• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 29.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  5 BF
  65%
EUROKINISSI/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια

 • A-
 • A+
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης, θα επιτρέπεται για πρώτη φορά στους ιδιοκτήτες κτισμάτων σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις να υποβάλουν δηλώσεις νομιμοποίησης υπό προϋποθέσεις.

Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό προϋποθέσεις και εφόσον δεν βρίσκονται μέσα σε κοίτες ρεμάτων, παράκτιες ζώνες και περιοχές NATURA. Σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι εντάσσονται περίπου 240.000 στρέμματα, με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο αυθαίρετα, που εξαιρούνται με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο νομιμοποίησης.

Με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να τεθεί σήμερα σε διαβούλευση, προβλέπονται τα εξής:

● Προχωρά η ανάρτηση ολόκληρων των δασικών χαρτών, μαζί με τις «οικιστικές πυκνώσεις», όπως είχαν πολιτογραφηθεί οι διαμορφωμένοι οικισμοί αυθαιρέτων σε πρώην δασικές εκτάσεις και είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν με χωριστό νομοσχέδιο. Η νέα διαδικασία, που θα επεκταθεί και στους ήδη αναρτημένους χάρτες, είναι απαραίτητη, αφού η προηγούμενη είχε κριθεί αντισυνταγματική με την 685/2019 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

● Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ένσταση, ζητώντας να αποχαρακτηριστεί το ακίνητό τους και να μην εμφανίζεται ως δασικό στους αναρτημένους χάρτες. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τις επιτροπές ενστάσεων για περιπτώσεις οικοπέδων που έχασαν τον δασικό τους χαρακτήρα μετά το 1975, οπότε ψηφίστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ακολουθεί το τρίτο, ακόμα πιο περίπλοκο, βήμα για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θέλησε να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά της.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η τακτοποίηση της συγκεκριμένης κατηγορίας αυθαιρέτων, αλλά μόνο για 30 χρόνια. Στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στους δημοσιογράφους αναφέρεται σαφώς ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες «οικιστικές πυκνότητες» θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση και μάλιστα μέσα σε έξι μήνες από την ισχύ του νέου νομοθετικού πλαισίου, ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής της κατεδάφισης του αυθαιρέτου τους.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν η διαδικασία θα συνοδεύεται από την καταβολή παραβόλου και προστίμου αυθαιρέτου. Τόνισε όμως ότι θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις ένταξης μιας περιοχής σε καθεστώς νομιμοποίησης για μια 30ετία. Είναι μια σωστή επιλογή, με ασφάλεια δικαίου, αφού θα έχει ήδη τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ.

Κοινωνική ανάγκη

Αποτελεί όμως μια χρονοβόρα διαδικασία, που θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, αφού το υπουργείο χθες διαβεβαίωσε πως θα προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη σε κάθε περιφέρεια, από την οποία θα τεκμηριώνεται η κοινωνική ανάγκη προσωρινής διατήρησης συγκεκριμένων «οικιστικών πυκνώσεων».

Από την πλευρά του υπουργείου διευκρινίστηκε αργότερα ότι η υποβολή δηλώσεων θα βοηθήσει στην καταγραφή της πραγματικής εικόνας στις συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο η διαδικασία να μείνει μόνον στην καταγραφή και να μην προχωρήσει στην ουσία η αντιμετώπιση του περίπλοκου προβλήματος των αυθαιρέτων σε πρώην δασικές εκτάσεις.

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος περιλαμβάνει μέτρα για άλλες οκτώ ενότητες, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι τα ακόλουθα:

1. Επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος όλες οι πλαστικές σακούλες. Σήμερα, οι καταναλωτές πληρώνουν 0,09 ευρώ μόνον για λεπτές σακούλες, πάχους 15-50 μικρών του χιλιοστού. Διαπιστώνεται όμως ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η χρήση της χονδρής πλαστικής σακούλας πολλαπλών χρήσεων που διατίθενται στα καταστήματα χωρίς να επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος.

2. Συνδέεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας για ανέγερση ή επισκευή ακινήτου με την υποχρεωτική συνεργασία με σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπάζων. Σε περίπτωση που στην περιοχή δεν λειτουργεί σύστημα συλλογής, ο ιδιοκτήτης θα αναλαμβάνει την ευθύνη μεταφοράς του σε κατάλληλο χώρο.

3. Ενισχύεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στις γειτονιές, που σήμερα καλύπτονται από τους δήμους, ενώ αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες με το κόστος σύνδεσης.

4. Επισημοποιείται η διάλυση των 36 Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, στο όνομα υπαρκτών προβλημάτων στελέχωσης και χρηματοδότησης. Στη θέση τους δημιουργείται ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με έδρα την Αθήνα, που θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των περιφερειών και των Αποκεντρωμένων διοικήσεων. Ο Κωστής Χατζηδάκης αγνόησε την αντίθετη άποψη των δώδεκα πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικών οργανώσεων και των εργαζομένων στους Φορείς, για να ακολουθήσει, όπως είπε, «ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης», το οποίο όμως εφαρμόζεται μόνο σε Φινλανδία και Ιρλανδία! Για τους 349 εργαζομένους, που είναι απλήρωτοι και από χρόνια σε καθεστώς ομηρίας, αναφέρθηκε ότι θα γίνουν προσλήψεις μετά από αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ.

5. Δημιουργούνται 4 ζώνες στις προστατευόμενες περιοχές, που θα οριοθετηθούν από μελέτες που έχουν ανατεθεί από διετίας και προφανώς θα αναθεωρηθούν με βάση τις νέες κατευθύνσεις.

6. Εξαιρούνται από τη διαδικασία υποβολής ενστάσεων οι δασικές εκτάσεις που είχαν αποχαρακτηριστεί και είχαν δοθεί για γεωργική χρήση πριν από το 1975, γι’ αυτό έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινοτικών επιδοτήσεων για αγροτικά προϊόντα. Δεν δόθηκε απάντηση αν με αυτή τη διάταξη θα καλυφθούν αγροτεμάχια που έχουν αλλάξει χρήση και έχουν π.χ. οικοδομηθεί.

7. Αλλάζουν οι ρυθμοί εκδίκασης των ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες, με πρόβλεψη για σύνδεση των αμοιβών των μελών των επιτροπών ανάλογα με τον όγκο των περιπτώσεων που εξετάζουν. Για τους ήδη αναρτημένους χάρτες, που καλύπτουν το 50% της χώρας, έχουν υποβληθεί 160.000 ενστάσεις. Εχουν εκδικαστεί περίπου 10.000 και, αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 27 χρόνια.

8. Προβλέπεται ότι ιδιοκτήτης που υποβάλλει ένσταση και δικαιώνεται, θα εντάσσεται αυτόματα στον δασικό χάρτη με τον νέο χαρακτηρισμό και δεν θα εξαρτάται από τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν στην περιοχή του.

Η υποστελέχωση

Το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου καλύπτει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και, στο όνομα των καθυστερήσεων, εισάγει τον πιστοποιημένο ιδιώτη αξιολογητή, ενώ για το μέλλον δίνει έμφαση στο πολυδιαφημισμένο one-stop-shop, μέσω του οποίου θα δίνονται και θα ανανεώνονται όλες οι αδειοδοτήσεις για επιχειρήσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 120 ημέρες, όταν σήμερα απαιτούνται 6-8 χρόνια. «Ξέχασε», όμως, την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και κυρίως την έλλειψη χρήσεων γης, που θα έκαναν ευκολότερη τη χωροθέτηση μιας επένδυσης. Διαδικασίες fast track για αδειοδοτήσεις υποδομών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασε ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, που ανέφερε ότι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκκρεμούν σήμερα πάνω από 1.800 αιτήσεις.

«Το φιλοπεριβαλλοντικό προσωπείο της Ν.Δ. αποτελεί ακόμα μια μεγάλη της απάτη, οποιαδήποτε σύγκριση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ευπρόσδεκτη αλλά, ταυτόχρονα, απλώς περιττή», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αλλαγή... περιβάλλοντος
Τη θέσπιση εισιτηρίου για επισκέπτες, crowdfunding και εισπράξεις από άδειες κυνηγιού περιλαμβάνει το... ευρωπαϊκό μοντέλο για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας που εισηγείται το υπουργείο.
Αλλαγή... περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απόγνωση οι 350 εργαζόμενοι στις προστατευόμενες περιοχές
Στη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στοχεύουν στην ουσία τα μέτρα που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα δοθεί σε διαβούλευση στο τέλος...
Σε απόγνωση οι 350 εργαζόμενοι στις προστατευόμενες περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση στο Μάτι
Με fast track διαδικασίες, τα υπ. Περιβάλλοντος - Υποδομών και το ΕΜΠ, συντάσσουν το σχέδιο για το νέο Μάτι • Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών για να χτίσουν σε...
Αγώνας δρόμου για την ανοικοδόμηση στο Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δασικοί χάρτες: τελευταία ευκαιρία για ενστάσεις
Στις 27 Ιουλίου λήγει οριστικά η προθεσμία υποβολής ενστάσεων από πολίτες για τους δασικούς χάρτες, καθώς και για την οριοθέτηση των «οικιστικών πυκνώσεων» που γίνεται από τις δημοτικές αρχές και αφορά...
Δασικοί χάρτες: τελευταία ευκαιρία για ενστάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των προστίμων σε διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του πολεοδομικού νομοσχεδίου. Με το σημερινό καθεστώς, οι ιδιοκτήτες...
Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας