», μας λέει μία εργαζόμενη εκεί, «Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε». «Φοβόμαστε επίσης», συνέχισε, «ότι πολύ πιθανά διασπείρουμε τον ιό σε γνωστά και άγνωστά μας πρόσωπα, καθώς οι περισσότεροι/ες από εμάς, προκειμένου να βγούμε οικονομικά, χρησιμοποιούμε καθημερινά δημόσιες συγκοινωνίες για να φτάσουμε στη δουλειά. Είμαστε χιλιάδες, και φανταστείτε πόσες χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να μολυνθούν μόνο από εμάς».

‘Όταν ένας εργαζόμενος ρώτησε τον προϊστάμενο τι θα συμβεί αν κάποιος συνάδελφος εμφανίσει συμπτώματα, πήρε ως απάντηση ότι η εταιρία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτίρια, έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν.

Σήμερα, κάποιες εργαζόμενες σηκώθηκαν και έφυγαν από το γραφείο τους, αρνούμενες να εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο καθημερινά. Είμαστε μαζί τους!

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει ποινική ευθύνη στην έκθεση σε κίνδυνο και στη μη τήρηση των μετρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εμείς, απαιτούμε

Άμεσο κλείσιμο των γραφείων της Teleperformance

Τηλε-εργασία χωρίς περικοπές στους μισθούς

Καμία απειλή για απέλαση

Παρέμβαση και έλεγχο από το σωματείο του κλάδου.

Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

Είναι υποχρέωση της εταιρίας να βρει έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την υγεία των εργαζομένων και θα διαφυλάττει τη δημόσια υγεία.

Η εγκληματική πολιτική της Teleperformance μας αφορά όλους και όλες!

Αλληλεγγύη στις εργαζόμενες και στους εργαζόμενους της Teleperformance!

Είμαστε εργάτ(ρι)ες και όχι συνεργάτ(ρι)ες!

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων και τηλε-εργασία που βαφτίζεται άδεια ανάμεσα στα στρατηγήματα με τα οποία πολλές επιχειρήσεις ερμηνεύουν και αξιοποιούν κατά βούληση τις «τρύπες» των...
«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγώστε επειγόντως τις απολύσεις!
Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει άμεσα φρένο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις δυσμενείς ανατροπές στην αγορά εργασίας, καθώς αυξάνονται οι εργοδότες που αλλάζουν τις συμβάσεις, θέτουν σε διαθεσιμότητα και...
Παγώστε επειγόντως τις απολύσεις!
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δέκα άνεργοι για το κέρδος της εταιρείας
Η εργολαβική εταιρεία επικοινωνιακών κέντρων Teleperformance Hellas δεν ανανέωσε τις συμβάσεις δέκα εργαζόμενων στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης σταθερής τηλεφωνίας της Wind με τη δικαιολογία ότι το τελευταίο...
Δέκα άνεργοι για το κέρδος της εταιρείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η εταιρεία που θέλει να σταματήσει να γυρίζει ο κόσμος
Έρευνα Investigate Europe: BlackRock, χταπόδι με αμέτρητα πλοκάμια. Ποτέ ξανά μια εταιρεία δεν συγκέντρωσε τόση δύναμη, οικονομική αλλά και πολιτική, σε σημείο που η διάκριση μεταξύ ιδιωτικής οικονομίας και...
Η εταιρεία που θέλει να σταματήσει να γυρίζει ο κόσμος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά, αύριο τα μέτρα για εργαζόμενους-επιχειρήσεις
Ανοιχτά είναι σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, που από αύριο κλείνουν στο πλαίσιο της χθεσινής απόφασης της κυβέρνησης. Ποια εξαιρούνται. Αύριο οι ανακοινώσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον...
Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά, αύριο τα μέτρα για εργαζόμενους-επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες κατά συρροή στην ιδιωτική υγεία
Οπως αναφέρει το σωματείο, ο όμιλος «Βιοϊατρική», παρά τα τεστ COVID-19 που κάνει ανέστειλε τη λειτουργία 19 υποκαταστημάτων στην Αττική και δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης.
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες κατά συρροή στην ιδιωτική υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας