Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολλά... κεράσια, μικρό καλάθι

Από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου και της διευθύντριας της EASO Νίνα Γκρεγκόρι

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλά... κεράσια, μικρό καλάθι

  • A-
  • A+

Πιο εκτεταμένη και πιο σημαντική εμπλοκή στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, το γνωστό EASO, μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος και η διευθύντρια της υπηρεσίας Νίνα Γκρεγκόρι.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο κ. Κουμουτσάκος και η κ. Γκρεγκόρι, η συμφωνία προβλέπει επένδυση 36 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της υπηρεσίας, ενώ τους επόμενους μήνες θα διπλασιαστεί ο αριθμός των υπαλλήλων του που απασχολούνται στη χώρα μας από περίπου 500 σε περίπου 1.000. Θα τετραπλασιαστεί επίσης η παρουσία του στην ενδοχώρα, με 400 νέους υπαλλήλους που θα εργάζονται σε μόνιμη βάση σε οκτώ νέες περιοχές.

Ο Οργανισμός θα συνεχίσει να συνδράμει τις εργασίες της Αρχής Προσφυγών και της Υπηρεσίας Υποδοχής Υπηρεσίας Ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Δουβλίνου που είναι αρμόδια για την οικογενειακή επανένωση προσφύγων προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Πρόκειται για βήμα που πατά πάνω στην ήδη σημαντική εμπλοκή του Οργανισμού στις ελληνικές διαδικασίες υποδοχής και ασύλου και την επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του υπουργείου για την επίτευξη συμφωνίας στην Ε.Ε. για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Αλλιώς, όπως σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος: «Θωρακίζουμε τις συμμαχίες μας στην Ευρώπη και διεθνώς, πιέζουμε και αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα βγάζει το βάρος από τα κράτη που δέχονται την πρώτη πίεση της μεταναστευτικής πρόκλησης, τα κράτη πρώτης γραμμής, και θα το κατανέμει δικαιότερα».

Ερωτήματα

Μένει ωστόσο να φανεί αν η εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα οδηγήσει πράγματι σε ταχύτερες και κυρίως δικαιότερες και σωστότερες διαδικασίες υποδοχής και ασύλου.

Τα δείγματα γραφής της υπηρεσίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον ως προς το δεύτερο και το τρίτο σκέλος, καθώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές πανομοιότυπες απορριπτικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό που φαίνονται να πάσχουν ως προς την τεκμηρίωση και το σκεπτικό τους, ενώ η εμπλοκή της υπηρεσίας σε εισηγητικό ρόλο στον δεύτερο βαθμό είναι ζητούμενο αν έχει οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί ύστερα από μερικούς μήνες και θα μπορέσει να έχει πραγματικά αποτελέσματα ύστερα από περισσότερους, παραμένει το ερώτημα πώς και πότε θα εφαρμοστεί ο περιβόητος νόμος για τη διεθνή προστασία, τον οποίο άφησε προίκα στον Ν. Μηταράκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο νόμος υποτίθεται ότι βρίσκεται σε ισχύ από την αρχή του έτους, ωστόσο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές που απαιτούνται, κυρίως η ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών στα νησιά και η αποσαφήνιση των νέων αρμοδιοτήτων τους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάρχουν νησιά όπου δεν λειτουργεί το σύστημα δωρεάν νομικής βοήθειας, όπως η Σάμος, γεγονός που καθιστά περισσότερο δυσχερή την ήδη προβληματική πρόσβαση στον δεύτερο βαθμό, ο οποίος απαιτεί πια τη σύνταξη δικόγραφου.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν λήξει εδώ και καιρό οι συμβάσεις καθαριότητας της υπηρεσίας Ασύλου, με αποτέλεσμα να μοιάζουν με σκουπιδότοπο εδώ και ένα μήνα οι χώροι υποδοχής στην Κατεχάκη, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση ορατή λύση, εύκολα γίνονται κατανοητά το μέγεθος και η πολυπλοκότητα των ζητημάτων διαχείρισης και η απόσταση των διαφόρων σχεδίων και εξαγγελιών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από την πεζή πραγματικότητα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοβουλίες κατά προσφύγων
Αύριο οι υπογραφές για τη σύσταση έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο στην Αθήνα. Οι προσδοκίες Κουμουτσάκου για μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Τουρκία προκειμένου να εκριζώσει τα...
Πρωτοβουλίες κατά προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
Στο στάδιο της εφαρμογής περνά η απόδοση του ΠΑΑΥΠΑ, που θα επιτρέπει σε όσους ζητούν άσυλο, να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, την οποία στερούνται από τον Ιούλιο.
Προς εφαρμογή προχωρά ο προσωρινός ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται μαζί στις διάφορες δομές ανά την επικράτεια, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει... μακροπρόθεσμα μέτρα αποσυμφόρησης!
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
Παγιδευμένη στις αντιφάσεις και τα τραγικά αδιέξοδα της ακροδεξιάς ανορθολογικής πολιτικής της στο προσφυγικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην εφαρμογή ενός οιονεί πολεμικού δικαίου στα σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η αρπαγή της ωραίας... σελίδας
Υπηρεσία Ασύλου: το νέο χτύπημα κατά της αυτοτέλειας από τον Νότη Μηταράκη και το παρασκήνιο ● Συνεργάτης του υπουργού απαίτησε την Παρασκευή τους κωδικούς διαχείρισης της σελίδας της Υπηρεσίας Ασύλου στο...
Η αρπαγή της ωραίας... σελίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας