Μια υπόμνηση στο σώμα της πόλης, μια πινακίδα που εξιστορεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε χθες, 89 χρόνια μετά το πογκρόμ και το κάψιμο του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ το 1931. Ως γεγονός ήταν απότοκο της αντισημιτικής, εθνικιστικής και αντικομουνιστικής υστερίας, είχε πυροδοτηθεί από εφημερίδα, ενώ σήμερα θεωρείται πλέον προάγγελος της ναζιστικής θηριωδίας που ακολούθησε.
Οπως το είπε χθες στη σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, «το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ένα ξαφνικό μπαμ, αλλά μια ιστορία που εξελίχθηκε χρόνια πριν». Οπότε η Στήλη Μνήμης του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ (συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αριστείδου, συνοικισμός Βότση, Καλαμαριά) και η πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ), του Δήμου Καλαμαριάς και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) είναι ποικιλοτρόπως σημαντική και σημαδιακή.
Οπως είπε και ο συγγραφέας Λέων Ναρ στην εκδήλωση που ακολούθησε, «έστω και με καθυστέρηση άνοιξε η δημόσια συζήτηση για γεγονότα που ελάχιστοι γνωρίζουν και θυμούνται, λιθαράκι λιθαράκι αποκαθίστανται η ιστορία και η μνήμη της πόλης».
«Είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε τέτοιες κινήσεις για να δείξουμε την ιστορικότητα του τόπου και όσον αφορά τους πρόσφυγες και όσον αφορά τους Εβραίους και όλες τις κοινότητες που υπήρχαν στον τόπο, για να γνωρίζουν και οι επόμενες γενιές τι ιστορία έχει αυτός ο τόπος» είπε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.
Ο εβραϊκός συνοικισμός Κάμπελ ιδρύθηκε το 1927, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, και στέγασε περί τους 800 άπορους Εβραίους πυροπαθείς της πυρκαγιάς του 1917. Τη νύχτα της 29ης Ιουνίου 1931, μέλη της εθνικιστικής, αντισημιτικής και αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Εθνική Ενωσις “Η Ελλάς”» (επί Κατοχής αναβίωσε χωρίς προσχήματα ως “Ελληνες Εξοντώσατε Εβραίους’’, που είχε την πολιτική κάλυψη του γενικού διοικητή Μακεδονίας Στυλιανού Γονατά και του υπουργού Πρόνοιας Λεωνίδα Ιασωνίδη) πραγματοποίησαν πογκρόμ και πυρπόλησαν τον συνοικισμό, δολοφονώντας τους Λεωνίδα Παπά και Λεόν Βιδάλ και τραυματίζοντας δεκάδες άτομα.
Εμπρηστικό κυριολεκτικά ρόλο έπαιξαν τα αντισημιτικά κείμενα του Νίκου Φαρδή, αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Μακεδονία». Ολοι όσοι κατηγορήθηκαν αθωώθηκαν έναν χρόνο αργότερα. Αθωώθηκαν για να διαδραματίσουν ρόλο επί γερμανικής κατοχής ως ακραιφνείς ναζιστές.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας