• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.0°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.8°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 6.6°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.7°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αρχιτεκτονική αλλάζει το κέντρο των Ιωαννίνων

 • A-
 • A+

Tο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «επιστρέφει» στο κέντρο της πόλης. Και το κάνει συνειδητά, με σχεδιασμό και στρατηγική, ώστε να αναδείξει τους άρρηκτους δεσμούς του με την τοπική κοινωνία, αλλά και τα νέα χαρακτηριστικά του μετά την ανάπτυξη σε νέα επιστημονικά πεδία, όπως οι πολυτεχνικές σπουδές.

Μέσα στις επόμενες μέρες, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών αποκτά μόνιμη στέγη σε ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της πόλης, στην Παπαζόγλειο Σχολή, που βρίσκεται στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου.

Δηλώνει έτσι την επιθυμία του για μια νέα σχέση με την κοινωνική ζωή της πόλης και αντιπροσφέρει τη δράση του νέου Τμήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια μετά το 2015 που ξεκίνησε την αυτόνομη λειτουργία του έχει δώσει και νέες διαστάσεις στον εκπαιδευτικό του ρόλο.

Η πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, παραμένει ένα από τα πιο σύγχρονα campus της χώρας, συγκεντρώνοντας 15 Τμήματα και πάνω από 20 χιλιάδες φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, σε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο.

Παρά τις διαρκείς ανάγκες για επέκταση των υποδομών του, το Πανεπιστήμιο, μετά από σύμβαση με το κληροδότημα που έχει στην ιδιοκτησία του το κτίριο, προχώρησε στην επιλογή να στεγάσει ένα μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Αρχιτεκτονικής μέσα στην πόλη και ιδιαίτερα στην Παπαζόγλειο Σχολή, που αποτελεί κτίριο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ακριβώς για να στείλει και το μήνυμα ότι αποτελεί ένα ίδρυμα που δημιουργεί νέες ταυτότητες και νέες συνθήκες.

Σε μια περίοδο δε που από κάποιες πλευρές αμφισβητείται ο δημόσιος ρόλος των πανεπιστημίων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δείχνει ότι μπορεί να διαμορφώνει νέες συνθήκες εκπαίδευσης και παράλληλα να σηματοδοτεί και αλλαγές στη φυσιογνωμία και στο μέλλον της περιοχής που αναπτύσσεται.

Πυρήνας παιδείας

Για την ίδια την πόλη, η πρόκληση από αυτή καθ’ εαυτήν τη λειτουργία ενός πυρήνα Παιδείας, αλλά και νεανικής δημιουργικότητας μέσα στο κέντρο της, είναι μεγάλη. Η «συνομιλία» αρχιτεκτονικών μνημείων των αρχών του 20ού αιώνα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής (Ζωσιμαία Σχολή, Καπλάνειος, Δημαρχείο κ.ά.), αλλά και η κινητικότητα που δημιουργείται συνολικά αποτελούν μια πολύπλευρη ευκαιρία για την αλλαγή της ίδιας της πόλης, σε μια φάση που αναζητά έναν νέο, μητροπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αναπληρωτής καθηγητής Αγγελος Παπαγεωργίου περιγράφει στην «Εφ.Συν.» τη νέα συνθήκη που γεννιέται για την πόλη και το Πανεπιστήμιο:

«Τα “αρχαία” ευρωπαϊκά πανεπιστήμια λειτουργούσαν σε κοινοβιακό πλαίσιο. Γνώση και διαμονή μαζί σε ένα μοναστηριακού τύπου περιβάλλον, απομονωμένο από την πόλη. Τα “μοντέρνα” πανεπιστήμια του 19ου αιώνα ιδρύονται στις μεγάλες πόλεις. Στην Αθήνα τα πανεπιστημιακά κτίρια ακολουθούν το επίσημο νεοκλασικό ιδίωμα του Βασιλείου της Ελλάδος και συνδιαμορφώνουν το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας. Στα Ιωάννινα, με τη μακρά παράδοση ευεργεσίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δύο σχολικά κτίρια της αυγής του 20ού αιώνα ακολουθούν τον νεοκλασικισμό σε μια προφητική έκφραση της προσδοκίας απελευθέρωσης: η Ζωσιμαία και η Παπαζόγλειος Υφαντική Σχολή. Η ίδρυση υφαντουργείου θηλέων με χρηματοδότηση της Αγγελικής Παπάζογλου, και σύμφωνα με υψηλόν φιρμάνιον του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ το 1908, συμπίπτει με την αρχή σημαντικών αστικών μετασχηματισμών που ολοκληρώθηκαν μετά την Ανταλλαγή του 1923».

Ευθυγράμμιση

«Η χωροθέτηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έξω από την πόλη, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ευθυγραμμίζεται σε μια παρωχημένη πρακτική της δεκαετίας του ’60, η οποία αδιαμφισβήτητα εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί τις ανάγκες των αυξανόμενων φοιτητικών πληθυσμών. Σήμερα η επαναφορά και εγκατάσταση πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων στα ιστορικά κέντρα των πόλεων αποτελεί πλέον διεθνή πρακτική», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Παράλληλα δίνει το στίγμα των προσδοκιών που δημιουργεί η επιλογή που έγινε:

«Η επιλογή της Παπαζογλείου εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου ως προς την παρουσία του Ιδρύματος στην πόλη των Ιωαννίνων. Πρόκειται για έναν δημιουργικό διεμβολισμό της καθημερινότητας από την έρευνα.

»Για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων, της νεοσύστατης Πολυτεχνικής Σχολής, τόσο το συγκεκριμένο κτίριο όσο και η θέση του στον παλαιό ιστό είναι ευθέως συνδεδεμένα με τα βασικά αντικείμενα των σπουδών της αποκατάστασης, της επανάχρησης, του αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού. Πέραν της στενής πανεπιστημιακής εκπαιδευτικής διαδικασίας, στόχος του Τμήματος είναι η διάχυση της αρχιτεκτονικής παιδείας σε ευρύτερα ακροατήρια. Η συμβολή των νέων αρχιτεκτόνων θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη των μελλοντικών αστικών μετασχηματισμών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αρμονικές Χαράξεις» στα Γιάννινα
Η συνάντηση του ελληνικού και του γαλλικού πολιτισμού, ο παλμός μιας αρχιτεκτονικής που γνωρίζει το παρελθόν και προσπαθεί να ανιχνεύσει το μέλλον από τον 19ο αιώνα στον 20ό αιώνα, ο κόσμος του αρχιτέκτονα...
«Αρμονικές Χαράξεις» στα Γιάννινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόβεται μισή ώρα από τον φωτισμό και τα… χριστουγεννιάτικα φωτάκια
Επιπλέον στα γραφεία και στις υπηρεσίες θα υπάρχει μέριμνα για το σβήσιμο του φωτισμού με την αποχώρηση των εργαζομένων και θα απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός σε γραφεία και κοινόχρηστους χώρους.
Κόβεται μισή ώρα από τον φωτισμό και τα… χριστουγεννιάτικα φωτάκια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακά διλήμματα στα Ιωάννινα
Πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο, ελεγχόμενη στάθμευση και ποιοτικοί δημόσιοι χώροι στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης σε μια πόλη που αλλάζει ραγδαία.
Κυκλοφοριακά διλήμματα στα Ιωάννινα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα… παραλίμνια δεδομένα με το Κλειστό Ξιφασκίας
Δημόσια συζήτηση για την αξιοποίηση του χώρου γύρω από τη λίμνη των Ιωαννίνων άνοιξε η χωροθέτηση της μεγάλης αθλητικής εγκατάστασης που μετακομίζει από το Ελληνικό.
Νέα… παραλίμνια δεδομένα με το Κλειστό Ξιφασκίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας