Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σοβαρή καταγγελία, ασόβαρη απάντηση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοβαρή καταγγελία, ασόβαρη απάντηση

  • A-
  • A+
Τι συμβαίνει με το πτυχίο του γενικού γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης; Πάντως, οι εξηγήσεις «κύκλων» του Κωνσταντίνου Ζέρβα δεν διαλεύκαναν καθόλου το ζήτημα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος σχετικά με το αν έχει ο Ευθύμιος Φωτόπουλος τα νόμιμα τυπικά προσόντα για την κρίσιμη θέση του.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το... κυνήγι των πτυχίων που ξεκίνησε με τον διοικητή της ΕΥΠ και συνεχίστηκε με τους διοικητές των νοσοκομείων και υπουργούς της κυβέρνησης.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος αμφισβήτησε προχθές το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο τη νομιμότητα διορισμού του γενικού γραμματέα του δήμου, Ευθύμιου Φωτόπουλου, ενώ από την πλευρά του δήμου δόθηκε μια θολή απάντηση και μάλιστα μέσω «κύκλων» της διοίκησης, την οποία ο κ. Τρεμόπουλος με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» θεωρεί «ανεπαρκέστατη».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τρεμόπουλος στο συμβούλιο, υπάρχει θέμα με τα απαιτούμενα νόμιμα τυπικά προσόντα, αφού οι γραμματείς θα πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Π.Ε. ή Τ.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 82 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.

Ωστόσο ο κ. Τρεμόπουλος παρατηρεί μια αναντιστοιχία σε όσα ο ίδιος ο κ. Φωτόπουλος έχει δημοσιοποιήσει στις αναρτήσεις του. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι είναι απόφοιτος διετούς εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας, ωστόσο στο ΦΕΚ διορισμού του αναφέρεται ως απόφοιτος ΑΠΘ.

Ο κ. Τρεμόπουλος υποστηρίζει ότι για να υπάρξει εξομοίωση του πτυχίου της καταργημένης Ακαδημίας Φλώρινας με ΑΕΙ, τότε θα έπρεπε ο κ. Φωτόπουλος να φοιτήσει σε ΑΕΙ ή να περάσει ειδικές εξετάσεις. Ομως η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης στην οποία αναφέρει ότι φοίτησε (αλλά όχι ότι πήρε πτυχίο) είναι ΤΕΙ στην Κοζάνη.

Ο κ. Τρεμόπουλος

Πουθενά παράλληλα δεν υπάρχει αναφορά ότι είναι πτυχιούχος ΤΕΙ. Την ίδια στιγμή στο ΦΕΚ του διορισμού του ως γενικού γραμματέα αναγράφεται ότι είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ. Κι αυτό ακριβώς ελέγχεται ως προς την ακρίβειά του.

Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου η σοβαρή αυτή καταγγελία δεν πήρε άμεση απάντηση από τον παρόντα δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Αντιθέτως –και αντί να εκδοθεί κάποια επίσημη απάντηση–, χθες το απόγευμα διοχετεύθηκαν σε τοπικές ιστοσελίδες δηλώσεις «κύκλων της διοίκησης» που έκαναν λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς» καθώς ο κ. Φωτόπουλος «είναι κάτοχος πτυχίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Δυνάμει αυτού του τίτλου σπουδών προσλήφθηκε σε θέση μετακλητού Γενικού Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Ως αποδεικτικό στοιχείο οι «κύκλοι» επικαλούνται ότι «η ανωτέρω πρόσληψη ελέγχθηκε τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης όσο και από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (Εθνικό Τυπογραφείο) και η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ».

Ο κ. Τρεμόπουλος επανέρχεται με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» τονίζοντας ότι «η απάντηση των “κύκλων” είναι ανεπαρκέστατη καθώς παραμένει το θέμα των ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να έχει κάποιος για μια τέτοια θέση».

Προχωρά, όμως, και ένα βήμα παρακάτω: «Το θέμα των περιορισμένων δυνατοτήτων του γενικού γραμματέα το είχα θέσει από τον περασμένο Ιούλιο στον δήμαρχο όταν μου είχε ζητήσει να μετέχω στη διοίκηση».

Εξηγώντας, μάλιστα, το πολιτικό σκεπτικό της άρνησής του τονίζει ότι «βασιζόμουν στη θητεία του κ. Φωτόπουλου στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ως στέλεχος της “αλήστου μνήμης” διοίκησης Ψωμιάδη, αλλά και στο “έργο” του στον δήμο Δέλτα για το οποίο υπάρχουν αφενός νομικές εκκρεμότητες, αφετέρου γι’ αυτό το “έργο” οι πολίτες του δήμου τον καταψήφισαν στις τελευταίες εκλογές κατεβάζοντάς τον από τη θέση του δημάρχου».

Το πολιτικό παρελθόν του κ. Φωτόπουλου δεν απασχολεί τη δημοσιότητα για πρώτη φορά. Η θητεία του στο πλευρό του Παναγιώτη Ψωμιάδη και οι θέσεις του για το προσφυγικό και την εγκατάσταση προσφύγων στα Διαβατά (στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου) είχαν οδηγήσει σε επιθέσεις με το «καλημέρα» κατά της επιλογής από τον δήμαρχο. Τον περασμένο Ιούνιο η Κατερίνα Νοτοπούλου έλεγε ότι «η αδιαφορία της διοίκησης [Φωτόπουλου] για τους Ρομά είναι γνωστή, ενώ από την πρώτη στιγμή που κλήθηκαν οι Δήμοι να συμβάλουν στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αρνήθηκε την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων».

Και η «Πόλη ανάποδα» σημείωνε ότι «η επιλογή του κ. Ζέρβα δεν προκαλεί αλγεινή εντύπωση μόνο λόγω του κομματικού της χαρακτήρα» αλλά επειδή «ως δήμαρχος Δέλτα συστρατεύτηκε πολιτικά με την ακροδεξιά».

 

 


 

Ο κ. Τρεμόπουλος


 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
Πλήθυναν οι αστερίσκοι σχετικά με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη δείχνει αναποφάσιστη στις επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον.
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ και στρατηγικός επενδυτής για την ΕΥΑΘ
Η κυβέρνηση, και μάλιστα διά στόματος πρωθυπουργού, έχει καλέσει δήμους, κοινωνικούς και ασφαλιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν το 24% της Εταιρείας, ωστόσο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής...
ΤΑΙΠΕΔ και στρατηγικός επενδυτής για την ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
Ασκήσεις πολλαπλών ιδεολογικών ισορροπιών εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης των τριών καταληφθέντων χώρων στέγης προσφύγων. Με δεδομένο το κοινωνικό χάσμα, το ζήτημα που...
Δεξιότερα των δεξιών ο Γιάννης Μπουτάρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ιδιώτες 16 στρέμματα με... Αγνό σκοπό
Με μια διάταξη νόμου τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση νομιμοποίησε την απόδοση σε τράπεζες και ιδιώτες δημόσιας έκτασης 16 στρεμμάτων εντός οικιστικού ιστού στον Δήμο Παύλου Μελά
Σε ιδιώτες 16 στρέμματα με... Αγνό σκοπό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν πουλάει η μαγική εικόνα του Κ. Ζέρβα στους ταλαίπωρους επιβάτες
Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης επιδεινώνεται καθημερινά, παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση, παρά...
Δεν πουλάει η μαγική εικόνα του Κ. Ζέρβα στους ταλαίπωρους επιβάτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα... άκρα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
Ο Ι. Νασιούλας απαίτησε από τον Κ. Ζέρβα να προχωρήσει σε μηνύσεις για το αντιφασιστικό μήνυμα στον Λευκό Πύργο λίγες μέρες πριν την δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.
Στα... άκρα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας