• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.9°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 15.4°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.1°C / 14.8°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 11.1°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.8°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  4 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.3°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.8°C / 15.5°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  69%
EUROKINISSI // ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Προσφυγικά... σαν το Γεφύρι της Αρτας

 • A-
 • A+
Στράφι πήγε η πρωτοφανής για τα δεδομένα του ελληνικού Δημοσίου επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανακαίνιση και αξιοποίηση των Προσφυγικών που είχε γίνει μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, καθώς με την αλλαγή κυβέρνησης η διαδικασία όχι μόνο «κόλλησε», αλλά και... εμπλουτίστηκε με παραπάνω έργα που εκτοξεύουν το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη.

Με τιμές... Εκάλης και με καθυστέρηση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει την τριετία, σχεδιάζει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στην ανακαίνιση και αξιοποίηση των Προσφυγικών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με «σημαία» την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού σχεδίου και την προσθήκη χώρου στάθμευσης, θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με χωριστές διαδικασίες, καθυστερεί έργα με εγκεκριμένο προϋπολογισμό τα οποία είχαν προγραμματιστεί να δημοπρατηθούν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι ανασχεδιασμοί δεν αποκλείεται να ανοίξουν «παραθυράκι» για να επανέλθουν στο ΤΑΙΠΕΔ οι οκτώ πολυκατοικίες του ιστορικού συγκροτήματος, με σκοπό να «αξιοποιηθούν» μέσω... ιδιωτικοποίησης.

Η διάσωση και ανάδειξή τους ήταν το πρώτο και εμβληματικό έργο που ανέλαβε το 2018 η νεοσύστατη εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας» και κατάφερε να προχωρήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με ρυθμούς πρωτοφανείς για φορέα του Δημοσίου, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και δόθηκαν οι εγκρίσεις από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.

Τον Μάιο εκδόθηκε η οικοδομική άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και είχε οριστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 ο διαγωνισμός για την κατασκευή των έργων. Ο προϋπολογισμός τους, που είχε εξασφαλιστεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ήταν 12 εκατ. ευρώ.

Οι σχεδιασμοί της «Ανάπλασης», πάντα με τη συνεργασία της Περιφέρειας, προέβλεπαν την ανακαίνιση των όψεων, των κοινόχρηστων χώρων και του δώματος για το σύνολο των 228 διαμερισμάτων, από τα οποία τα 177 ανήκουν στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες, που στην πλειοψηφία τους κατοικούνται. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν και το εσωτερικό των ακινήτων του Δημοσίου, τα οποία είχε αποφασιστεί να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς, όπως ξενώνες για συγγενείς ασθενών που νοσηλεύονται στον γειτονικό «Αγιο Σάββα», κατοικία για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η αδιαφορία της νέας διοίκησης της Περιφέρειας αναδείχθηκε με παρέμβαση της Ρένας Δούρου και η απάντηση της Περιφέρειας πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα που έθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής». Γίνεται λόγος για «εξορθολογισμό» του εγκεκριμένου προϋπολογισμού των έργων, που χαρακτηρίζεται «μη ρεαλιστικός», και δίνεται έμφαση στην εξεύρεση πρόσθετων πόρων.

Η τελευταία αναφορά σε συνδυασμό με την προώθηση υπόγειου γκαράζ εμμέσως παραπέμπουν σε είσοδο «επενδυτών». Τονίζεται υπέρμετρα η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών, παρόλο που το ίδιο έγγραφο παραδέχεται ότι συμφωνεί το 89%.

Το πιο ανησυχητικό όμως για το μέλλον του προγράμματος είναι η αναφορά στην τροποποίηση του Ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, που είναι απαραίτητη για τους κοινόχρηστους χώρους (εσωτερικοί δρόμοι, πεζοδρόμια κ.λπ.), αλλά η διαδικασία δεν επηρεάζει τα έργα ανακαίνισης των πολυκατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα ιστορικά κτίρια, που θεωρούνται σημαντικά δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, έχουν κριθεί διατηρητέα με δύο αποφάσεις του ΣτΕ, το 2004 και το 2009, με τις οποίες είχε απορριφθεί το αίτημα του Δημοσίου για την κατεδάφισή τους. Το 2013 είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν και επέστρεψαν στο Δημόσιο το 2016, με νομοθετική ρύθμιση με την οποία παραχωρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Ν. Μπελαβίλας στην «Εφ.Συν.»

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας, τέως πρόεδρος της «Ανάπλασης Αθήνας». Αποκαλύπτει ότι αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τεχνικά στελέχη της περιφέρειας υποστήριζαν ότι ο προϋπολογισμός έπρεπε να αυξηθεί στα 30 εκατ. ευρώ και ζητούσαν να προστεθεί το πάρκινγκ. «Επιλέξαμε να μη συνδέσουμε το έργο με την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, με το ρυμοτομικό και το ιδιοκτησιακό των ελεύθερων χώρων, γιατί είναι ένας θεσμικός λαβύρινθος που θέλει πολύ καιρό να βρεθεί η άκρη του. Το έργο θα αργούσε πολύ, γιατί το κόστος είναι πολύ υψηλό», εξηγεί με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» και προσθέτει: «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με λογικά, ρεαλιστικά, χωρίς σπατάλες βήματα και τιμές επισκευής παλαιών πολυκατοικιών Αμπελοκήπων. Τώρα συζητείται να προχωρήσει με τιμές νεόδμητων επαύλεων Εκάλης! Αν προγραμματιστεί και το υπόγειο πάρκινγκ, ο προϋπολογισμός θα ανέβει πέντε φορές περισσότερο. Το έργο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει προ επταμήνου με ορίζοντα παράδοσης το 2022. Τώρα, προτείνεται να ξεκινήσει το 2023. Θα χρειαστούν νέες μελέτες και δύσκολες θεσμικά νέες εγκρίσεις, καθώς και άλλα πέντε–έξι χρόνια για κατασκευή. Πρόκειται για εφαρμογή της επιτυχημένης συνταγής των ολυμπιακών έργων, με την ανάλογη προοπτική επιτυχίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την αχρησία στην αξιοποίηση
Πενήντα διαμερίσματα και δέκα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου, τα οποία είναι εδώ και χρόνια κλειστά, θα ανακατασκευαστούν και θα αποκτήσουν νέα χρήση. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλάξουν τον προϋπολογισμό από...
Από την αχρησία στην αξιοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «αναβάθμιση» που υποβαθμίζει κι άλλο την Ακαδημία Πλάτωνος
Αίτημα να παραμείνει ελεύθερος χώρος πράσινου και κοινό αγαθό για όλους τους κατοίκους της Αθήνας η Ακαδημία Πλάτωνα προέβαλαν με ανοιχτή συγκέντρωσή τους φορείς και κάτοικοι της περιοχής.
Η «αναβάθμιση» που υποβαθμίζει κι άλλο την Ακαδημία Πλάτωνος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία
Ενας από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στην πυκνοδομημένη αυτή περιοχή και βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς υπάρχει φερόμενος ως ιδιοκτήτης που τη διεκδικεί.
Η πλατεία ΕΠΟΝ να μη γίνει πολυκατοικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν παράταση της αναστολής οικοδομικών εργασιών γύρω από την Ακρόπολη
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επισημαίνει πως έναν χρόνο μετά το μείζον θέμα, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», δεν υπάρχουν προστατευτικοί όροι δόμησης και χρήσεις γης περί τον Ιερό Βράχο.
Ζητούν παράταση της αναστολής οικοδομικών εργασιών γύρω από την Ακρόπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβίστηση της Ν.Δ. για τα έργα ανάπλασης της Αθήνας
«Κωλοτούμπα» από τη Ν.Δ. στη θέση της για την «Ανάπλαση Αθήνας», τον φορέα που συγκροτήθηκε το 2018 για την επιτάχυνση των έργων ανάπλασης και μέσα σε σύντομο διάστημα κατάφερε να δώσει δείγματα γραφής.
Κυβίστηση της Ν.Δ. για τα έργα ανάπλασης της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας