Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διευθύντρια νοσηλευτικής στο «Γ. Γεννηματάς» τοποθετήθηκε εν μιά νυκτί νοσηλεύτρια χωρίς να έχει τα απαραίτητα προσόντα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διευθύντρια νοσηλευτικής στο «Γ. Γεννηματάς» τοποθετήθηκε εν μιά νυκτί νοσηλεύτρια χωρίς να έχει τα απαραίτητα προσόντα

  • A-
  • A+

Αναβρασμός στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετά τις αποφάσεις διοικητών για μετακινήσεις υπαλλήλων και νοσηλευτών χωρίς να πληρούνται τα αξιοκρατικά κριτήρια, ούτε καν οι τύποι, ενώ δεν γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι προνομιακές πολιτικές συγγένειες όσων προάγονται μέσα σε μια νύχτα.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε και συνεχίζεται στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» σειρά πήρε το «Γ. Γεννηματάς», ο νέος διοικητής του οποίου τοποθετεί διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας νοσηλεύτρια από τη μονάδα «Αγιος Δημήτριος», η οποία μάλιστα δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα.

Η απόφαση του Γεώργιου Κούτρα ως νέου διοικητή λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει ξεσηκώσει το σύνολο των εργαζομένων του νοσοκομείου, οι οποίοι σε μαζική συνέλευση την περασμένη Παρασκευή αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας αρχικά στο νοσοκομείο και στη συνέχεια με πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και με τη συμμετοχή εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ θα μεταβούν στα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, παρουσία μάλιστα του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννακού.

Μετακινήσεις

Η περίπτωση που ξεσήκωσε τους εργαζομένους είναι πάντως χαρακτηριστική για το πώς αποφασίζονται μετακινήσεις και προαγωγές υπαλλήλων μέσα σε ένα βράδυ.

Η νέα διευθύντρια (Π.Ν.) δεν έχει οργανική θέση στο «Γεννηματάς» παρά στον «Αγιο Δημήτριο» –που είναι διασυνδεδεμένη μονάδα–, αλλά ενώ στον εσωτερικό κανονισμό του πρώτου σαφώς ορίζεται ότι η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι κλάδου Π.Ε. (πανεπιστημιακής δηλαδή εκπαίδευσης), η νέα διευθύντρια είναι κλάδου Τ.Ε. (τεχνολογικής εκπαίδευσης, ΤΕΙ). Μια τέτοια τοποθέτηση σε άλλη περίπτωση ίσως και να περνούσε με σχόλια σε διαδρόμους, μόνο που στο «Γ. Γεννηματάς» υπηρετούν 2 νοσηλεύτριες κλάδου Π.Ε. και πάνω από 120 νοσηλεύτριες-νοσηλευτές κλάδου ΤΕΙ, είκοσι από τις οποίες έχουν μεταπτυχιακό και κατέχουν τον Α' βαθμό.

Ας σημειωθεί ότι η μέχρι τώρα διευθύντρια με οργανική θέση στο «Γεννηματάς» είναι κλάδου Π.Ε. νοσηλευτικής, έχει δεύτερο πτυχίο από το Οικονομικό της Νομικής και τελειώνει το μεταπτυχιακό και αυτή στη διοίκηση μονάδων υγείας του ΕΑΠ. Επιπλέον, στις αποφάσεις του διοικητή υπάρχουν και άλλα κενά. Την ίδια μέρα αποφάσισε και άλλη αναβάθμιση της υπαλλήλου (Ο.Α.), η οποία όμως είναι νόμιμη.

Αλλά ενώ το ΦΕΚ αυτής (ΦΕΚ 3485/Β/2012) υπογράφεται από την προϊσταμένη του τμήματος προσωπικού, στην άλλη τοποθέτησή της (Π.Ν.) αυτό δεν υπάρχει. Και πώς να παραγνωρίσουν πλέον οι εργαζόμενοι ότι η Π.Ν. είναι στέλεχος της Ν.Δ., τομεάρχης Κοινωνικής Πολιτικής στη Θεσσαλονίκη και με πολιτική συνεργασία με τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο που ήταν υφυπουργός Παιδείας την περίοδο 2011-2012;

Παρέμβαση

«Μετά το “πογκρόμ” των μετακινήσεων προσωπικού στο νοσοκομείο “Αγιος Παύλος”, έρχεται στο προσκήνιο η αυθαίρετη, παράνομη και απαξιωτική παρέμβαση του Διοικητή για το νοσηλευτικό προσωπικό του “Γεννηματάς”» λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, που υπηρετεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, «οι άνευ προηγουμένου προκλητικές κομματικές-κυβερνητικές παρεμβάσεις αποτελούν μεθοδεύσεις ώστε αφενός να είναι ελεγχόμενες από τη διοίκηση οι διευθύνσεις των υπηρεσιών των νοσοκομείων και αφετέρου να διασπαστεί η συνοχή των εργαζομένων, για να απορροφηθούν οι κραδασμοί που θα προκύψουν από τις αναμενόμενες αντιδραστικές ρυθμίσεις για το ΕΣΥ».

«Η μετακίνηση είναι παράνομη, ήρθε με μπιλιετάκι απ’ έξω», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς» Πέτρος Κετικίδης, αναφερόμενος σε «πολιτικές κουμπαριές» που έπαιξαν ρόλο στη μετακίνηση. Οπως τονίζει, «εμείς θα κυνηγήσουμε συνδικαλιστικά το θέμα και φυσικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφύγουν στο διοικητικό εφετείο. Δυστυχώς τα ίδια ξηλώματα έγιναν στον “Αγιο Παύλο” αλλά και στο ΑΧΕΠΑ» και, όπως διευκρινίζει, «τα περιμέναμε βέβαια, αλλά όχι κι έτσι. Πού είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια; Μόνο κριτήριο είναι η πολιτική ένταξη; Δηλαδή τι να περιμένουμε στην αξιολόγηση;».

ΥΓΕΙΑ
Το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη «πέρασε» από το δημαρχείο
Η δημοτική αρχή και όλο το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης τέθηκαν σε ιδιότυπη «καραντίνα», με απαγόρευση συναντήσεων αφού το πρώτο κρούσμα του ιού ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό Ζέρβα.
Το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη «πέρασε» από το δημαρχείο
ΥΓΕΙΑ
Η ατιμωρησία… καλά κρατεί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»
Οι πολίτες καταγγέλλουν, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν, αλλά το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και η 3η Υγ. Περιφέρεια κωλυσιεργούν όσον αφορά την επιβολή όσων προβλέπει ο νόμος…
Η ατιμωρησία… καλά κρατεί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Γαλάζιος» όχλος τραμπούκισε την Ελευθερία Χατζηγεωργίου
Ενάμισι λεπτό... ελευθερίας. Τόσο χρόνο... άντεξαν οι νεοδημοκράτες προχθές το βράδυ, τόσο χρόνο έδωσαν στην Ελευθερία Χατζηγεωργίου να μιλήσει στην εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Νοσοκομείου...
«Γαλάζιος» όχλος τραμπούκισε την Ελευθερία Χατζηγεωργίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτέλους, ο Ράμι χαμογελάει
Από τον πόλεμο στη Συρία, ο 23χρονος Ράμι βρέθηκε εγκλωβισμένος στην Ελλάδα, μόνος και αβοήθητος, καθώς πάσχει από αυτισμό/νοητική υστέρηση. Ηταν χαμένος, συγχυσμένος, φοβισμένος και αποδιοργανωμένος, μέχρι...
Επιτέλους, ο Ράμι χαμογελάει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαοτική διαμάχη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Αγριος πόλεμος με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, που ορίζουν τις χαοτικές διαφορές στις αντιλήψεις για τη διαχείριση της δημόσιας υγείας, ξέσπασε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, ένα από τα...
Χαοτική διαμάχη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιτέλους... παρέμβαση για το ΑΧΕΠΑ
Χρειάστηκε να δοθεί εντολή για εισαγγελική έρευνα προκειμένου το υπουργείο Υγείας να κινητοποιηθεί. Το σωματείο των εργαζομένων έχει καταγγείλει ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα...
Επιτέλους... παρέμβαση για το ΑΧΕΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας