Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ρατσισμός καλά κρατεί στα Βρασνά
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ρατσισμός καλά κρατεί στα Βρασνά

  • A-
  • A+
Γονείς μαθητών νηπιαγωγείου της περιοχής όταν έμαθαν ότι θα εγγραφούν στη σχολική μονάδα οχτώ νήπια προσφυγόπουλα αντέδρασαν και σταμάτησαν τη φοίτηση των παιδιών τους για αρκετές ημέρες ● Τη δημιουργία ενός σχολείου-γκέτο προτείνουν τοπικοί παράγοντες.

Μπορεί τα κρούσματα ρατσισμού εναντίον προσφυγόπουλων σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας να έχουν μειωθεί, ωστόσο δεν έχουν εξαφανιστεί καθώς το δηλητήριο που έχυσαν όλο το προηγούμενο διάστημα ακροδεξιές ομάδες υπάρχει ακόμη και έτσι εμφανίζονται σποραδικά, με τελευταία αναφορά και πάλι στα Βρασνά.

Την προηγούμενη εβδομάδα γονείς αντέδρασαν στην παρουσία 8 παιδιών στο… νηπιαγωγείο της περιοχής και κράτησαν τα παιδιά τους μακριά από τη σχολική μονάδα για αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, μόλις έγινε γνωστό ότι πρόκειται να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο τα οχτώ νήπια προσφυγόπουλα, οι γονείς σταμάτησαν αμέσως τη φοίτηση των παιδιών τους. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο σχολείο και δύο μέρες μετά, στις 29 του μήνα, επισκέφθηκαν τον διευθυντή Εκπαίδευσης.

Οχι μόνο απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Διεύθυνσης, δηλαδή του υπουργείου, δηλαδή της κυβέρνησης, αλλά επέμεναν στην εκβιαστική αντίδραση της αποχής των παιδιών τους, απειλώντας, ταυτόχρονα, ότι «ακόμα δεν έχετε δει τίποτα και να περιμένετε περισσότερα». Αφού πρώτα, φυσικά, ισχυρίστηκαν τα συνήθη περί μη εμβολιασμού, δήθεν, των προσφυγόπουλων και άλλων προβλημάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κατήχηση

Ομως, την επόμενη μέρα, 30 Ιανουαρίου, ξημέρωνε των Τριών Ιεραρχών. Μεγάλη μέρα για ένα «ελληνορθόδοξο σχολείο» – όπως ακριβώς το χαρακτήρισε η δικηγόρος που συνόδευε την αντιπροσωπεία. Ετσι, σταμάτησαν την αποχή και έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο. Για την κατήχησή τους. Η μόρφωση μπορεί να περιμένει.

Πάντως, πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα, να αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα τα αιτήματα των γονέων, θέτοντας ξεκάθαρα τα όρια στα οποία αυτοί έχουν λόγο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διευθυντής Χρήστος Γεωργίου τούς είπε καθαρά ότι αυτά δεν είναι θέματα που υπάγονται στη δική τους αρμοδιότητα και ότι θα τον ανάγκαζαν να προσφύγει ακόμη και στη Δικαιοσύνη αν συνέχιζαν να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο. Ο,τι δεν κατάφεραν στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας δοκίμασαν να το επιτύχουν στην περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής Αλέξανδρος Κόπτσης είπε στην «Εφ.Συν.» ότι εξήγησε ο ίδιος στους γονείς πως «τα παιδιά είναι παιδιά, κι αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά εξαίρεση. Νομίζω ότι κατάλαβαν διότι σήμερα [χθες] στείλανε τα παιδιά τους στο σχολείο και ακύρωσαν το ραντεβού που είχαμε κλείσει». Εξηγεί μάλιστα πως «με καλή διάθεση όλα λύνονται, χρειάζεται απλώς επαφή με τους ανθρώπους και υπομονετικά να δίνονται όλες οι εξηγήσεις, πολιτική την οποία ακολουθούμε στην περιφέρεια».

Μάλιστα, για να δείξει ότι αυτή η στάση λύνει τα θέματα που προκύπτουν, μας λέει ότι «στην αρχή της χρονιάς είχαμε κάποια λίγα προβλήματα και αντιδράσεις και στη Νέα Απολλωνία και χρειάστηκε να πάω επιτόπου για να εξηγήσω στους ανθρώπους πώς και τι θα συμβεί. Εκτοτε δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα και μάλιστα σύντομα περιμένουμε να λυθούν διαδικαστικά ζητήματα για να ενταχθούν και τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν και στο Βαγιοχώρι, καθώς αυτή είναι νέα δομή και δεν ήταν στους αρχικούς μας σχεδιασμούς».

Ισως στη στάση των θεσμικών παραγόντων να οφείλεται το φρένο στις αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες. Οι γονείς άρχισαν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Τι να τα κάνουν και στο σπίτι; Ωστόσο, η σημερινή μέρα έχει το μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα γίνει, επιτέλους, η εγγραφή των οχτώ προσφυγόπουλων, για τα οποία, πάντως, η πρόταση τοπικών παραγόντων είναι μαζί με όλα τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα –διαμοιρασμένα σε 5-6 σχολεία της ευρύτερης περιοχής– να συγκεντρωθούν σε ένα σχολείο αποκλειστικά γι’ αυτά. Γκέτο, δηλαδή.

Η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Η πληροφορία ότι ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου είχε καλέσει τον Θανάση Τζήμερο σε εκδήλωση το Σάββατο, ο οποίος και παρευρέθηκε, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειρηνική κατάληψη δομής από πρόσφυγες
H πρώτη κατάληψη δομής από πρόσφυγες έγινε χθες στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης ● Διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τις κυβερνητικές αποφάσεις εκδίωξής τους και για τις τεράστιες καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων...
Ειρηνική κατάληψη δομής από πρόσφυγες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρατσιστική επίθεση οδηγού και ελεγκτή του ΟΑΣΘ σε Κούρδο
Εξευτελιστική και τραμπούκικη συμπεριφορά υπέστη άλλος ένας πρόσφυγας σε λεωφορείο της Θεσσαλονίκης επειδή δεν είχε ψιλά για εισιτήριο και... τόλμησε να προσπαθήσει να πληρώσει με 20 ευρώ!
Ρατσιστική επίθεση οδηγού και ελεγκτή του ΟΑΣΘ σε Κούρδο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση ελεγκτή του ΟΑΣΘ σε αλλοδαπό επιβάτη
Αλλοδαπός επιβάτης του ΟΑΣΘ κατήγγειλε περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς εις βάρος του από ελεγκτή εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. Υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά των ελεγκτών είναι ρατσιστική και ότι έχει πετύχει και...
Καταγγελία για ρατσιστική επίθεση ελεγκτή του ΟΑΣΘ σε αλλοδαπό επιβάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Bρίσκει... δοκάρι η ξενοφοβία στον Δήμο Βόλβης
Μήνυμα αλληλεγγύης ο αυριανός ποδοσφαιρικός αγώνας δύο μικτών ομάδων από παιδιά της κοινότητας Σταυρού και προσφυγόπουλα από τα Λαγκαδίκια και το Βαγιοχώρι.
Bρίσκει... δοκάρι η ξενοφοβία στον Δήμο Βόλβης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα
Σε επικό φιάσκο εξελίχθηκε χθες η ρατσιστική φιέστα στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου το κάλεσμα για «μπάρμπεκιου με χοιρινό και άφθονο αλκοόλ» δεν συγκέντρωσε ούτε τριάντα άτομα.
Φιάσκο το ακροδεξιό τσίκνισμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Όχι στο μισάνθρωπο «μπάρμπεκιου»
Συγκέντρωση υπεράσπισης των προσφύγων διοργανώνει το πρωί της Κυριακής (11.00) διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης έξω από το camp των Διαβατών ενώ παράλληλα καταγγέλλει το μισάνθρωπο «μπάρμπεκιου» που...
ΚΕΕΡΦΑ: Όχι στο μισάνθρωπο «μπάρμπεκιου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας