• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.7°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 30.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.6°C
  0 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θαλάσσια δίχτυα για πρόσφυγες και λοιπούς... ρύπους

 • A-
 • A+
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής είναι ο εμπνευστής του σχεδίου που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών: ένα πλωτό φράγμα μήκους 2.700 μέτρων, το οποίο δήθεν προορίζεται για αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, όμως σαφώς στοχεύει αλλού ● Για του λόγου το αληθές, το δίχτυ θα τοποθετηθεί αρχικά στη Λέσβο.

O ρατσισμός και τα ρουσφέτια δεν έχουν σύνορα. Απύθμενη είναι βέβαια και η ανοησία. Προστατευτικά απορρυπαντικά πλωτά φράγματα επιστρατεύει η κυβέρνηση για να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές διά θαλάσσης σε ένα εμφανώς αναποτελεσματικό σχέδιο ρατσιστικής έμπνευσης, που φέρει τη σφραγίδα του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με στόχο την ανάσχεση των ροών, προχώρησε στην προκήρυξη αγοράς μηχανημάτων εξοπλισμού και προμήθειας πλωτού φράγματος με τεχνικά χαρακτηριστικά όπως αυτών για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια 2.700 μέτρων πλωτού προστατευτικού συστήματος (δίχτυ ύψους 1,1 μέτρου και βυθίσματος 60 εκατοστών) συνολικού κόστους 500 χιλιάδων ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τοποθετηθεί αρχικά στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου.

Απορρίμματα

Οπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, το πλωτό προστατευτικό σύστημα με δίχτυ θα πρέπει να παρέχει προστασία για την «αντιμετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών σε περιστατικά ρύπανσης συγκεκριμένης περιοχής θαλασσίου χώρου και εν γένει για την προστασία υδάτινων περιοχών (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια), εγκαταστάσεων, χώρων, ακτών και ανθρώπων από επιπλέοντα απορρίμματα, πετρελαιοκηλίδες, φύκια, επικίνδυνες μέδουσες, επιπλέουσες χημικές ουσίες και άλλα».

Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει ένα τέτοιο σχέδιο, πέρα από τις απολαβές του εργολάβου, είναι να μαζευτούν κάποια επιπλέον πτώματα προσφύγων, τους οποίους κάποιοι στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν, όπως φαίνεται, ως επιπλέοντα απορρίμματα.

Πηγές κοντά στο υπουργείο Αμυνας νίπτουν τας χείρας τους για το συγκεκριμένο σχέδιο, εκφράζουν αυτονόητες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του («τσιπούρες θα πιάνουμε;»), θεωρούν πως δεν θα έχει συνέχεια, εξηγώντας πως ο ρόλος του υπουργείου ήταν μόνο να εκτελέσει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, μεταφέροντας τις ευθύνες της διαχείρισης των πλωτών φραγμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πάντως, η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται στο πλαίσιο ανάληψης αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, καθώς και ανάδειξης της αλλαγής φιλοσοφίας και νοοτροπίας που πλέον εκφράζει το σύνολο των δράσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Οι ίδιοι εξηγούν πως το φράγμα θα τοποθετηθεί πιλοτικά αρχικά στο εσωτερικό της χώρας και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, σε σημεία όπου παρατηρούνται αυξημένες θαλάσσιες ροές, με πρώτη σκέψη τη Λέσβο.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της προμήθειας ο οικονομικός φορέας που θα επιλεγεί υποχρεούται να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη συντήρησης/επισκευών 4 ετών, ενώ έχει υποχρεώσεις για «τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της στρατιωτικής Υπηρεσίας για την τοποθέτηση και απεγκατάσταση των εν λόγω πλωτών, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός κράτησε μόλις πέντε μέρες, καθώς χθες έληξε η διορία υποβολής προσφορών και αναμενόταν να ανοίξουν οι... φάκελοι. Στην πρόσκληση αναφερόταν πως πρόκειται για «κάλυψη κατεπείγουσας ανάγκης οφειλομένης σε γεγονότα απρόβλεπτα, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

«Περνάμε σε διαδικασία αποτροπής;», αναρωτήθηκε χθες ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος ωστόσο δεν καταδίκασε το συγκεκριμένο μέτρο.

Εκτός από τη σπόντα του προς την κυβέρνηση, ο περιφερειάρχης, ο οποίος έχει διολισθήσει πλειστάκις σε ξενοφοβικές συμπεριφορές και δηλώσεις, με την ιδιότητα του μηχανικού έργων στη θάλασσα διερωτάται πώς θα στερεωθούν στον πυθμένα στα βαθιά νερά τα συγκεκριμένα φράγματα, αλλά και πώς θα αντέξουν στις υψηλές πιέσεις ανέμου, κυμάτων και βανδαλισμού.

Για να αντιμετωπιστούν βέβαια τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα καταλληλότερα λιμενικά έργα θα ήταν οι τσιμεντένιοι κυματοθραύστες, που θα μπορούσαν αποτελεσματικά να προστατέψουν τις ακτές από τα «ανθρώπινα απορρίμματα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και απάνθρωπη και παράνομη η νέα δομή στο Καρά Τεπέ!
Προβλήματα νομιμότητας αλλά και βιωσιμότητας της χωροθέτησης της νέας δομής προσφύγων στο Καρά Τεπέ, αποκαλύπτουν παρέμβαση του Τμήματος ΒΑ Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Και απάνθρωπη και παράνομη η νέα δομή στο Καρά Τεπέ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απέκλεισαν τους δημοσιογράφους απ' την περιοχή με τους πρόσφυγες έξω από τον Καρά Τεπέ
Μόλις 500 άτομα έχουν μπει στις σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας στον νέο καταυλισμό. Ξαφνικός απαράδεκτος αποκλεισμός δημοσιογράφων απ' την περιοχή όπου βρίσκονται οι περισσότεροι. Δώδεκα τα κρούσματα κορονοϊού.
Απέκλεισαν τους δημοσιογράφους απ' την περιοχή με τους πρόσφυγες έξω από τον Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενεργοποιείται το πλωτό φράγμα
Στις 6 Ιουλίου παραλαμ­βάνονται από το υπουργείο Αμυνας τα πρώτα 2.700 μέτρα του αμφιλεγόμενου διχτυού, τα οποία θα παραδοθούν στο Λιμενικό για να τοποθετηθούν στις ακτές της Λέσβου ● Επιφυλάξεις και φόβους...
Ενεργοποιείται το πλωτό φράγμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καταδικάζω τον ρατσισμό...»
Αποστάσεις από τις συγκεντρώσεις χρυσαυγιτών και από την πρόσφατη δράση τάγματος εφόδου στη Μυτιλήνη παίρνει με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Μουτζούρης. Ο συγχρωτισμός του, ωστόσο, με γνωστούς ακροδεξιούς...
«Καταδικάζω τον ρατσισμό...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συσκέψεις εννέα ωρών για το προσφυγικό χωρίς... λευκό καπνό
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι επαφές Στεφανή και Γεραπετρίτη με αυτοδιοικητικούς για την κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών ● Στα κάγκελα οι τοπικές κοινωνίες ● Ποιοι δήμαρχοι προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις...
Συσκέψεις εννέα ωρών για το προσφυγικό χωρίς... λευκό καπνό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας