Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι πολίτες, μοναδική ασπίδα προστασίας για την α' κατοικία

Χαστούκι στις λογικές Αδώνιδος Γεωργιάδη η αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης Αρετής Σκουνάκη, που αναφέρθηκε ονομαστικά στον υπουργό και τις πρόσφατες δηλώσεις του

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πολίτες, μοναδική ασπίδα προστασίας για την α' κατοικία

  • A-
  • A+

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι «ζωντανό» και με δικαστική απόφαση. Αθώος κρίθηκε χθες από το δικαστήριο ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος για τις ματαιώσεις πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης. Χαστούκι στις λογικές Αδώνιδος Γεωργιάδη η αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης Αρετής Σκουνάκη, που αναφέρθηκε ονομαστικά στον υπουργό και τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Επρόκειτο απλώς για ένα Μονομελές Πλημμελειοδικείο στην... επαρχία της Θεσσαλονίκης, αλλά η απόφαση που εξέδωσε χθες έχει δυναμική νομολογίας του Αρείου Πάγου! Κι αυτό, γιατί με την αθώωση του αγωνιστή εκπαιδευτικού Ηλία Σμήλιου, που πρωτοστάτησε επί σειρά ετών στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η ελληνική Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ουσιαστικά δύο πράγματα: ότι η αντίδραση του απλού κόσμου παραμένει «ζωντανή» εν όψει της λαίλαπας που έρχεται μετά τις 30 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση παύει την προστασία της πρώτης κατοικίας, και ότι από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους για πρώτη φορά δεν προστατεύεται το λαϊκό σπίτι.

Ο Ηλίας Σμήλιος, που βρέθηκε κατηγορούμενος για τα πλημμελήματα της διατάραξης και της παρακώλυσης ανταγωνισμού, ξεκαθάρισε απολογούμενος στο δικαστήριο:

«Ολα αυτά τα χρόνια συμμετέχω με συγκεκριμένες ιδιότητες, είμαι πατέρας, είμαι δάσκαλος και εργαζόμενος. Ανήκω στην τάξη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή. Εχω ένα παιδί 16 χρονών, δεν θέλω το παιδί μου να γίνει μετανάστης, ούτε οι μαθητές μου. Θέλω, όταν θα με ρωτήσουν τι έκανα, να τους απαντήσω ότι αγωνίστηκα. Η εκπαίδευση αφορά τη μετάδοση κοινωνικής και δημοκρατικής παιδείας, να αποκτήσουν αλληλεγγύη. Δεν μου επιτρέπεται να δώσω το παράδειγμα ενός υποταγμένου ανθρώπου. Απέναντι σε αυτό αγωνίστηκα. Αγωνίστηκα επίσης για τον πατέρα μου που πέθανε πριν από 10 χρόνια. Δούλευε διπλή βάρδια για να πληρώσει ένα σπίτι και να μου κάνει κάποια δώρα. Ενα πολύτιμο δώρο που μου έκανε ήταν η συλλογή του Λουντέμη. Ο Λουντέμης σε ένα δικαστήριο είπε ότι περάσανε εκατομμύρια χρόνια για να σηκωθεί ο άνθρωπος από τα 4 στα 2 πόδια. Εγώ δεν θα τα κάνω ξανά 4, δεν θα υποταχθώ. Λέω σήμερα ως εργαζόμενος, πατέρας και δάσκαλος, ότι έχω υποχρέωση να αγωνιστώ ως άνθρωπος».

Το «νεοφιλελεύθερο» κατηγορητήριο, που θαρρείς το συνέταξε υπουργός της Ν.Δ., ανέφερε χαρακτηριστικά για τον Σμήλιο ότι «ενεργώντας από κοινού με άλλους εμπόδισαν με βία τον ελεύθερο ανταγωνισμό» και με τον τρόπο αυτό οδήγησαν στη ματαίωση του πλειστηριασμού ενός μικρού χωραφιού-οικοπέδου στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης που «έβγαζε στο σφυρί» η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο πλευρό του βρέθηκαν χθες εκατοντάδες μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και υπέρ της προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Ανθρωποι που δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν να αντιδρούν και να κινητοποιούνται απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και τις λογικές Γεωργιάδη για «προστασία των τραπεζών από τους μπαταχτσήδες»!

Αυτό άλλωστε τόνισε και η συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου δάσκαλου, Αρετή Σκουνάκη:

«Μεταξύ άλλων, οπωσδήποτε αποκαλύφθηκε ο σκληρός πυρήνας της όλης υπόθεσης, που μετά τις τραγικές δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη επανέρχεται με ακόμη μεγαλύτερη χυδαιότητα στο προσκήνιο: Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους το 1834, η πρώτη κατοικία έμεινε εντελώς απροστάτευτη για πρώτη φορά μετά την 1/1/2016, πράγμα που προγραμματίζουν να επαναλάβουν ακόμη πιο επίσημα και οριστικά από την 1/5/2020! Το γεγονός δικαιολογημένα πυροδότησε ένα λαϊκό και συνεχώς διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας και αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις τράπεζες και τα κοράκια της αγοράς, μέσα στα πλαίσια του οποίου γεννήθηκε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης».

Η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, που ευθυγραμμίστηκε με την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την υπεράσπιση, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν να ξεριζώσουν τους Τσιγγάνους από τα «Τσαΐρια»
Εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα διοικητικής αποβολής που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Θερμαϊκού για τις οικογένειες Αθιγγάνων οι οποίες διαβιούν σε αυτοσχέδιο καταυλισμό στη θέση «Τσαΐρια»...
Θέλουν να ξεριζώσουν τους Τσιγγάνους από τα «Τσαΐρια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ. Αλλος ένας πλειστηριασμός του νέου γύρου κηρύχθηκε άγονος χθες, αλλά στις 27 Ιουνίου η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβά μου υδρόμετρα...
Εγγύηση 25.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερος πλήρωσε ο «γαλάζιος» δήμαρχος Σιθωνίας Χαλκιδικής που κατηγορείται για το σκάνδαλο με την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης του δήμου.
Ακριβά μου υδρόμετρα...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάσα για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ
Άλλη μια ανάσα για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ. Άγονος κηρύχθηκε χθες και ο δεύτερος πλειστηριασμός του τρίτου γύρου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με τρεις ακόμη ημερομηνίες να απομένουν, στις 8/11, 15/11...
Ανάσα για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει και ζητά αλληλεγγύη
​Το μαρτύριο του Προμηθέα Δεσμώτη βιώνουν οι συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει ακόμη με κάποια νομοθετική ρύθμιση να δώσει λύση για τέτοιου είδους συνεργατικά εγχειρήματα που...
Η ΒΙΟΜΕ κινδυνεύει και ζητά αλληλεγγύη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση για πολλούς, αλλά πρόβλημα (;) για περισσότερους
Περιπλέκονται τα πράγματα με τους συμβασιούχους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μεγάλη νίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για 193 της καθαριότητας, οι οποίοι προσλαμβάνονται ως αορίστου χρόνου με δικαστική απόφαση,...
Δικαίωση για πολλούς, αλλά πρόβλημα (;) για περισσότερους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας