• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.2°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.4°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 22.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.7°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 25.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.6°C / 20.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  2 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.8°C / 24.3°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 25.9°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 21.6°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.3°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  40%
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερώτηση για το «αμαρτωλό» Ταμείο

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Σοβαρές πλημμέλειες» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την περιβόητη «εκκαθάριση εν λειτουργία» του –γνωστού και ως «αμαρτωλού»– Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) εντοπίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν για το θέμα ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Η ερώτηση που υπογράφεται από 13 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –έπειτα από πρωτοβουλία του Χρ. Βερναρδάκη– απευθύνεται στο συγκεκριμένο υπουργείο, καθώς είναι αυτό που «υπέχει υποχρέωση για τη διασφάλιση της σύννομης διάθεσης και διαχείρισης του δημόσιου πλούτου», με δεδομένο ότι οι πόροι του Ταμείου «προέρχονταν σε ποσοστό 100% από δημόσιο χρήμα».

Η ΚΥΑ, που συνυπογράφηκε στις 31 Ιανουαρίου από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, «βρίθει πλημμελειών που επιτρέπουν ή οδηγούν απευθείας στη συγκάλυψη παρανομιών και ποινικών αδικημάτων αλλεπάλληλων διοικήσεων του ΤΑΥΠΥΠΠΟ», τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης.

Οπως θυμίζουν οι βουλευτές, κατά τον έλεγχο κλιμακίου Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο Ταμείο –έλεγχος που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα, κατά 17 μελών πρώην διοικήσεων του Ταμείου, για την υπόθεση των εικονικών δανείων– διαπιστώθηκε η απώλεια βιβλίων πρωτοκόλλου τριών ετών.

Εξηγούν ότι η απώλεια εγγράφων συνδέεται με τις κακουργηματικές κατηγορίες (ανάμεσά τους και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης), όσο και με άλλη δικογραφία βάσει της οποίας έχουν ήδη οδηγηθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας πρώην μέλη της Διοίκησης του Ταμείου ως κατηγορούμενοι για υπεξαγωγή εγγράφων από κοινού και για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού.

Με δεδομένο ότι η ΚΥΑ δίνει στον εκκαθαριστή τη δυνατότητα να προβαίνει σε ανασύσταση φακέλων «σε περίπτωση τυχόν διαπίστωσης ολικής ή μερικής απώλειας», κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται σαφές ότι η ΚΥΑ «νομιμοποιεί ευθέως τον εκκαθαριστή να ανασυστήσει εξαφανισμένα βιβλία, φακέλους, έγγραφα και στοιχεία, τα οποία όχι μόνο έχουν επιβεβαιωμένα απωλεσθεί [...] αλλά αποτελούν και αντικείμενα σε ήδη ανοιγείσες ποινικές δίκες υπεξαγωγής εγγράφων και αποδεικτικά στοιχεία σε σχηματισμένες ποινικές δικογραφίες».

Ευθεία παρέμβαση

«Η ανασύσταση φακέλων που προβλέπεται στην ΚΥΑ όχι μόνο τίθεται εκτός του εξουσιοδοτικού νόμου αλλά υπό την παρούσα συγκυρία συνιστά ευθέως ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίνοντας ότι, βάσει της ΚΥΑ, «οι αρμοδιότητες του εκκαθαριστή είναι διογκωμένες, ενώ οι αρμοδιότητες του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών συρρικνωμένες, αφήνοντας ανέλεγκτο τον πρώτο», ρωτούν τον κ. Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων, πώς το υπουργείο Οικονομικών θα ασκεί την αρμοδιότητα ελέγχου του εκκαθαριστή, αλλά και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί «για τη διόρθωση των σοβαρών πλημμελειών του περιεχομένου της ΚΥΑ σχετικά με την ευθεία αρμοδιότητα ανασύστασης φακέλων και νομιμοποίησης διαπιστωμένα παράνομων δαπανών του Ταμείου».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη
Δυνατότητα συγκάλυψης της πολύκροτης υπόθεσης κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος με τα εικονικά δάνεια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού δίνει ΚΥΑ της υπουργού Πολιτισμού και του...
Εστρωσαν χαλί για συγκάλυψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
Με… γραμμή Τσακοπιάκου οι (μη) απαντήσεις της υπ. Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για τη ροή χρημάτων από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπ. Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) προς γραφεία παλαιότερων υπουργών.
Δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε η κ. Μενδώνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο πειθαρχικό ο πρώην πρόεδρος Γ. Τσακοπιάκος
Ωρα απολογίας για τον πρώην πρόεδρο του –γνωστού και ως «αμαρτωλού»– Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, Γ. Τσακοπιάκο. Η παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο επικυρώθηκε από το ίδιο το...
Στο πειθαρχικό ο πρώην πρόεδρος Γ. Τσακοπιάκος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Εισαγγελία τα 48 πρώτα «μαϊμού» δάνεια
Φάκελο με στοιχεία για τη σκανδαλώδη εξαπάτηση δεκάδων εργαζομένων του «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, στο όνομα των οποίων η πρώην διοίκηση «έκοβε» δάνεια και οικονομικά...
Στην Εισαγγελία τα 48 πρώτα «μαϊμού» δάνεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκάνδαλο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων
Μεταφορικές υπηρεσίες σε ειδική προσφορά με... καπέλο 5.000%! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της υπόθεσης που έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους εισαγγελέας Αρείου Πάγου και ΣΔΟΕ. Σκανδαλώδεις παραποιήσεις...
Σκάνδαλο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας