Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με... μέτρο οι αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου 

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με... μέτρο οι αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις

  • A-
  • A+
Κατά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στο πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών οργάνων για απλοποίηση του νόμου περί δημόσιων συμβάσεων, λέγοντας πως δεν μπορούν να γίνουν ριζικές αλλαγές καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία ● Σε ποια αιτήματα δεν απάντησε ο πρωθυπουργός.

Αλλαγές μεν, αλλά… μέχρι ενός σημείου, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, κατά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για αλλαγές που θα κάνουν ταχύτερες τις διαδικασίες για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων από πλευράς ΟΤΑ, σημειώνοντας όμως στους δημάρχους ότι ο σχετικός νόμος (4412/2016) «αποτελεί εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και συνεπώς «δεν μπορεί να αλλάξει στον πυρήνα του».

Πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτουν επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια τα αυτοδιοικητικά όργανα, λέγοντας ότι η πολυπλοκότητα του ισχύοντος νόμου προκαλεί καθυστέρηση στην ωρίμανση έργων και υστέρηση στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΕ -πρόκειται για τη δεύτερη φορά που υποδέχεται την ΚΕΔΕ πρωθυπουργός, η πρώτη ήταν επί κυβέρνησης Αλ. Τσίπρα- τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να λάβουν όλα απαντήσεις ή δεσμεύσεις.

Σχετικά με το θέμα του «ξεσκαρταρίσματος» των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι όποιες αρμοδιότητες μεταφερθούν στους ΟΤΑ θα συνοδευτούν από τους απαιτούμενους πόρους αλλά και από προσωπικό. Μόλις ολοκληρωθεί ο νέος «χάρτης» αρμοδιοτήτων, θα προχωρήσει η σύνταξη του Κώδικα Δήμων και Περιφερειών. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μεταφορά και είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους μοιάζει να παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε χθες λόγο για ένα πολύπλοκο σχέδιο και το παρέπεμψε για μετά το 2022.

Από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, χωρίς να θέλει να μπει σε λεπτομέρειες, ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων που θα αντικαταστήσει τον «Φιλόδημο» θα ανακοινωθεί προσεχώς. Διαβεβαίωσε ο ίδιος ότι δεν θα χαθεί κανένα έργο.

Αντιθέτως, ουσιαστικές απαντήσεις δεν έλαβε η ΚΕΔΕ σε αιτήματά της όπως:

● Απόδοση του συνόλου των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Σημειώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση των δήμων έχει υποστεί μειώσεις άνω του 60% στη διάρκεια των μνημονιακών ετών, πλήττοντας τον «σκληρό πυρήνα» των ανελαστικών δαπανών των δήμων.

● Αμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων κατανομής της πρώτης δόσης των παρακρατηθέντων, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί για την περίοδο 2010-2022 (στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου) στα 26 δισ. ευρώ.

● Μείωση του επιτοκίου δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

● Επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων του «Πράσινου Ταμείου» στους δήμους από 2,5% σήμερα στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Αντί για τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δήμων με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, θυμίζοντας και προ μηνών ψηφισθείσα διάταξη στον λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο που διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων για την καθημερινότητα των πολιτών δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση πρασίνου και ο ηλεκτροφωτισμός – μια διάταξη που σύμφωνα με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ θα επιφέρει συνέπειες όπως αύξηση δημοτικών τελών, κακής ποιότητας υπηρεσίες στους δημότες και απολύσεις συναδέλφων τους, που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»... στα όνειρα του Γ. Πατούλη
Θέλει, διστάζει να το πει, αλλά προσπαθεί να προκαταλάβει καταστάσεις! Μπορεί η φιλοδοξία του Γ. Πατούλη να γίνει δήμαρχος Αθηναίων το 2019 να ήταν το σαφές συμπέρασμα της χθεσινής ανακοίνωσης της...
«Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά»... στα όνειρα του Γ. Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021
Περικοπές εκατομμυρίων ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Εντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ.
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
10+1 πεδία πελατειακής (;) δράσης στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την Αυτοδιοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ.
Ερωτήματα για τις πρακτικές του αναβαπτισμένου «Φιλόδημου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπ. Εσωτερικών: 3 δισ. ευρώ για τον νέο «Φιλόδημο» και άλλες δράσεις
Στα 3 δισ. ευρώ θα ανέρχεται η χρηματοδότηση που θα προσφέρει για έργα των ΟΤΑ το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που συστήνει το υπουργείο Εσωτερικών προς αντικατάσταση του «Φιλόδημου».
Υπ. Εσωτερικών: 3 δισ. ευρώ για τον νέο «Φιλόδημο» και άλλες δράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανήσυχοι οι δήμοι για τα Λιμενικά Ταμεία
Μασάζ στην… τρικυμία επιχείρησε να κάνει ανεπιτυχώς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Β. Κυριαζόπουλος, μιλώντας στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Ανήσυχοι οι δήμοι για τα Λιμενικά Ταμεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η απόγνωση για το προσφυγικό «πρωταγωνιστής» στην ΚΕΔΕ
Στα κάγκελα οι νησιωτικοί δήμοι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, που καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζονται από την κεντρική εξουσία με αδιαφορία ● Ζητούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ηπειρωτικής Ελλάδας να «βάλει...
Η απόγνωση για το προσφυγικό «πρωταγωνιστής» στην ΚΕΔΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας