• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 14.3°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  93%

Το πάνελ στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο. Από αριστερά οι Γιώργος Πλειός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Βασιλική Θάνου, Κώστας Αρβανίτης και Κωνσταντίνος Ζώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Ευρωβουλή το πραξικόπημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

 • A-
 • A+
Κατακραυγή για την παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη φωτογραφική θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου με στόχο την απομάκρυνση της προέδρου Βασιλικής Θάνου ● Τι υποστήριξαν ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί και νομικοί για τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.

H πρόωρη διακοπή της θητείας των Ανεξάρτητων Αρχών υπονομεύει τον ρόλο τους, ενώ είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο. Η κατάφωρη παραβίαση της αποστολής τους για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις τεκμηριώθηκε στην ημερίδα που οργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην «καρδιά» της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το νομοθετικό «πραξικόπημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με διάταξη που προστέθηκε στον νόμο 3959/2019 και ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. θεσπίστηκαν εκ των υστέρων ασυμβίβαστα, φωτογραφίζοντας μόνο μία από τις συνολικά 22 Ανεξάρτητες Αρχές, ενώ παύτηκαν από τα καθήκοντά τους πέντε μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Η σπουδή του κυβερνώντος κόμματος να καταθέσει μέσα στον Αύγουστο τη νομοθετική ρύθμιση συνδέεται άμεσα και με τις έρευνες της Αρχής για το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου.

«Είναι μια πρακτική που πλήττει ευθέως το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», τόνισε στην ομιλία της η Βασιλική Θάνου, η οποία με την επίμαχη διάταξη παύθηκε από τη θέση της προέδρου της Ε.Α., λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του ασυμβίβαστου που προβλέπει ότι μέλη της Ε.Α. δεν μπορούν να έχουν διατελέσει σύμβουλοι υπουργών. Η Β. Θάνου υπήρξε άμισθη σύμβουλος επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Με τη φωτογραφική διάταξη παύθηκαν και άλλα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με πολύχρονες υπηρεσιακές περγαμηνές.

Καταξιωμένη στο δικαστικό σώμα, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, η Βασιλική Θάνου έκλεισε την ομιλία της δηλώνοντας: «Δεν καταθέτουμε τα όπλα». Η ομιλία και η στάση της έδειξαν ότι είναι μια προσωπικότητα με ευγένεια και επιχειρήματα, που γνωρίζει και τον δρόμο της διεκδίκησης. Εχει ήδη συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της απομάκρυνσης των μελών της Ε.Α. και των νέων διορισμών και αναμένεται η απόφαση, ενώ έχει υποβληθεί και αίτημα για υποβολή προδικαστικών ερωτημάτων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Καταφανής παραβίαση»

«Οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν θεσμοθετηθεί και λειτουργούν εδώ και δεκαετίες κατ’ εφαρμογή του Δικαίου της Ε.Ε. σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο βασικός πυρήνας της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας τους είναι η ανεξαρτησία τους», τόνισε η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, προσθέτοντας ότι «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να ενεργούν αντικειμενικά και αμερόληπτα, κατά συνέπεια δεν πρέπει να υπόκεινται σε καμία εξωτερική επιρροή».

Επικαλέστηκε συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με αφορμή απομάκρυνση μελών Ανεξάρτητων Αρχών στην Ισπανία και την Ουγγαρία, οι οποίες επιβεβαιώνουν με σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο αυτήν την ανεξαρτησία τους. Υπήρξαν περιπτώσεις παραβίασης για τις οποίες όμως το Ε.Δ. αποφάνθηκε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η διάρκεια της θητείας τους. Διαφορετικά «η απειλή της πρόωρης παύσης θα επλανάτο επί της Αρχής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μορφή υποταγής στην πολιτική εξουσία», συμπλήρωσε.

Αποδομώντας τα «επιχειρήματα» της κυβέρνησης, ότι η αναδρομική θεσμοθέτηση του ασυμβίβαστου στηρίχτηκε στην κοινοτική οδηγία, η οποία πάντως δεν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, η Βασιλική Θάνου επισήμανε ότι πρόκειται για «καταφανή παραβίαση του Ενωσιακού Δικαίου». Η ευρωπαϊκή και η εθνική νομοθεσία προβλέπουν ότι οι λόγοι ασυμβίβαστου των διοικήσεων στις Ανεξάρτητες Αρχές ορίζονται εκ των προτέρων και επιπλέον καταγράφεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της προθεσμίας μεταφοράς μιας Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, όπως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα κράτη-μέλη «πρέπει να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση των σκοπών που αυτή επιδιώκει».

Η υπόθεση του «Αργους»

Τη σφαιρική προσέγγιση του μεγάλου θέματος των Ανεξάρτητων Αρχών συμπλήρωσαν με τις ομιλίες τους δυο πανεπιστημιακοί καθηγητές. «Η κυβέρνηση έχει μια έλξη προς την αναδρομική νομοθέτηση», παρατήρησε εύστοχα ο καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Ζώρας. Επισήμανε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μετά τις σφοδρές αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν δίστασε να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην πρόωρη απομάκρυνση των κορυφαίων στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Ερευνούσαν το θέμα του μοναδικού πρακτορείου διανομής του Τύπου, του “Αργους”, που αποτελεί ιδιοκτησία ενός εκ των πέντε μεγάλων μιντιακών ομίλων της χώρας», θύμισε και πρόσθεσε κατηγορηματικά: «Να μην αναζητούμε άλλες εξηγήσεις. Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στα όρια αντοχής της. Λίγο θέλει για να τα υπερβεί».

«Ασπίδα προστασίας»

«Οι απειλές κατά της ανεξαρτησίας των Αρχών μπορεί να φαντάζουν θεωρητικές, αλλά σε συνθήκες έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων και πολιτικής πόλωσης, σε συνθήκες βίαιου τραυματισμού ή απουσίας ενός ισχυρού κοινωνικού συμβολαίου, τότε τα “φαντάσματα” μπορεί να βγουν από την ντουλάπα», ήταν η προειδοποιητική αναφορά του Γιώργου Πλειού, προέδρου του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισήμανε ότι «οι απειλές δεν έχουν πάντα αφετηρία την κρατική εξουσία και δεν εκφράζονται πάντα με πολιτικές αποφάσεις, γι’ αυτό χρειάζεται να δημιουργηθεί η ασπίδα προστασίας των Ανεξάρτητων Αρχών».

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η παρέμβαση, μέσω Skype, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο Δημήτρης Βερβεσός, αφού διευκρίνισε ότι πάγια θέση του είναι να μην τίθενται κορυφαίοι δικαστικοί επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών, ανέπτυξε τη θέση της επιστημονικής επιτροπής του ΔΣΑ και υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση παραβιάζει συγκεκριμένους κανόνες του εθνικού αλλά και του ευρωπαϊκού Δικαίου». Τόνισε πως είναι απαραίτητο να μην υπάρχουν παρεμβάσεις στον νόμιμο χρόνο λήξης της θητείας τους, ούτε δίαυλοι επικοινωνίας με τις πολιτικές αρχές.

«Είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας», παρατήρησε εύστοχα ο καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες της ημερίδας. Θίγοντας την ουσία της κυβερνητικής παρέμβασης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρατήρησε ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο που απειλεί να περιορίσει τη δράση της ενώ καλείται να διερευνήσει κρίσιμες υποθέσεις.

Το πολιτικό στίγμα της κυβερνητικής παρέμβασης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσαν οι δυο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στο προεδρείο της ημερίδας. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης συνέδεσε την υπόθεση με το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, ενώ στη συνέχεια ανέδειξε την αντιφατική στάση της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκαρέτε Βεστάγκερ. «Επέλεξε στη συγκεκριμένη περίπτωση να φορέσει κομματικά γυαλιά» είπε, θυμίζοντας ότι το 2016 σε ανάλογο ερώτημα είχε αντίθετη τοποθέτηση σε σχέση με διατάξεις περί ασυμβίβαστου (συγγενών βουλευτών) που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και σεβάστηκε τον χρόνο λήξης της θητείας των μελών της προηγούμενης διοίκησης.

«Πολιτική εκτροπή»

«Αναδεικνύουμε θέματα, χτίζουμε συμμαχίες και επιμένουμε να τους εκθέτουμε δημοσιοποιώντας τα φαινόμενα πολιτικής εκτροπής», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, που είχε την πρωτοβουλία για την οργάνωση της ημερίδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τόνισε με νόημα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία του μιντιακού συστήματος, θυμίζοντας ότι ανάλογα «κρούσματα» έχουν εκδηλωθεί στην Πολωνία και την Ουγγαρία. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ελέγχου από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης. Είναι θέματα που αφορούν όλες τις πτυχές της Δημοκρατίας και με αυτή την ημερίδα ανοίγουμε τον διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στην εκδήλωση, που ολοκληρώθηκε με μια σύντομη αλλά ουσιαστική διαδικασία ερωταποκρίσεων με το κοινό και τους προσκεκλημένους δημοσιογράφους, παραβρέθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, αλλά και οι βουλευτές Μάριος Κάτσης, Θεοδώρα Τζάκρη και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες συμμετέχοντας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Ξεχωριστή και διακριτική ήταν η παρουσία της διακεκριμένης νομικού Αννας Νάκου, που με την κυβερνητική ρύθμιση απομακρύνθηκε από τη θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συμμετέχει στις δικαστικές προσφυγές για την ακύρωση της ρύθμισης.

Στο βαρύ βιογραφικό της αναφέρεται ότι έχει εργαστεί από το 2011 στην Επιτροπή, όπου μετείχε στη διερεύνηση και τη σύνταξη εισηγήσεων επί υποθέσεων καταγγελιών, αυτεπάγγελτων ερευνών και συγκεντρώσεων. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανταγωνισμού (ECN) και σε ομάδα εργασίας για την αναμόρφωση του Αγορανομικού Κώδικα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τόπο στα καρτέλ και στα μονοπώλια
Στο κενό πέφτουν μετά τη διάλυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε αποφασίσει η Επιτροπή κατά της Ελμίν Βωξίτες.
Τόπο στα καρτέλ και στα μονοπώλια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρες σε φόντο κίτρινο
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αρχίζει αύριο η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο μεταξύ άλλων θεσπίζει μέτρα για τις εταιρείες διαμεσολάβησης σε υπηρεσίες μεταφοράς και από την...
Κόντρες σε φόντο κίτρινο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «γαλάζιος» εμφύλιος καθυστερεί το συνέδριο των εργαζομένων
Ως τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, που φέτος θα είναι εκλογοαπολογιστικό. Βασική αιτία της καθυστέρησης στην ημερομηνία σύγκλησης...
Ο «γαλάζιος» εμφύλιος καθυστερεί το συνέδριο των εργαζομένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλίμα πόλωσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο
Την Κυριακή, με πρόσκληση του προέδρου του ΤΕΕ, ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής για συμμετοχή του ΤΕΕ σε επιτροπή στήριξης του δημοψηφίσματος της Κυριακής ενώ την Δευτέρα εκδηλώθηκε...
Κλίμα πόλωσης στο Τεχνικό Επιμελητήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΣΥΡΙΖΑ και twitter είναι οι νικητές στα social media, τα οποία κατά γενική ομολογία είχαν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά συμβολή στη σύντομη προεκλογική περίοδο. Εχει ενδιαφέρον ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι...
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λυμπερόπουλος vs Σαμαράς
Ευθεία και σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Θύμιος Λυμπερόπουλος. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, με γραπτή δήλωσή του, ζήτησε χθες την παραίτηση του προέδρου της Ν.Δ., τον...
Λυμπερόπουλος vs Σαμαράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας