• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 6.3°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 9.6°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.5°C
  0 BF
  75%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 5.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 12.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.7°C / 2.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου στην «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Κύριε Διευθυντά,

Στο φύλλο της 10.2.2020 της εφημερίδας σας, δημοσιεύτηκε άρθρο του κ. Δημήτρη Αγγελίδη με τίτλο «Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις», στο οποίο γίνεται λόγος για «παρωδία στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας» και διαδικασίες που «παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο» επ’ αφορμή συγκεκριμένης υπόθεσης αρμοδιότητας του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου, επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις σχετικά με την ποιότητα των διαδικασιών και των διαδικαστικών εγγυήσεων εκ μέρους της Υπηρεσίας Ασύλου.

Αρχικά να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκκρεμεί σε β’ βαθμό ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Αρχής Προσφυγών, η οποία συναπαρτίζεται από δικαστικούς λειτουργούς.

Ως προς τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγραφή έγινε στα γαλλικά από διαπιστευμένο διερμηνέα την 8.2.2020. Κατά τη διάρκεια της καταγραφής από την Υπηρεσία, ο αιτών απάντησε με σαφήνεια στις ερωτήσεις που αφορούσαν τα βασικά του στοιχεία, την οικογενειακή του κατάσταση, τον επικαλούμενο λόγο δίωξης, καθώς και σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη διενέργεια της συνέντευξης. Συγκεκριμένα, ο αιτών, αν και δήλωσε ότι ομιλεί δύο γλώσσες, ουόλοφ και γαλλικά, επέλεξε η συνέντευξή του να λάβει χώρα στα γαλλικά. Αυτό προκύπτει και από το πρακτικό καταγραφής, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας σύμφωνα με το άρθρο. Ωστόσο, κατά την έναρξη της συνέντευξης, δύο ημέρες αργότερα, όπως άλλωστε προκύπτει και από το δημοσιευμένο από εσάς πρακτικό, ο αιτών απαντούσε μονολεκτικά, δηλώνοντας πλήρη αδυναμία κατανόησης της γαλλικής, αν και είχε προηγηθεί αναλυτική καταγραφή του αιτήματος στην ίδια γλώσσα.

Είναι σαφές ότι η Υπηρεσία Ασύλου έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη διαθεσιμότητα διερμηνείας για το σύνολο των καταγραφών και συνεντεύξεων, όπως και πράττει καθημερινά σε σχέση με εκατοντάδες ενέργειες πανελλαδικά. Είναι εξίσου σαφές ότι οι αιτούντες οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με τιμή,

Μάρκος Καραβίας

Διευθυντής Υπηρεσία Ασύλου

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Απάντηση συντάκτη:

Αν μια δήλωση κατά την καταγραφή, που διεξήχθη σε μη μητρική γλώσσα και με πολύ μικρότερες εγγυήσεις, οδηγεί υποχρεωτικά σε συνέντευξη ασύλου σε γλώσσα που δυσκολεύει την έκφραση και την κατανόηση αυτού που ζητά άσυλο, αλλιώς εκλαμβάνεται σαν μη συνεργασία που τιμωρείται με το βαρύτατο τίμημα της απόρριψης, τότε ευτελίζεται η διαδικασία ασύλου και υπερισχύουν άλλες σκοπιμότητες.

Τον ίδιο κίνδυνο επισημαίνουν για πολλές διατάξεις του νέου νόμου οι εγκυρότεροι φορείς, διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις δικαιωμάτων, που χαρακτηρίζουν τον νόμο «μηχανισμό παραγωγής ανθρώπων προς απέλαση». Η επιστολή του κ. Καραβία προξενεί αμηχανία, όχι μόνο επειδή στάλθηκε μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αντί για το γραφείο της υπηρεσίας, αλλά και επειδή επαναλαμβάνει όσα αναφέρει το δημοσίευμα, και όμως τα αποδίδει σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Αλλά η ποιότητα της διαδικασίας και το κύρος της υπηρεσίας δεν διασφαλίζονται με προσπάθειες απαξίωσης της κριτικής, αλλά με υλοποίηση της υποχρέωσης των αρχών να παρέχουν νομική βοήθεια, με επαρκή διερμηνεία, με αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, με διασφάλιση της αυτοτέλειας της υπηρεσίας και με νόμους που ακολουθούν τις αρχές καλής νομοθέτησης.

Δημήτρης Αγγελίδης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
Τι κρύβεται πίσω από την παρωδία στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας • Η περιπέτεια ενός Σενεγαλέζου που ζητούσε να επικοινωνήσει στη μητρική του γλώσσα «ουολόφ», αλλά απορρίφθηκε λόγω «μη συνεργασίας με τις...
Απόρριψη ασύλου σε 5 λεπτά και με 7 λέξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
Αφού πρώτα σημειώθηκε το αδιαχώρητο έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας και κινδύνευσαν και ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες πρόσφυγες και εργαζόμενοι, το υπουργείο ανακοίνωσε ξανά ενίσχυση της ψηφιακής εξυπηρέτησης...
Ξανά συνωστισμός και χάος έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Αττική
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
Η έκτακτη, ακραία και αμφισβητούμενη πολιτική αποτροπής και παράνομων επαναπροωθήσεων που εφάρμοσε στα σύνορα τον Μάρτιο η κυβέρνηση, αποτυπώθηκε στα στοιχεία των αφίξεων του Μαρτίου.
Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές αφίξεις τον Μάρτιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό
Aνθρακες τα κυβερνητικά σενάρια περί σχεδίου της Τουρκίας να στείλει στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες και μετανάστες που... νοσούν ● Ο Ν. Μηταράκης «άδειασε» τον Γ. Κουμουτσάκο.
Είδηση χωρίς αντίκρισμα οι αφίξεις προσφύγων με... κορονοϊό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος
Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου. Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο.
«Πιάστηκαν στα πράσα» και πήραν πίσω το αίσχος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας