Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κυβέρνηση παίζει (με...) τον Μουτζούρη

Ο Κώστας Μουτζούρης προφανώς και αγαπά τον Νότη Μηταράκη...

EUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση παίζει (με...) τον Μουτζούρη

  • A-
  • A+

Βαβέλ συνεχίζει να θυμίζει η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση, που, εκτός όλων των άλλων, έχει να αντιμετωπίσει και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Η χθεσινή αλλαγή στάσης του κ. Μουτζούρη αφορούσε νέα πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο ίδιος πλέον στον κ. Μηταράκη, όταν με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και μέσω ραδιοφωνικού σταθμού δήλωσε: «Εδώ είμαστε για διάλογο. Από τις 3 το μεσημέρι θα είμαστε στην Αθήνα και το κινητό μου θα είναι ανοιχτό για διάλογο»!

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές ο κ. Μουτζούρης, αντιλαμβανόμενος ότι το πάγωμα των επιτάξεων και η συνέχιση του διαλόγου που είχε συμφωνήσει on air με τον κ. Μηταράκη κατά τη διάρκεια κοινής τους εμφάνισης σε τηλεοπτική εκπομπή αφορούσε τελικά μόνο τη δυνατότητα των δήμων να προτείνουν νέες τοποθεσίες για τις δομές και όχι «διάλογο από μηδενική βάση», όπως του δόθηκε η εντύπωση ότι είχαν συνομολογήσει στο τηλεοπτικό πάνελ, είχε απορρίψει κάθε πιθανότητα να πραγματοποιηθεί συνάντηση!

Ωστόσο το πάγωμα των διαδικασιών επίταξης επέτεινε και το κυβερνητικό αλαλούμ, με τον κ. Μηταράκη να επιμένει ότι η πρωτοβουλία αυτή ήταν σε πλήρη γνώση του Μαξίμου. Αλλά βέβαια το ίδιο το μέγαρο Μαξίμου είχε ήδη προχωρήσει σε διαρροές που έκαναν λόγο για «πρωτοβουλία Μηταράκη», προδίδοντας έτσι την ενόχλησή του, ενώ διαμήνυαν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών των νέων κέντρων από την άλλη εβδομάδα και ότι είναι διατεθειμένη να ακούσει αν έχει κάποια άλλη πρόταση ο κ. Μουτζούρης, αλλά συγκεκριμένα για το θέμα των τοποθεσιών των κέντρων.

Και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «άδειασε» με το γάντι τον υπουργό Μετανάστευσης, καθώς ρωτήθηκε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αν ο τελευταίος έδρασε αυτοβούλως και απάντησε ότι «ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κρίνει εκείνη τη στιγμή και σταθμίζει τις συζητήσεις που κάνει με τις τοπικές αρχές και αποφασίζει να δείξει λίγη ευελιξία. Δεν νομίζουμε ότι είναι κακό». Ξεκαθάρισε έτσι και επισήμως ότι το πάγωμα ήταν πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη και έξω από τον σχεδιασμό του Μαξίμου.

EUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Αλλά ο Στ. Πέτσας έκανε σαφές και κάτι άλλο. Οτι για την κυβέρνηση έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα οι μεταφορές προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, δηλώνοντας ότι «σε αυτή τη φάση, έχουμε επικεντρωθεί στην κατασκευή των κλειστών δομών, στην επιτάχυνση του ασύλου και στις επιστροφές. Οχι τόσο στις μεταφορές προς την ενδοχώρα. Αρα, περιμένετε τις επόμενες εβδομάδες να εξελιχθεί πρώτα το σκέλος που αφορά αυτές τις τρεις προτεραιότητες και θα είμαστε εδώ να το ξανασυζητήσουμε».

Την ώρα που, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος ο κ. Πέτσας έχει δώσει στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει 9 χιλιάδες μετακινήσεις και έχει δεσμευτεί για άλλες 11 χιλιάδες μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020. Μάλιστα η άμεση και γενναία αποσυμφόρηση των νησιών είναι και αυτό που ζητά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση στα νησιά.

Το γεγονός λοιπόν ότι η κυβέρνηση, προφανώς υπό την πίεση τοπικών κοινωνιών, αφήνει σε δεύτερο πλάνο τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω στοίβαγμα των προσφύγων στα νησιά, το οποίο δημιουργεί έκρυθμη κατάσταση.

Ρήξη στις Βρυξέλλες

EUROKINISSI / ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Οσο για τον Κ. Μουτζούρη, στις Βρυξέλλες πρόλαβε να έρθει σε ρήξη και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση, Μαργαρίτη Σχοινά. «Μας είπε ο κ. Σχοινάς, στις Βρυξέλλες όπου βρεθήκαμε, ότι κανείς νόμος, κανένα Δουβλίνο δεν επιβάλλει τη διατήρηση των μεταναστών στα νησιά, όπως μας λέει η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μουτζούρης. «Αυτό μας εκπλήσσει, διότι μέχρι τώρα ελέγετο ότι οι συμφωνίες είναι αυτές που κρατούν τους μετανάστες στα νησιά», είπε χαρακτηριστικά, ανεβάζοντας και σχετική δημοσίευση στο προσωπικό του προφίλ.

Οταν όμως αυτή έγινε αντιληπτή από τον κ. Σχοινά, έσπευσε να απαντήσει μέσω twitter: «Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες».

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητούν χώρους υποδοχής νεοεισερχόμενων προσφύγων
Να υποδείξουν νέους χώρους για την προσωρινή διαμονή νεοεισερχομένων προσφύγων μακριά από τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζητά από τους δήμους των νησιών Βορείου Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης...
Αναζητούν χώρους υποδοχής νεοεισερχόμενων προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξέχασε» τα κλειστά κέντρα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μηταράκης
Αφού στριμώχτηκε από τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έριξε το μπαλάκι στους δήμους των νησιών για την αποσυμφόρηση των ΚΥΤ
«Ξέχασε» τα κλειστά κέντρα στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μηταράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
Έκκληση για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες
Στόχος του εθελοντικού προγράμματος είναι να αποσυμφορηθούν κυρίως τα ελληνικά νησιά. Εξάλλου, θα δοθεί βαρύτητα στο θέμα της μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ε.Ε.
Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής για 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μουτζούρης ξαναζητά διάλογο στου κουφού την πόρτα...
Πρόσκληση στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για συνάντηση στη Μυτιλήνη απευθύνει τώρα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, σε μια ύστατη προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου...
Ο Μουτζούρης ξαναζητά διάλογο στου κουφού την πόρτα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόρτα και από τη Σάμο
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου όχι μόνο διαφωνεί με τα σχέδια του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά ανακοινώνει και προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της χωροθέτησης της νέας δομής που έχει ήδη ξεκινήσει.
Πόρτα και από τη Σάμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας