• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 19.5°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 18.4°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.2°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.1°C / 11.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 17.9°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 19.2°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 13.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 17.8°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 19.8°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%

Αποψη από το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας το οποίο ο ενοικιαστής της ΕΒΖ καταστρέφει συστηματικά σύμφωνα με καταγγελίες από τους εργαζόμενους και από την τοπική κοινωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πίκρα πάλι στη Βιομηχανία Ζάχαρης

 • A-
 • A+
Ο ενοικιαστής που παρουσίαζαν ως λύση για την ΕΒΖ οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης κλείνει το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας και προσπαθεί να λειτουργήσει τη μονάδα των Σερρών που ήταν κλειστή επί 7 χρόνια, αφήνοντας μετέωρους και τους εργαζόμενους και τους τευτλοπαραγωγούς.

Η «καρδιά» της άλλοτε ανθηρής Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) σταμάτησε! Το εργοστάσιο ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας δεν λειτουργεί πια και ένα μαύρο σύννεφο από δυσοίωνα προμηνύματα ανάκατα με φήμες αλλά και επώνυμες καταγγελίες που βρίσκονται στον προθάλαμο των δικαστικών αρχών για ενδεχόμενη μετατροπή της «καρδιάς» σε… σκραπ έχουν κάνει τον νομό Ημαθίας αλλά και ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία να βράζουν.

Μπορεί δύο περιώνυμοι υπουργοί της κυβέρνησης –Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης– να διαλαλούσαν από τον περασμένο Νοέμβριο ότι λύση για την ΕΒΖ βρέθηκε, αλλά ούτε καν το κομμάτι της λύσης που προανήγγειλαν δεν τηρείται. Φτάσαμε στο σημείο εκείνο που βρέθηκε ενοικιαστής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες, αλλά αυτός ο ίδιος έχει εγκαταλείψει πλήρως το πρώτο και προσπαθεί να «αναστήσει» το ανενεργό εδώ και 7 χρόνια στις Σέρρες.

«Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες γι’ αυτά που συμβαίνουν και θα κινηθούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους, καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές, προκειμένου να αποτρέψουμε την καταστροφή του εργοστασίου, να μη βγαίνουν από μέσα φορτηγά μεταφέροντας υλικό του εργοστασίου, το οποίο πάει άραγε για σκραπ;» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου Εκτάκτων Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων Εργοστασίου Ζαχάρεως Πλατέος, Νίκος Φυλακτάκης. Οπως τονίζει ο ίδιος, «έχουμε στοιχεία και φωτογραφίες που θα κατατεθούν εκεί που πρέπει τις επόμενες μέρες, καλούμε όλο το πολιτικό προσωπικό της Ημαθίας και των άλλων νομών να ενδιαφερθεί τώρα».

Η καταγγελία δημοσιοποιήθηκε στον νομό πριν από δύο εβδομάδες, καθώς το σωματείο διαμαρτυρόταν για «τη βεβήλωση υλικών που γίνεται μέσα σε αυτό με την υπογραφή του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, αφού αθέτησε την υπόσχεσή του ότι το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει» και μιλούσε για «το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο της Ημαθίας».

Μόνο το Εργατικό Κέντρο Βέροιας ανταποκρίθηκε άμεσα, καταγγέλλοντας «την απόφαση του επενδυτή, που, ενώ συμφώνησε με την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ, αθέτησε τη συμφωνία και έχει εγκατασταθεί στο εργοστάσιο, χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής».

Ο επιχειρηματίας

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Περί τις 490 χιλιάδες για δύο χρόνια είναι το ενοίκιο που θα καταβάλει η Royal Sugar, του επιχειρηματία Χρήστου Καραθανάση, στην ΕΒΖ και για τα δύο εργοστάσια, αλλά τελικά, από ό,τι φαίνεται, συμφέρει να νοικιάζει τα δύο αλλά να λειτουργεί το ένα. Δεν είναι το μόνο παράδοξο στον δρόμο προς το τέλος της ΕΒΖ.

Πριν από λίγο καιρό, οι τευτλοπαραγωγοί θεωρούσαν τον κ. Καραθανάση «σωτηρία» και πίεζαν να τρέξει η συμφωνία. Τώρα, ο πρόεδρος τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι «η περυσινή σοδειά πάει, την οργώσαμε μέσα στα χωράφια, αυτά τα περί βιοκαυσίμων δεν ίσχυσαν ποτέ, τη συνδεδεμένη δεν την πήραμε ακόμη και ρωτώ: πώς θα υπάρξει νέα καλλιεργητική περίοδος;

Σήμερα κανονικά θα ξεκινούσαμε σπορά. Πώς είναι δυνατόν ο κ. Καραθανάσης να βγάζει ασύμφορο το Πλατύ που λειτουργούσε μέχρι πέρυσι και να λειτουργεί τις Σέρρες που ήταν κλειστό 7 χρόνια τώρα; Θα υπάρξει καλλιέργεια; Με ποιες τιμές; Παρακαλούμε το πολιτικό προσωπικό της χώρας να μας ακούσει. Η τευτλοκαλλιέργεια χάνεται».

Μέσα σε όλα αυτά, η διοίκηση της ΕΒΖ είναι εξαφανισμένη. Δεν έχει προβεί σε καμιά δημόσια τοποθέτηση τη στιγμή που οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Καραθάναση να πιέζει συνεχώς για αντικατάστασή της, την οποία υποτίθεται ότι είχε εξαγγείλει πριν από έναν μήνα ο κ. Γεωργιάδης. Επίσημη τοποθέτηση για όσα καταγγέλλονται στο Πλατύ δεν υπάρχει, ενώ έχει αναχθεί σε «ιερό δισκοπότηρο» η συμφωνία, το μισθωτήριο της ΕΒΖ με τον κ. Καραθανάση.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την τεχνική εταιρεία που έχει αναλάβει την καταγραφή των παγίων της εταιρείας, καθώς δεν είναι γνωστό αν κατάφερε να εισέλθει στο Πλατύ, ενώ κύκλοι της ΕΒΖ διαβεβαίωναν την «Εφ.Συν.» πως «σε κάθε περίπτωση ο μισθωτής θα πρέπει να παραδώσει το μίσθιο όπως το παρέλαβε».

Πολιτικός έλεγχος

Πασίδηλο είναι ότι στην Ημαθία επιχειρήθηκε ο πολιτικός έλεγχος των αντιδράσεων των αγροτών της περιοχής με προσωπικές πιέσεις σε παράγοντες και κυρίως με την πρόκληση σύγχυσης σε ό,τι αφορά τα γενόμενα. Αλλά, παρά τον έλεγχο ακόμη και των πληροφοριών, το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα φάνηκε στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, με τον ΥΜΑΘ, Θεόδωρο Καράογλου.

Ο κ. Γκυρίνης είπε στον υπουργό πως ο δήμος είναι ήδη σε αναζήτηση των αποφάσεων της κοινότητας Πλατέος (κομμάτι σήμερα του δήμου) αλλά και όλων των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί πριν από 60 χρόνια με την ΕΒΖ, και αν προκύψει «ζήτημα», τότε, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, «θα ζητήσω την επαναφορά σε δημοτικό καθεστώς και θα δούμε πώς μπορούμε και αν μπορούμε να το θέσουμε σε λειτουργία. Δεν θα αφήσουμε αυτός ο τεράστιος πλούτος και αυτό το διαμάντι της τοπικής οικονομίας να πάει χαμένο στα χέρια κάποιου ιδιώτη».

Στο μεταξύ, οι 101 εναπομείναντες εργαζόμενοι συμπληρώνουν πέντε (5) μήνες απλήρωτοι, η επαγγελλόμενη μετάταξή τους δεν έχει προχωρήσει, ενώ οι φήμες έφτασαν πια και στις Σέρρες. Ανώνυμη καταγγελία για μαύρη εργασία στο εκεί εργοστάσιο ζάχαρης ερευνήθηκε αιφνιδιαστικά από την Επιθεώρηση Εργασίας Σερρών, χωρίς όμως να διαπιστωθεί κάποια παρατυπία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των τραπεζών, της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της Royal Sugar ΑΒΕΕ του Χρήστου Καραθανάση, που υπεγράφη τον Νοέμβριο 2019 και...
ΕΒΖ: «τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ζάχαρη, ο Αδωνις και η αλαζονεία
Αποστομωτική απάντηση στον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη από τον Σερραίο τευτλοπαραγωγό Γιώργο Παναγή, ο οποίος πριν από μερικές μέρες δέχθηκε τις ειρωνικές προτροπές του υπουργού και στάθηκε αφορμή για να...
Η ζάχαρη, ο Αδωνις και η αλαζονεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ιστορία καταστροφής ενός κολοσσού
Η «κηδεία» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ήταν τουλάχιστον αξιοπρεπής. Η «ληξιαρχική πράξη θανάτου» είχε χαρακτήρα εξόφλησης όλων των χρεών του «τεθνεώτος» προς τους συγγενείς και υπογράφηκε διά άρθρου...
Η ιστορία καταστροφής ενός κολοσσού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραθανάσης κατά πάντων για ΕΒΖ
Ο Χρήστος Καραθανάσης υπενοικιαστής των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ σε Σέρρες και Πλατύ μιλά στην «Εφ.Συν.» για τους λόγους που οδήγησαν στο λουκέτο της βιομηχανίας.
Καραθανάσης κατά πάντων για ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης
Η τράπεζα ζητεί από την ενοικιάστρια εταιρεία των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ σε Πλατύ και Σέρρες να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και να ολοκληρώσει την παράδοση-παραλαβή των δύο μονάδων.
Εξώδικο της Πειραιώς στα εργοστάσια ζάχαρης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας