Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναμνηστικές φωτογραφίες και αντιμεταναστευτικές κορόνες

Ο Βέλγος βουλευτής Ντιες βαν Λάγκεχοβς με Ελληνες αστυνομικούς. Είναι αυτός που έτυχε της θερμότερης υποδοχής μετά την πρόσφατη ενέργειά του να ανοίξει μια ελληνική σημαία μέσα στην αίθουσα του βελγικού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του

ΦΩΤ.: e-evros
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναμνηστικές φωτογραφίες και αντιμεταναστευτικές κορόνες

  • A-
  • A+

Βγάζοντας φωτογραφίες με τις αστυνομικές δυνάμεις και χαριεντιζόμενοι με μερίδα αυτοδιοικητικών αλλά και με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Στρατού, ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους στον Εβρο οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές Ζορντάν Μπαρντελά, Ζερόμ Ριβιέρ και ο βουλευτής του Βελγίου Ντιες βαν Λάγκεχοβς.

Το κλιμάκιο των Ευρωπαίων εθνικιστών περιόδευσε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο φυλάκιο 1 των Καστανεών, ενώ σε δηλώσεις τους επανέλαβαν τη γνωστή αντιμεταναστευτική τους ρητορική. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση, Ζορντάν Μπαρντελά, και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Ζερόμ Ριβιέρ, κατηγόρησαν τον Ερντογάν για διεθνή χουλιγκανισμό, λέγοντας πως χρησιμοποιεί στα σύνορα ανθρώπους που δεν είναι μετανάστες για να πιέσει την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στις ευθύνες της Ε.Ε. και την πολιτική των κλειστών συνόρων που υιοθέτησε η Ευρώπη το 2015, έπειτα από δικές τους πιέσεις, και είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία της Ειδομένης.

«Οχι χρήματα στην Τουρκία»

Τους δύο ακροδεξιούς ευρωβουλευτές και τον Βέλγο ακροδεξιό βουλευτή έσπευσε να συναντήσει και να ξεναγήσει στη ΖΑΠ (Ζώνη Ασφαλείας Προκάλυψης) ο υποστράτηγος Αγγελος Χουδελούδης (δεξιά), μέραρχος της 12ης Μεραρχίας του Εβρου. Ο κ. Χουδελούδης, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο του κόμματος της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, και τους άλλους δύο πολιτικούς των εθνικιστικών κομμάτων της Γαλλίας και του Βελγίου, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στα σύνορα, λέγοντάς τους πως είναι μια καλή ευκαιρία να δουν πόσο υποφέρουμε!

Ο Ζορντάν Μπαρντελά συντάχθηκε πλήρως με την κυβερνητική θέση πως η κατάσταση στον Εβρο δεν είναι μια προσφυγική κρίση αλλά μια ασύμμετρη απειλή που έρχεται εξ Ανατολών.

«Εκείνο που θα κάνουμε από την πλευρά μας εκπροσωπώντας τη Βουλή είναι να περάσουμε ότι δεν πρόκειται για προσφυγικό ζήτημα, αλλά για ένα προσχεδιασμένο και υποκινούμενο σχέδιο. Να αρνηθεί η Ευρώπη να υποκύψει στην απειλή», είπε χαρακτηριστικά ο υπαρχηγός της Λεπέν, ενώ στη συνέχεια τάχθηκε εναντίον της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας λέγοντας:

«Εκείνο που υποστηρίζει το κόμμα μας, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και μια δεκαετία, είναι να αρνηθούμε να χορηγούμε αυτά τα χρήματα, προκειμένου να μη συνεχίσει να κάνει αυτό που θέλει (σ.σ. ο Ερντογάν)».

Παράλληλα επισήμανε ότι το κόμμα του θα υποστηρίξει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο ηθική στήριξη αλλά και οικονομική, γιατί οι Ενοπλες Δυνάμεις της δεν φυλάνε μόνο τα σύνορά της αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι δηλώσεις αυτές, έμπλεες αντιφάσεων, καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά την υποκρισία των εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης, που από τη μια εναντιώνονται στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, παρά τη ρητή απαίτηση της Ελλάδας για απαρέγκλιτη τήρησή της, και από την άλλη ενθαρρύνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με περισσότερα κονδύλια, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για τη δημιουργία υποδομών, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μια μεγάλη αποθήκη ψυχών.

Θερμότερης υποδοχής από όλους όμως τους Ευρωπαίους εθνικιστές έτυχε ο βουλευτής του εθνικιστικού βελγικού κόμματος Φλαμανδικό Συμφέρον, μετά και την κατά κάποιους λαϊκίστικη ενέργειά του να ανοίξει μια ελληνική σημαία μέσα στην αίθουσα του βελγικού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ο Ντιες βαν Λάγκεχοβς φωτογραφήθηκε με αστυνομικούς αλλά και με αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους, που τον ευχαρίστησαν για την πράξη του αυτή.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα λέγοντας: «Ο Ερντογάν μιλάει για χιλιάδες άτομα, ενώ είναι λίγα άτομα. Χρησιμοποιεί τον αριθμό 4.000, που δεν είναι αυτός ο πραγματικός αριθμός, και ξέρουμε ότι δεν είναι Σύροι αλλά από άλλες χώρες».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Εβρο και το... πουλέν της Λεπέν
Αντιπροσωπεία Γάλλων εθνικιστών με επικεφαλής τον 24χρονο ευρωβουλευτή Ζορντάν Μπαρντελά επισκέπτεται σήμερα συνοριακά φυλάκια. Θα συναντηθεί με τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και αργότερα με τον Φαήλο...
Στον Εβρο και το... πουλέν της Λεπέν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με καθυστέρηση η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για πυροβολισμούς στον Έβρο
Με τέσσερις μέρες καθυστέρηση, γεγονός στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει, ειδικά όταν πρόκειται για συλλήψεις διακινητών και προσφύγων-μεταναστών, η αστυνομία προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης για ένα...
Με καθυστέρηση η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για πυροβολισμούς στον Έβρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα κινητικότητα στον Έβρο, χωρίς να προκαλεί ανησυχία στις Αρχές
Για διαχειρίσιμη κινητικότητα μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων, Π. Χαρέλας, ενώ ο Γ. Κουμουτσάκος τόνισε πως «δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο».
Νέα κινητικότητα στον Έβρο, χωρίς να προκαλεί ανησυχία στις Αρχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένταση το πρωί στο ΚΥΤ Έβρου
Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα το πρωί της Τρίτης το Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης Φυλακίου στον Έβρο , όπου πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, ενώ χρειάστηκε επέμβαση της αστυνομίας και της...
Ένταση το πρωί στο ΚΥΤ Έβρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστικό όνειδος κατά γυναικόπαιδων με θεατές αστυνομικούς
Ακραίος και βίαιος ξενοφοβικός ξεσηκωμός επικράτησε το τελευταίο 48ωρο στις περιοχές Παναγίτσα και Αρνισσα Πέλλας με αφορμή τη μεταφορά 50 γυναικών και παιδιών προσφύγων σε ξενοδοχείο.
Ρατσιστικό όνειδος κατά γυναικόπαιδων με θεατές αστυνομικούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδειάζει ο καταυλισμός στον Εβρο
Οι τουρκικές αρχές εκκένωσαν την περιοχή πίσω από τον φράχτη. Επιμένει για την ασύμμετρη απειλή εξ Ανατολών ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Αδειάζει ο καταυλισμός στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας