Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναλογική συμβολή ζητά από τους δήμους η Χριστοδουλοπούλου

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου εξήγησε ότι απαιτείται η αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών στους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την υποδομή να δεχθεί το σημερινό προσφυγικό κύμα

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Αναλογική συμβολή ζητά από τους δήμους η Χριστοδουλοπούλου

  • A-
  • A+

Να συμβάλουν οι δήμοι της χώρας στη φιλοξενία των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα ζήτησε, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η υπουργός τόνισε ότι απαιτείται η αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών στους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς αυτήν τη στιγμή η χώρα δεν διαθέτει την υποδομή να δεχθεί το σημερινό προσφυγικό κύμα, το οποίο, λόγω μεταξύ άλλων και της συγκυρίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο γεγονός. «Όλοι ισότιμα να δεχθούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους ώστε να παραμείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».

«Το προσφυγικό δεν είναι μόνο πολιτικό ζήτημα», είπε, «είναι ζήτημα διεθνών συνθηκών, ζήτημα νομικό ευρωπαϊκό, ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ασφάλειας», τόνισε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, κατά την οποία σημείωσε ότι αναλογική κατανομή προσφύγων πρέπει να υπάρξει και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. 

Το σχέδιο του υπουργείου

Ο σχεδιασμός που παρουσίασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου ουσιαστικά συνοψίζεται στα εξής:
- Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σε αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητες υποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.
- Μεταφορά των προσφύγων σε όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.
- Για τη μεταφορά των μεταναστών-προσφύγων από τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έγκριση της χρηματοδότησης.
- Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων, καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ. Εκτύπωση φυλλαδίου σε 5 γλώσσες, με χρηστικές οδηγίες.
- Ίδρυση 8 αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).
- Πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωσή τους, αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν.

Σφαιρική αντιμετώπιση
Το προσφυγικό «πρέπει να αντιμετωπίζεται σφαιρικά και όποιος απομονώνει μία μόνο παράμετρο αυτού του προβλήματος, το επιδεινώνει», σχολίασε με νόημα η κ. Χριστοδουλοπούλου. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «θα βοηθήσουν όλοι, το κράτος, η κοινωνία των πολιτών. Θα κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κράτους, γιατί όλα αυτά είναι το κράτος». Κατέστησε δε σαφές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον ροές μεταναστών, «όλοι είναι πρόσφυγες».

ΚΕΔΕ: Χρειάζονται διευκρινίσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από την κ. Χριστοδουλοπούλου και την κυβέρνηση στο τρίπτυχο: χρονοδιάγραμμα, πόρους και προσωπικό που θα συνδράμει στη φιλοξενία των προσφύγων. «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στη χώρα μας σε μια κατεύθυνση σε αυτό το μεγάλο θέμα, όμως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρόκειται να γίνει “μπαλάκι” κανενός. Μπορεί όμως σίγουρα να βοηθήσει. Έχουμε τη θέληση. Όμως αυτό να μην είναι εις βάρος των ίδιων μας των πολιτών», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του. 

Με την άποψη ότι τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής δεν ενδείκνυνται για αποσπασματική αντιμετώπιση, συμφώνησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, μιλώντας στη συνεδρίαση. Τα ζητήματα όπως το προσφυγικό «απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και στενή συνεργασία της κεντρικής διοίκησης, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και των δήμων, πάντοτε όμως σε συνεννόηση με τον κεντρικό εταίρο, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε. Καταλόγισε ευθύνες στις κυβερνήσεις για το γεγονός ότι η χώρα σήμερα είναι απροετοίμαστη να δεχθεί ένα τέτοιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα.

«Όταν ζητάμε αλληλεγγύη από την Ευρώπη, είναι αδύνατον, αυτή την αλληλεγγύη να μην τη βλέπουμε μεταξύ των πόλεων στο εσωτερικό της χώρας. Θεωρώ δεδομένο ότι το βάρος θα μοιραστεί ακριβοδίκαια. Ότι θα υπάρξει ισοκατανομή. Λογικές του τύπου “όχι στην αυλή τη δική μου αλλά του γείτονα” δεν θα γίνουν αποδεκτές», συμπλήρωσε. Πρότεινε να αξιοποιηθούν για τι φιλοξενία των προσφύγων κλειστά και υπολειτουργούντα στρατόπεδα, εποχικές κατασκηνώσεις αξιωματικών, όπως επίσης και ακίνητα, όπως κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Μιράζ» στην Ομόνοια, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας.

Σχεδιασμός φιλοξενίας

Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου η φιλοξενία προσφύγων σε χώρους που θα προτείνουν οι δήμοι θα εξυπηρετήσει ένα πρώτο έκτακτο και στη συνέχεια ένα μόνιμο σχεδιασμό φιλοξενίας. Πρότεινε τη χρήση στρατοπέδων που βρίσκονται σε αχρησία, στρατιωτικών ή δημοτικών κατασκηνώσεων και λοιπών χώρων που θα υποδείξουν οι ΟΤΑ, αλλά και Ολυμπιακών Ακινήτων «για να δώσουμε την εικόνα στην Ευρώπη ότι είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Για την Ευρώπη οι αριθμοί που δεχόμαστε δεν είναι μεγάλοι και αναρωτιούνται, ακούγοντας και ρατσιστικές κραυγές όπως “λαθρομετανάστες”: τι ισχύει στην Ελλάδα. Γιατί να μοιραστούμε μαζί τους ανάγκες, εφόσον έχουν δώσει λεφτά για κέντρα κράτησης», είπε στηλιτεύοντας την επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να κατευθύνει ευρωπαϊκούς πόρους, σε κέντρα κράτησης και όχι φιλοξενίας –πολιτική για την οποία η νέα κυβέρνηση κλήθηκε σε απολογία τον περασμένο Μάρτη.

Ακόμη η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτήρισε «ανακριβή τα περί ανοιχτών συνόρων. Δεν έχει αλλάξει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση», ενώ, ερωτηθείσα για την δήλωσή της ότι οι μετανάστες «λιάζονται» στην Ομόνοια, εξήγησε ότι ήταν αποτέλεσμα επίμονων προκλητικών ερωτήσεων.

«Ακόμα και τώρα έξω με ρωτούσαν κάποιοι αν μετάνιωσα για τη δήλωσή μου» συνέχισε. «Δεν θέλουν να διαπαιδαγωγήσουμε την ελληνική κοινωνία. Απομόνωσαν ένα σημείο από όλη τη συζήτηση και έπαιξαν δέκα λεπτά στις ειδήσεις τη δικιά μου δήλωση και μόλις ένα λεπτό το ναυάγιο στην Ιταλία με τους 400 νεκρούς μετανάστες. Μας χτυπάνε αλύπητα. Ας γίνω εγώ Ιφιγένεια, αλλά πρέπει να βρούμε λύση».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε τη συμβολή των δήμων
Εκκληση απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στους τοπικούς άρχοντες, ζητώντας αναλογική κατανομή της στέγασης σε...
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε τη συμβολή των δήμων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοβουλία για την ESTIA χιλιάδων προσφύγων
Πρωτοβουλία για να βρεθεί διέξοδος για τους περισσότερους από 11.000 πρόσφυγες που απειλούνται με έξωση από δομές και διαμερίσματα όπου φιλοξενούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «ESTIA» προτίθεται να αναλάβει...
Πρωτοβουλία για την ESTIA χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
Ερευνα του δήμου έδειξε ότι οι περισσότεροι (72%) συμφωνούν πως τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία και (65%) με την εγγραφή τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όμως το 44%...
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα ρευστότητας στους ΟΤΑ
Eκτακτη επιχορήγηση συνολικού ύψους 326 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους (ιδιώτες, προμηθευτές κ.λπ.), με τα 250 εκατ. να προγραμματίζεται να διατεθούν μεταξύ Ιουλίου...
Ανάσα ρευστότητας στους ΟΤΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό
Εκκληση να μη γίνει το προσφυγικό ζήτημα το επίδικο της προεκλογικής περιόδου έκανε στη σχετική σύσκεψη της ΚΕΔΕ η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι η...
Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζήτησαν από τον Αβραμόπουλο κοινοτικούς πόρους για τους μετανάστες
Χρηματοδότηση των δήμων από ευρωπαϊκούς πόρους για να διαχειριστούν ζητήματα μετανάστευσης και προσφύγων που καταφτάνουν στη χώρα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, από τον επίτροπο Μετανάστευσης...
Ζήτησαν από τον Αβραμόπουλο κοινοτικούς πόρους για τους μετανάστες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας