• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 18.9°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.3°C / 21.1°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  89%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 19.4°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.9°C / 21.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.2°C
  2 BF
  99%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  54%
Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό

Το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ακαδημαϊκή κοινότητα παίρνει θέση για το μετρό

 • A-
 • A+
Οι κοσμήτορες πέντε διαφορετικών σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ενώθηκαν για να ανακοινώσουν ένα μεγάλο συνέδριο, για να βγει κεντρική θέση στο ζήτημα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ● Σαφείς οι αποστάσεις από τη θέση κυβέρνησης και «Αττικό Μετρό»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπορεί η κυβέρνηση, καταργώντας κάθε μορφή διαλόγου, να θεωρεί ότι το θέμα των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου και του μετρό Θεσσαλονίκης έχει κλείσει, αλλά μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα. Και όχι μόνο από την πλευρά των διαφόρων κινημάτων που έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, αλλά από το ίδιο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το οποίο δείχνει να αφυπνίζεται και να ενεργοποιείται.

Θυμίζουμε ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2019 με ψήφισμά της η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απηύθυνε έκκληση για «μια προσεκτική και τεκμηριωμένη τοποθέτηση των αρμόδιων θεσμών ως προς το ζήτημα των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου» και καλούσε τους εμπειρογνώμονες του ιδρύματος να πάρουν θέση.

Ηταν το πρώτο «άδειασμα» της «Αττικό Μετρό» και των επιλογών της. Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης είχε καλεσμένο τον Παναγιώτη Βέττα, το γραφείο του οποίου έχει κάνει τη μελέτη με την οποία αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι και ο σταθμός του μετρό μπορεί να κατασκευαστεί και τα αρχαία να μείνουν στη θέση τους.

Και χθες ενώθηκαν πέντε κοσμητείες διαφορετικών σχολών -Θεολογικής, Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Πολυτεχνικής και Φιλοσοφικής- για να ανακοινωθεί ένα μεγάλο συνέδριο στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να βγει η τελική θέση του ΑΠΘ.

Δίνοντας κοινή συνέντευξη Τύπου οι πέντε κοσμήτορες ήταν πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις, ωστόσο οι αποστάσεις από τις θέσεις της κυβέρνησης και της «Αττικό Μετρό» ήταν ευδιάκριτες. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη επιλογών που χωρίς παρεμβάσεις και χωρίς αλλοιώσεις θα αναδείξουν μέρος του πολιτισμικού κεφαλαίου της πόλης», είπαν, τονίζοντας ότι η αναφορά στην κατά χώρα ανάδειξη γίνεται «γιατί θέλουμε εξ αρχής να δείξουμε ότι δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση και προσχηματική προσέγγιση από την πλευρά μας ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης που θα γίνει στη μεγάλη ανοιχτή ημερίδα. Θεωρούμε ότι η σημασία της in situ ανάδειξης είναι κοινός τόπος για όλους. Θα αφήσουμε την ημερίδα να απαντήσει αν η in situ ανάδειξη σημαίνει αναγκαστικά in situ παραμονή και όχι μεταφορά και επανατοποθέτηση».

Η καλύτερη λύση

Στην ακαδημαϊκή οπτική εστίασε ο Δημήτρης Μαυροσκούφης της Φιλοσοφικής Σχολής, διευκρινίζοντας πως «δεν θέλουμε να πάρουμε θέση καθαρά πολιτική», αλλά «με έμφαση στη διάσωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων αν είναι δυνατό στη μορφή που βρέθηκαν».

Ο κοσμήτορας του Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης, παρατήρησε ότι δεν υπάρχει κάποια προειλημμένη απόφαση και υπογράμμισε πως το θέμα είναι «να συνοψίσουμε και να βοηθήσουμε να βγει η καλύτερη λύση για την πόλη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η άποψη που κατέθεσε ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, Θεόδωρος Γιάγκου, ο οποίος μετέφερε τη διαμαρτυρία «του θεολογικού και αρχαιολογικού κόσμου ότι στον σταθμό Σιντριβανίου έχει καταστραφεί η Βασιλική πριν η επιστημονική έρευνα αποτυπώσει το εύρημα», διαπιστώνοντας πως «το μετρό προχωρά σε πράξεις όχι τόσο συμβατές με το πολιτισμικό παρελθόν της πόλης».

Το θέμα της ημερίδας, που θα διεξαχτεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, θα είναι «Αρχαιότητες στη Βενιζέλου και Μετρό: Προκλήσεις και Λύσεις» και θα αναπτυχθεί σε τέσσερις συνεδρίες. Τους πέντε κοσμήτορες συνδράμει δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι: Μέντζος Αριστοτέλης, Παπαδοπούλου Παγώνα, Τσέλεκας Παναγιώτης, Βούγιας Σπυρίδων, Ζωίδης Γεώργιος, Παπαϊωάννου Παναγιώτης, Αναγνωστόπουλος Χρήστος, Παπαζάχος Κωνσταντίνος, Πρίνος Παναγιώτης, Ιωαννίδης Αλέξης, Κωστοπούλου Στυλιανή, Παπαδοπούλου Ελένη.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Σύγκλητος «σφάζει με το βαμβάκι» το ΚΑΣ
Ηχηρό ράπισμα στην επίμαχη απόφαση του ΚΑΣ, στις επιλογές του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό από τη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το θέμα των αρχαιοτήτων τού υπό...
Η Σύγκλητος «σφάζει με το βαμβάκι» το ΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και σώζονται οι αρχαιότητες και προχωρά το μετρό
Η λύση για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης βρέθηκε και με χρονικό όριο έναρξης των εργασιών αρχές του 2017 και αποπεράτωσης το 2021. Ενα χρόνο, δηλαδή, μετά την...
Και σώζονται οι αρχαιότητες και προχωρά το μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιωπή για το 2025
Καμία αναφορά από τους φορείς της Θεσσαλονίκης μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού για επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου.
Σιωπή για το 2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενώνουν τις φωνές τους για τη βυζαντινή Πομπηία
Διαμαρτυρία στο δημαρχείο Καλαμαριάς διοργανώνεται σήμερα από την «Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων.
Ενώνουν τις φωνές τους για τη βυζαντινή Πομπηία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
Η σιωπή του επικοινωνιακού μηχανισμού της Ν.Δ. μετά την αυτόβουλη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο της Βενιζέλου και οι συνεχιζόμενες πιέσεις κορυφαίων καθηγητών από όλο τον κόσμο ανοίγουν ένα παράθυρο...
Ελπίδες για αλλαγή ρότας από Μητσοτάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»
Διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση με απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της υπόθεσης οργανώνει η ΕΛΛΕΤ με τίτλο «Σταθμός Βενιζέλου: Η ιστορία στη θέση της και το μετρό σε λειτουργία».
Μαζικές επιστολές για τη σωτηρία της «υπόγειας Πομπηίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας