• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.2°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.8°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.9°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 13.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.4°C / 7.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 16.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  0 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.1°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  0 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 17.6°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 13.9°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κόκκινη» κάρτα στον Χατζηδάκη από τους «πράσινους» φορείς

 • A-
 • A+
Κοινή ανακοίνωση των 12 πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικών οργανώσεων υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι καταγγέλλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι επιχειρεί να διαλύσει τους Φορείς Διαχείρισης με το νέο νομοσχέδιο, χωρίς να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση

«Κόκκινες» κάρτες μοίρασαν στον Κωστή Χατζηδάκη οι περίπου 350 εργαζόμενοι στους 36 Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των σχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος που στην ουσία οδηγούν σε «ξαφνικό θάνατο» το πιο πράσινο κομμάτι της ελληνικής φύσης. Αποδομούν βήμα βήμα τους ισχυρισμούς του, ότι οι απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι, που παραμένουν «όμηροι» για περισσότερα από 13 χρόνια, ευθύνονται για παραλείψεις της διοίκησης!

Εχει όμως ιδιαίτερη αξία η κοινή ανακοίνωση των 12 πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους και επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το κείμενο που διακίνησε το υπουργείο στις 13/2 «αδικεί ένα σύστημα και πολλούς ανθρώπους».

«Το έργο των φορέων διαχείρισης κρίνεται θετικό και έχει αναγνωριστεί», αναφέρει η «Ελληνική Φύση», ο πανελλαδικός σύλλογος των εργαζομένων στις προστατευόμενες περιοχές. Περνά μάλιστα στην αντεπίθεση και επισημαίνει ότι το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να διαλύσει τους Φορείς Διαχείρισης συκοφαντώντας τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους, χωρίς να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση και αξιολόγηση. Κάνει μάλιστα λόγο για «ψευδοεπιχειρήματα και ψευδοδιαπιστώσεις», στις οποίες δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις:

■ Η διαχείριση των οικοτόπων, για την οποία η χώρα έχει πρόσφατα παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθορίζεται από τον νόμο 3937/2011 και οι Φορείς Διαχείρισης με τη δράση τους συνέβαλαν για να αποσυρθούν οι καταγγελίες για πολλές περιοχές, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το Εθνικό πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα. Δεν έχουν όμως ευθύνη γιατί δεν προχώρησαν τα διατάγματα για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και τα αυθαίρετα στον Λαγανά Ζακύνθου, ούτε για τα σκουπίδια στη νήσο Χρυσή στην ανατολική Κρήτη.

■ Δεν διορίζονται οι διοικήσεις των Φορέων από το υπουργείο, που προτείνει δύο μέλη και τα υπόλοιπα πέντε από τοπικές συλλογικότητες. Τα μέλη τους είναι άμισθα και οι μόνοι απόντες από συνεδριάσεις τους είναι συνήθως οι εκπρόσωποι του υπουργείου!

■ Η απορρόφηση των κονδυλίων έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 95%. Στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 είχαν ενταχθεί 166 έργα, από τα οποία υλοποιήθηκαν τα 121. Τα προγράμματα της περιόδου 2013-2015 θα αξιοποιηθούν από το υπουργείο για να συντάξει την έκθεση προς την Ε.Ε. για τη βιοποικιλότητα. Σε φάση υλοποίησης είναι 34 προγράμματα, πέρα από αυτά που έχουν ενταχθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ.

■ Αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στους οικότοπους, κυρίως από σχολεία. Την τελευταία τριετία ξεπέρασε τις 578 χιλιάδες, έναντι 150 χιλιάδων που ήταν ο μέσος των προηγούμενων ετών.

Στην κοινή ανακοίνωση των δώδεκα οικολογικών οργανώσεων επισημαίνεται ότι η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών βασίζεται στους Φορείς, που έχουν να παρουσιάσουν αξιοσημείωτο έργο, παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού από την πλευρά του Δημοσίου.

«Τα προβλήματα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης των Φορέων και της απροθυμίας για ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από διαδοχικές κυβερνήσεις και εν πολλοίς καθρεφτίζουν ανεπάρκειες της διοίκησης», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς.

Σημειώνουν ότι οι σκέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος δημοσιοποιήθηκαν λίγο μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Κωστή Χατζηδάκη, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι δεν τους είχε ενημερώσει. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι θα τοποθετηθούν αναλυτικά μόλις δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Οι δώδεκα οικολογικές οργανώσεις, με την ίδια ανακοίνωση, εκφράζουν την αντίθεσή τους για το «νομικό εφεύρημα» των οικιστικών πυκνώσεων, που προσδιορίζει τους οικισμούς αυθαιρέτων που έχουν διαμορφωθεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, οι οποίοι σήμερα δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν με βάση τη νομολογία του ΣτΕ και το Σύνταγμα. Διαφωνούν επίσης με την προωθούμενη επίσπευση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ζητούν να τηρηθούν οι δικλίδες ασφαλείας στις προστατευόμενες περιοχές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό...
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε απόγνωση οι 350 εργαζόμενοι στις προστατευόμενες περιοχές
Στη διάλυση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στοχεύουν στην ουσία τα μέτρα που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου που θα δοθεί σε διαβούλευση στο τέλος...
Σε απόγνωση οι 350 εργαζόμενοι στις προστατευόμενες περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Χατζηδάκης ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ
Πωλητήριο στα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης, λίγες ώρες πριν από τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση.
Ο Χατζηδάκης ξεπουλάει τη ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
Τα προβλήματα σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη από το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ συζητήθηκαν μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και δημάρχων από τις επίμαχες περιοχές.
Απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα για το ποδήλατο
Η ένταξη του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και στις εμπορευματικές μεταφορές μικρής κλίμακας είναι τα βασικότερα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η ομάδα ειδικών του υπ. Περιβάλλοντος.
Ημερίδα για το ποδήλατο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας