• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.1°C
  5 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 8.8°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 3.8°C
  2 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.0°C / 7.6°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  -1°C -0.6°C / 4.0°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 12.7°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 7.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 12.3°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  6 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 7.9°C
  4 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.3°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  93%
INTIME NEWS (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η φτώχεια επιμένει σε Ελλάδα και Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Δεν είναι μόνο η απομυθοποίηση του πλούσιου Βορρά, απ’ τον οποίο στέλνουν τους φτωχούς αρρώστους για περίθαλψη σε... γειτονικές χώρες. Δεν είναι ούτε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος έπαψε να είναι ορατό την ώρα που τις δημόσιες υπηρεσίες καταλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι, για να έρθουμε στα καθ’ ημάς, ότι ο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους διαβιεί με ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 650.000 περίπου, το 10%, δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.

Είναι ότι οι μισοί νέοι (49,5%) είναι χωρίς απασχόληση τρία χρόνια αφότου αποφοιτήσουν, δίνοντας στη χώρα μας την τελευταία θέση σε αυτήν την κατάταξη. Είναι ότι οι άνεργοι ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο και σταθερά οι μισοί, 500.000 πολίτες είναι μακροχρόνια άνεργοι χωρίς προοπτική. Είναι ότι σε τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με 15 χρόνια πριν, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά, 517.000 για την ακρίβεια, βιώνουν φτώχεια (32,2%).

Είναι ότι οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά μιας δεκαπενταετίας πίσω και οι Ελληνες χρειάζεται να δουλέψουν μέχρι την ηλικία των 67 ετών για να συνταξιοδοτηθούν, κατέχοντας τον υψηλότερο μέσο όρο στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή πάνω από 750.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μισθό κάτω των 500 ευρώ.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις όψεις της φτώχειας, σε Ευρώπη και Ελλάδα, όπως παρουσιάστηκαν από το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας σε χθεσινή ενημερωτική συζήτηση. Μεταφέροντας τα συμπεράσματα από τη 18η ευρωπαϊκή συνάντηση των αντίστοιχων δικτύων στις Βρυξέλλες στα τέλη Νοεμβρίου, η συντονίστρια της ελληνικής αποστολής, Δέσποινα Καραχλάνη, μονογονέας και νεόπτωχη, μίλησε για τα κοινά πανευρωπαϊκά προβλήματα, με τη φτώχεια που αντί να γίνει ιστορία, όπως ήθελε η παγκόσμια εκστρατεία για την εξάλειψη της ακραίας μορφής της μέχρι φέτος, αντίθετα επεκτείνεται παίρνοντας νέες κατευθύνσεις ακόμη και στις πλούσιες χώρες.

Η Ντ. Βαρδαραμάτου και η Δ.Καραχλάνη, μέλη του Ελληνικού Δικτύου Καταπολέμησης Φτώχειας

Η πρόσβαση σε στέγαση, εργασία και υγεία παραμένει το ζητούμενο για τις ευάλωτες ομάδες που ζουν στη φτώχεια ή απειλούνται από αυτήν με το δίλημμα στέγαση ή περίθαλψη λόγω ανεπάρκειας μέσων κάλυψης και των δύο αναγκών να ταλανίζει τους πολίτες που βιώνουν φτώχεια. Με τον φαύλο κύκλο να καταντά σπιράλ εγκλωβισμού για περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. που υπολογίζονται να είναι φτωχοί, άστεγοι και νεόπτωχοι στην Ε.Ε., πολλοί απ’ τους οποίους είναι αόρατοι για το σύστημα.

Μακροχρόνια άνεργοι, που εύκολα μπορεί να μετατραπούν σε άστεγους, χωρίς διεύθυνση και λήψη επιδομάτων, την ίδια στιγμή που επικρατούν οι επισφαλείς μορφές εργασίας καθιστώντας αδύνατη την οικογενειακή ζωή με τα ασύμβατα με τα σχολικά διευρυμένα εργασιακά ωράρια και τις κοινωνικές υπηρεσίες που βρίσκονται σε υποχώρηση, υπηρεσίες που δεν μπορούν να καλύψουν οι στάσιμες αποδοχές της ανασφαλούς εργασίας.

Πέρα από τις προσωπικές εμπειρίες που απογυμνώνουν το κοινωνικό πρόσωπο των χωρών που θεωρούμε «πλούσιες», καθώς η φτώχεια υπάρχει παντού, έγινε λόγος για τα εμπόδια στην πρόσβαση στην Υγεία για όλους, όχι μόνο για τους φτωχούς, καθώς οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. «όλο και περισσότερο “προτείνουν” ιδιωτικές δομές και παρόχους υγείας έναντι της υποβάθμισης των δημόσιων δομών και παροχών υγείας» και την ανεπαρκή έως ανύπαρκτη κάλυψη οφθαλμολογικών και οδοντιατρικών παροχών στις περισσότερες χώρες.

«Κατάσταση χρεοκοπίας»

Λ. Πετρομελίδης

Διαστάσεις της φτώχειας στη χώρα μας, σαν αυτές που ήδη παραθέσαμε, έδωσε ο κοινωνικός επιστήμονας Λάζαρος Πετρομελίδης, προσεγγίζοντας με μια διαφορετική οπτική τα επίσημα στοιχεία: «Μπορεί να συμπληρώνουμε 200 χρόνια ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο όχι και οικονομικής ανεξαρτησίας, καθώς πάνω από τα μισά η χώρα ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας», παρατήρησε κάνοντας μια ιστορική αναφορά στα δάνεια, τις στάσεις πληρωμών, τα μνημόνια και την πρόσφατη... κοινωνικοποίηση του χρέους των τραπεζών.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παγκοσμίως είμαστε η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος (182% του ΑΕΠ) μετά την Ιαπωνία, στο ότι, το 2012, μια οικογένεια απειλείτο με φτώχεια αν είχε 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και σήμερα αν έχει κάτω από 10.000 «όχι γιατί φτήνυνε κάτι, αλλά γιατί χάθηκε το 25% του ΑΕΠ».

Στην πτώση και καθήλωση των μισθών που αντιμετωπίστηκε με την αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, ώστε να δουλεύουμε τα περισσότερα χρόνια στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα να είμαστε πρωταθλητές στην αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών που ξεπερνά το ένα στα τρία νοικοκυριά (35,6%), ενώ το 39,6% των νοικοκυριών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δαπάνες συντήρησης της κατοικίας του, είτε ενοικιαζόμενης είτε ιδιόκτητης. Παράλληλα, αυξάνονται οι εργαζόμενοι φτωχοί, κυρίως οι νέοι, ενώ οι καταναλωτές δαπανούν το 44% των εισοδημάτων τους για να πληρώνουν... λογαριασμούς και φόρους.

Παράλληλα, περισσότερα από 450.000 άτομα πήραν τρόφιμα από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους και 80.000 άτομα στηρίχτηκαν από κοινωνικά παντοπωλεία. Με τη φτώχεια να αφορά περισσότερο τους πολίτες τρίτων χωρών που αφενός έχουν μειωμένη στήριξη από τις εισοδηματικές πολιτικές να τους εξαιρούν και αφετέρου σε μεγάλο βαθμό, κυρίως οι παράτυποι μετανάστες να είναι αόρατοι από τα υποστηρικτικά συστήματα.

Κατά τα άλλα, σε ένα χρέος 334,2 δισ. πανηγυρίστηκε η μείωσή του κατά μισό δισ., «σαν να δώσαμε σεντ σε ένα χρέος χιλιάδων και να το γιορτάζουμε».

Τέλος, όπως υποστηρίχθηκε στη χθεσινή συνάντηση, η εξάλειψη της φτώχειας είναι πολιτική επιλογή.


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα κουπόνια των επιτήδειων και των απελπισμένων
«Και γιατί όχι;». Μ’ αυτές τις τρεις απολύτως αφοπλιστικές λέξεις η Α.Π. απαντά στο ερώτημα γιατί δέχεται να πληρώνεται με κουπόνια αντί για χρήματα. Και γιατί όχι - όταν η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη....
Τα κουπόνια των επιτήδειων και των απελπισμένων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης
Στις νέες μορφές οικογένειας που προκύπτουν από την κρίση αυξάνονται οι γυναίκες κουβαλήτριες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ανεργία, η έλλειψη εισοδήματος αλλά και οι περικοπές στις επιχορηγήσεις δημόσιων δομών...
Η «Μαίρη Παναγιωταρά» στην εποχή της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί
Η κρίση θα μπορούσε να είναι ένας επαρκής λόγος για την επιδείνωση της φτώχειας στη χώρα μας. Από μόνη της όμως δεν φτάνει για να δικαιολογήσει τη χρόνια αστοχία και αναποτελεσματικότητα του κράτους στη...
Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τη «χαμένη γενιά» στα... αγέννητα της κρίσης
Η... ανατομία των δεικτών φτώχειας με τον διευθυντή Ερευνών στο ΕΚΚΕ και δημογράφο Διονύση Μπαλούρδο αποκαλύπτει όχι μόνο τη ραγδαία φτωχοποίηση των νέων και των παιδιών, αλλά και το ότι η Ελλάδα θα χάσει μία...
Από τη «χαμένη γενιά» στα... αγέννητα της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κοιτάζω τα παιδιά μου που πεινάνε και ντρέπομαι»
Τα στατιστικά στοιχεία το έχουν πολλάκις καταγράψει τα τελευταία χρόνια, οι δομές αλληλεγγύης αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των φτωχών οικογενειών, η ανεργία εξελίσσεται σε φαύλο κύκλο για...
«Κοιτάζω τα παιδιά μου που πεινάνε και ντρέπομαι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό: Πεινάμε, πόσο πιο απλά να το πούμε;
Άλλη μια κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό που ετοιμάζονται να περάσουν τις γιορτές χωρίς ούτε καν τα βασικά και φυσικά χωρίς καμία κρατική στήριξη.
Εργαζόμενοι σε τουρισμό-επισιτισμό: Πεινάμε, πόσο πιο απλά να το πούμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας