• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.3°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  4 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  81%
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λείπουν... υπογραφές για τον σταθμό Βενιζέλου

 • A-
 • A+

Tο «σημείο μηδέν» στο οποίο βρίσκεται ο σταθμός Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης επισημοποιήθηκε χθες με τη δημοσίευση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με την οποία εγκρίθηκε το αίτημα της Αττικό Μετρό για απόσπαση και επανατοποθέτηση της «Βυζαντινής Πομπηίας», όπως έχουν ονομαστεί οι αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στο σημείο. Χρειάστηκαν δηλαδή οκτώ ολόκληροι μήνες για να ληφθεί μια απόφαση στη λογική μιας πολιτικής ρεβάνς που ήθελε να πάρει η Ν.Δ. αλλά και των εργολαβικών συμφερόντων.

Αλλά ακόμη κι αυτή η απόφαση διά της οποίας επιχειρείται κατάλυση του αρχαιολογικού νόμου -που απαγορεύει αποσπάσεις εφόσον υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή τους- μοιάζει έωλη αφού νομικοί κύκλοι έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πως φαντάζει παράδοξο ότι από την απόφαση αυτή απουσιάζουν πλήρως οι υπογραφές των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Εάν αυτό συμβαίνει, η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι κάποιες διευθύνσεις του υπουργείου υπέγραψαν με επιφυλάξεις - κι αυτό εκτός από ηχηρό ράπισμα στην ηγεσία του υπουργείου έχει την αξία του, όταν συζητηθούν στο ΣτΕ οι προσφυγές που θα κατατεθούν τις επόμενες 60 μέρες.

Είχαν -για άλλη μια φορά- ενδιαφέρον και όσα ακολούθησαν την απόφαση, διότι ούτε λίγο-ούτε πολύ τα φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως έγκριση της… μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης, μελέτη η οποία φυσικά δεν έχει καν ανατεθεί ακόμη.

«Παρασύρθηκαν» μάλλον από τη φρασεολογία της πρώτης παραγράφου στην οποία αναφέρεται ότι «Εγκρίνεται η μελέτη κατασκευής του Σταθμού “Βενιζέλου”, αναπόσπαστου μέρους του έργου υποδομής (Μετρό Θεσσαλονίκης), την οποία υπέβαλε η “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, με την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής και την επανατοποθέτηση κάθε μιας από αυτές στην αυτή θέση, κατά ποσοστό 92%, μετά τη λήξη των εργασιών...».

Ομως όσα ακολουθούν πολλοί προτίμησαν να μην τα αναφέρουν καν διότι καταγράφουν αυτά που μένει να γίνουν, δηλαδή: «1. Η επίσημη έναρξη λειτουργίας του σταθμού Βενιζέλου δεν θα ξεκινήσει εάν δεν έχουν επανατοποθετηθεί στη θέση τους, στο επίπεδο -1 του Σταθμού, οι προσωρινώς απομακρυνθείσες αρχαιότητες. 2. Να κατατεθεί οριστική μελέτη εφαρμογής για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση στην αυτή θέση των αρχαιοτήτων, η οποία θα εκπονηθεί βάσει τρισδιάστατης αποτύπωσης, προκειμένου να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά Νόμο γνωμοδότηση. 3. Να κατατεθεί, πριν την επανατοποθέτηση στην αυτή θέση, οριστική μελέτη προστασίας, στερέωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων».

Φυσικά στην απόφαση δεν αναφέρεται τίποτα για όσα αναγκαστικά θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων η απόσπαση της άμμου με την οποία είναι καλυμμένες οι αρχαιότητες -εργασία που έχει ξεκινήσει-, η νέα ανασκαφή στο σημείο και σε βάθος 4 μέτρων, η εξυγίανση του χώρου από τον υδράργυρο ο οποίος αναμένεται να βρεθεί.

Ας σημειωθεί πάντως ότι στην απόφαση αναφέρεται «οι αρχαιότητες που θα αποσπαστούν προσωρινά να αποθηκευθούν μέχρι την οριστική επανατοποθέτησή τους, με δαπάνες της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ», χωρίς να γίνεται κάποια αναφορά στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, ενώ το υπουργείο ζητά να διατυπωθούν «ρεαλιστικές προθεσμίες για το χρονοδιάγραμμα των ανωτέρω επιμέρους μελετών», φράση που θα θυμόμαστε από εδώ και πέρα όταν και αν δοθεί τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Στη δημοσίευση της απόφασης υπήρξαν φυσικά οι πρώτες αντιδράσεις, με τον τέως πρόεδρο της «Αττικό Μετρό», Γιάννη Μυλόπουλο, να λέει σε δήλωσή του ότι «όλα είναι στον αέρα» αφού «αποκαλύπτονται τα ψέματα με τα οποία προχώρησαν στην παράνομη απόσπαση των αρχαιοτήτων, καθώς 8 μήνες μετά παραδέχονται ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία μελέτη για τον σταθμό και κανένα χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση που προκαλούν σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και στο κόστος κατασκευής του έργου» και τονίζοντας πως η απόφαση «θα πέσει στα δικαστήρια ως εκτός νομιμότητας, καθώς υπάρχει πλήρης τεχνική τεκμηρίωση και επιστημονική υποστήριξη της ύπαρξης, της εφικτότητας και της εφαρμοσιμότητας της τεχνικής λύσης που διέκοψαν, της κατασκευής δηλαδή του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία αμετακίνητα, όπως ο αρχαιολογικός νόμος επιβάλλει».

Με λιτή δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Φωκίων Δεληγιάννης, πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για την Υπεράσπιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σημειώνει ότι «ετοιμαζόμαστε για την πλήρη νομική απόκρουση της απόφασης με στόχο την ολοσχερή κατάργησή της».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
Εμφανίστηκε η υπ. Πολιτισμού στο σκάμμα με τις αρχαιότητες για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια! ● Αμετακίνητοι στην εγκληματική απόφαση για τεμαχισμό και απόσπαση οι υπουργοί και η συντροφιά τους.
Μάθημα... ανατομίας στον σταθμό Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μνημειώδης γκάφα από τον υπουργό «αποδομήσεων»
Ενώπιον του αδιεξόδου που οι ίδιοι δημιούργησαν, κυβέρνηση και «Αττικό Μετρό» βρήκαν τη λύση για να προχωρήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης: να βουλώσουν το στόμα τους όσοι αγωνιούν για την τύχη των αρχαιοτήτων του...
Μνημειώδης γκάφα από τον υπουργό «αποδομήσεων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχαία με... αυτοκτονικές τάσεις
Το ΚΑΣ αποφάσισε μόνο το αποτρόπαιο: να ξεπατώσει τις ανεπανάληπτες αρχαιότητες χωρίς να υφίσταται καμία μελέτη απόσπασης παρά μόνο με ένα σχολιαστικό κείμενο της... μελέτης
Αρχαία με... αυτοκτονικές τάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κατάλογος χώρεσε μόνο τους «δικούς μας»
Η πρωτοβουλία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα να οργανώσει ανοιχτή συζήτηση για την τύχη των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου, πυροδότησε διαμαρτυρίες καθώς ο κατάλογος όσων επισήμως καλούνται,...
Ο κατάλογος χώρεσε μόνο τους «δικούς μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η περιπέτεια ενός έργου που έγινε... ανέκδοτο και το «έγκλημα στη Βενιζέλου»
στο βιβλίο του για το μετρό της Θεσσαλονίκης ο Γ. Μυλόπουλος υποστηρίζει με στοιχεία ότι το έργο θα μπορούσε να έχει ήδη παραδοθεί και να λειτουργεί από το 2020, με τους 12 από τους 13 σταθμούς του σε...
Η περιπέτεια ενός έργου που έγινε... ανέκδοτο και το «έγκλημα στη Βενιζέλου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας