• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 33.5°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 32.1°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 33.7°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.2°C / 33.9°C
  2 BF
  17%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 31.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.7°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 33.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 31.7°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  1 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στέλνουν «πελάτες» στη βιομηχανία της πιστοποίησης

 • A-
 • A+

Την παρατεταμένη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εξετάσεων Πιστοποίησης Κατάρτισης από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) καταγγέλλουν απόφοιτοι τόσο των ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) όσο και του Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑΛ. Πρόκειται για χιλιάδες νέους εγκλωβισμένους στην αυλή της αγοράς εργασίας, περιμένοντας να πιστοποιήσουν τα προσόντα τους και να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Η σταγόνα που ξεχείλισε την αγανάκτηση των ενδιαφερομένων είναι η, ανήκουστη για δημόσιο φορέα, ανακοίνωση του ΕΟΠΠΕΠ στις 7 Φεβρουαρίου και αφού από τον Δεκέμβριο είχε προαναγγελθεί ότι οι αιτήσεις θα ξεκινούσαν τον Ιανουάριο ώστε να γίνουν οι εξετάσεις τον Μάρτιο.

Αναφέρει λοιπόν η «Επείγουσα Ανακοίνωση» του Οργανισμού: «Για αντικειμενικούς λόγους που υπερβαίνουν το πλαίσιο άσκησης αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, (!) η έναρξη της υποβολής αιτήσεων μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο που θα προσδιορισθεί». Από την πλευρά, δε, του ΕΟΠΠΕΠ, δηλαδή του αποκλειστικά αρμόδιου, διαβεβαιώνεται πως «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσπευση της διαδικασίας».

Τι συμβαίνει; Τι περιμένουν; Σημάδι από τον Θεό; Τον καιρό; Μήπως την υπουργό, παρότι πρόκειται για αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού; Ή μήπως όλα γίνονται εν όψει του σχεδίου νόμου για την πλήρη αναδιάρθρωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τον επόμενο μήνα, με το οποίο θα στηθούν τα νέα μαγαζιά της πιστοποίησης; Αυτό θα ήταν το χειρότερο. Ακόμη και από την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην κεντρική εξουσία. Κρατούνται όμηροι χιλιάδες νέοι προκειμένου να φτιαχτεί η αγορά της πιστοποίησης πρώτα και μετά να σταλούν ως σίγουροι πελάτες των νέων ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την πιστοποίηση της επαγγελματικής κατάρτισης.

Δεν είναι κρυφό το σχέδιο. Περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Για τις διαδικασίες πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων προβλέπεται σαφώς ότι: «Διαπιστεύονται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) φορείς πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων. Ο ΕΟΠΠΕΠ τηρεί τις αρχές και τους κανόνες, ως θεσμικός φορέας για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, κατά τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου, και δεν διενεργεί ο ίδιος εξετάσεις πιστοποίησης».

Επί πληρωμή

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», δηλώνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Πολλοί σπουδαστές περιμένουμε μέχρι και 2 χρόνια για να μπορέσουμε να “πιστοποιήσουμε” τα προσόντα μας, αφού δεν βγαίνουν κάθε χρόνο για όλες τις ειδικότητες. Ο απαράδεκτος θεσμός της πιστοποίησης είναι άλλο ένα εμπόδιο στον “μαραθώνιο” που κάνουμε για να τελειώσουμε τη σχολή και να βγούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό που σπουδάσαμε. Ακόμη, για να συμμετέχει κάποιος, πρέπει να πληρώσει το ποσό των 100 ευρώ». Καταλήγει ζητώντας την κατάργηση κάθε πιστοποίησης και τη διεκδίκηση ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών αυτών

sysdiek-attikis.blogspot.com

Από το καλοκαίρι ακόμα περιμένουν οι απόφοιτοι των ΙΕΚ για αυτές τις εξετάσεις. Οι οποίες να σημειωθεί ότι γίνονται επί πληρωμή (παράβολα κ.ο.κ.), ενώ οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλές χιλιάδες. Στις τελευταίες εξετάσεις που έγιναν, από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018, πιστοποιήθηκαν περισσότεροι από 10.000 απόφοιτοι ΙΕΚ σε 174 ειδικότητες.

Σημειωτέον, οι φοιτούντες στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ είναι υπερδιπλάσιοι από εκείνους που επιδιώκουν πιστοποίηση. Υπολογίζονται γύρω στις 15.000 στα δημόσια και άλλοι 15.000 στα ιδιωτικά. Δηλαδή, πρόκειται για μια τεράστια αγορά εκπαίδευσης που μπορεί πολύ γενναιόδωρα να τροφοδοτήσει τη νέα αγορά πιστοποίησης που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Στην ίδια αγορά περιλαμβάνονται και οι απόφοιτοι της Μαθητείας. Από την περσινή χρονιά υπολογίζονται γύρω στις 3.500, ενώ εκκρεμούν περίπου 1.000 παλιότερες αιτήσεις. Η περίοδος διενέργειας των συγκεκριμένων εξετάσεων συνήθως ορίζεται από τα τέλη Αυγούστου (οπότε και έχει ολοκληρωθεί η Μαθητεία) ώς το τέλος του χρόνου, το πολύ αρχές του επόμενου.

Λίγο νωρίτερα, από τον Ιούλιο, αρχίζει η αντίστοιχη περίοδος και για τους αποφοίτους των ΙΕΚ. Το 2015 οι εξετάσεις για τα ΙΕΚ έγιναν τον Ιούλιο, το 2016 πάλι τον Ιούλιο, το 2017 (μαζί με τους αποφοίτους των ΙΕΚ που θεσμοθετήθηκαν το 2013) διενεργήθηκαν Οκτώβριο-Νοέμβριο, το 2018 Νοέμβριο–Δεκέμβριο.

Οι εξετάσεις για τους αποφοίτους του Μεταλυκειακού Ετους-Τάξης Μαθητείας (μετά τη θεσμοθέτησή τους το 2017) διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2018 (για τους αποφοίτους του έτους 2016-2017) και επαναλήφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 (για τους αποφοίτους του έτους 2017-2018).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι πριν από λίγες ημέρες το θέμα των εξετάσεων για τη Μαθητεία δεν είχε καν συζητηθεί –πόσω μάλλον να προγραμματιστεί– εντός των αρμόδιων υπηρεσιών. Ακόμη και τώρα να ξεκινούσαν όλα, οι εξετάσεις δεν μπορούν να οργανωθούν αμέσως και σίγουρα όχι πριν από το Πάσχα.

Μετά αρχίζει η προετοιμασία για τις πανελλαδικές, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερο το εγχείρημά (οι εξετάσεις διεξάγονται στα σχολεία) τους. Οσο για τις εξετάσεις των αποφοίτων των ΙΕΚ, ο Οργανισμός έχει ενημερώσει. Με αυτήν την ανεκδιήγητη ανακοίνωση της 7ης Φεβρουαρίου 2020 με την οποία ο αρμόδιος φορέας παραπέμπει αν όχι σε μεταφυσική τότε στην πιο κυνική εκδοχή της κυβερνητικής πολιτικής.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυνική ομολογία χορηγιών από σχολάρχες στη Ν.Δ.
Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τη χρηματοδότηση της Ν.Δ. από ιδιωτικά σχολεία. Τόσο η Ν.Δ. όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των σχολείων το ομολογούν κυνικά,
Κυνική ομολογία χορηγιών από σχολάρχες στη Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιφυλάξεις της κυρίας υπουργού
Τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η υπουργός Παιδείας σε συνάντηση της με την ΟΛΜΕ, για βασικά σημεία του νέου εξεταστικού όπως τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης στα οποία η εισαγωγή γίνεται μόνο με το απολυτήριο.
Οι επιφυλάξεις της κυρίας υπουργού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βέβηλος δικτάτορας ο Τσίπρας»
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., Θ. Φορτσάκης, χαρακτηρίζοντάς τον, εν ολίγοις, βέβηλο δικτάτορα επειδή προσκλήθηκε από τις πρυτανικές αρχές του Παν....
«Βέβηλος δικτάτορας ο Τσίπρας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκάδες προσαγωγές για τα τρικάκια έξω από τα γραφεία της Ν.Δ.
Δισεκατομμύρια μοιράζονται από τη Ν.Δ. προς «κάθε πιθανή και απίθανη κατεύθυνση, από εξοπλισμούς στρατού και αστυνομίας μέχρι εργολαβίες του δημοσίου και απευθείας αναθέσεις», σημειώνει ο Ρουβίκωνας.
Δεκάδες προσαγωγές για τα τρικάκια έξω από τα γραφεία της Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γκαζάκια σε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πεύκη
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη τα ξημερώματα έξω από γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας  επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στην Πεύκη.
Γκαζάκια σε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πεύκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γαλάζια εμπλοκή στη... «ρωσική προπαγάνδα»
Το καλοστημένο αφήγημα της Ν.Δ. περί εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία, το 2015, ενός μιντιακού ομίλου που θα εξέφραζε τη ρωσική προπαγάνδα και η πραγματική εμπλοκή της νυν εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Ελενας...
Γαλάζια εμπλοκή στη... «ρωσική προπαγάνδα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας