• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.0°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.6°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.2°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  4 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 8.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.2°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 10.8°C / 20.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.2°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.6°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  90%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες

 • A-
 • A+

Απάντηση από τον κ. Χρυσοχοΐδη περιμένει η ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Θοδωρής Δρίτσας, με θέμα «Νέες Ταυτότητες: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους». Το θέμα της αδικαιολόγητης αυτής κυβερνητικής απόφασης, που κρύβει σαφείς σκοπιμότητες, είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» («Ποιος θα πάρει τα 515 εκατομμύρια ευρώ;» 20.1.2020).

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η έως τώρα διαχείριση του θέματος της έκδοσης ταυτοτήτων από πλευράς της κυβέρνησης «την καθιστά υπόλογη απέναντι στους πολίτες και οφείλει να λογοδοτήσει για την καθυστέρηση της ήδη δρομολογημένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαδικασίας έκδοσης ταυτοτήτων».

Αναφέρονται επίσης «στην ατεκμηρίωτη και ανεξήγητη ματαίωση του καθ' όλα σύμφωνου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία προκηρυγμένου διαγωνισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος απευθυνόταν σε 25 υποψήφιους αναδόχους, διασφαλίζοντας έτσι την ανταγωνιστική προσφορά προς όφελος του κράτους και του πολίτη.

Συγκεκριμένα, ενώ είχε προϋπολογιστεί το ποσό των 515.400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή λιγότερο από 7 ευρώ/ανά πολίτη + τα έξοδα των φωτογραφιών.

Ζητούνται εξηγήσεις για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του κόστους για τους πολίτες, με την ανεξήγητη επιλογή έγχρωμης φωτογραφίας (αντί της ασπρόμαυρης που είχε ήδη επιλεγεί και την οποία επιλέγουν οι 25/28 χώρες της Ε.Ε.), χωρίς, ταυτόχρονα να προσθέτει το παραμικρό όφελος στο σκέλος της ασφάλειας, ενώ απευθύνεται σε ελάχιστους υποψήφιους αναδόχους, περιορίζοντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό σε βάρος τελικά των ίδιων των πολιτών».

Με αυτούς τους προβληματισμούς τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον υπουργό ΠροΠο.

Στο μεταξύ, οι ανεπίσημες πηγές αλήθειας της Ν.Δ. χαρακτήρισαν fake news το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.». Μόνο που οι ανεπίσημες αυτές απαντήσεις απέχουν πολύ από την αλήθεια. Ο διαγωνισμός δεν επαναλήφθηκε «ώστε να υιοθετηθεί άμεσα η υποδομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τις νέες ταυτότητες και να μειωθεί η σχέση κόστους/παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε για να γίνει πιο σύγχρονη άρα μεγαλύτερης διάρκειας και ασφάλειας η ταυτότητα».

Υπήρχε ήδη η πλήρης δυνατότητα προσθήκης της ηλεκτρονικής υπογραφής και στον διαγωνισμό που κατάργησε η κυβέρνηση. Επίσης, όταν όλη η Ε.Ε. θεωρεί ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι εξίσου ασφαλείς, το επιχείρημα της ασφάλειας και της διάρκειας είναι απολύτως έωλο.

Το κόστος με τις Α/Μ θα μπορούσε λόγω μεγάλου ανταγωνισμού να μειωθεί δραστικά, επιβαρύνοντας πολύ λιγότερο την τσέπη του πολίτη και ειδικά όταν προβλέπεται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υπογραφή.

Η έγχρωμη φωτογραφία δεν είχε προβλεφθεί έτσι αορίστως στον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά μόνο στην περίπτωση που συνολικά η Ε.Ε. θέσπιζε στο μέλλον αυτό το μέτρο.

Τέλος, οι πηγές της Ν.Δ. παραπλανούν και στο θέμα της απόφασης του ΣτΕ, δεδομένου ότι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, πλην της ηλεκτρονικής υπογραφής, δεν έγιναν αποδεκτά. Θα έχει επομένως εξαιρετικό ενδιαφέρον η επίσημη απάντηση του αρμόδιου υπουργού και όχι φυσικά τα «παραπλανημένα» τρολ της Ν.Δ.


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες
Απάντηση από τον κ. Χρυσοχοΐδη περιμένει η ερώτηση που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Θοδωρής Δρίτσας, με θέμα τις Νέες Ταυτότητες.
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάγκελα παντού
Από το δόγμα «νόμος και τάξη» εμφορείται η πολιτική για τα σωφρονιστικά καταστήματα που παρουσίασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υφ. Πρ. του Πολίτη Λ. Οικονόμου και η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ....
Κάγκελα παντού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
Εξώδικο του Ν. Παρασκευόπουλου στον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Ν. Ρωμανό, που υποστήριζε ψευδώς ότι ο βιαστής των Πετραλώνων είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.
Βιασμός της αλήθειας από Ν.Δ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
Στα όρια της ειρωνείας οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές εν μέσω πανδημίας.
Φυλακές εικονικής πραγματικότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλουν απάνθρωπες φυλακές
Τι προβλέπει το νέο αυστηρότερο πλαίσιο που παρουσίασε στη Βουλή η γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ● Δημιουργούνται καταστήματα υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες.
Θέλουν απάνθρωπες φυλακές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλυτέρεψαν οι συνθήκες στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού
Διακομματική επιτροπή επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ώστε να διαπιστώσουν από κοντά οι βουλευτές αν πράγματι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των ασθενών κρατουμένων. Παρόντες ήταν...
Καλυτέρεψαν οι συνθήκες στο Νοσοκομείο Κορυδαλλού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας