• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.8°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 18.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 14.6°C / 16.6°C
  3 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  52%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 21.0°C
  3 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.2°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  64%

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας: «Η επανεκλογή της Ελλάδας στην πέμπτη θέση της Κατηγορίας “Α” του ΙΜΟ επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη δυναμική παρουσία της χώρας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον έλεγχο του υπουργείου Ναυτιλίας 75 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

 • A-
 • A+
Φεύγουν από τον έλεγχο των δήμων και των κοινοτήτων, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Γ. Πλακιωτάκης ● ΣΥΡΙΖΑ (Νεκτάριος Σαντορινιός): Κλέβουν από τους δήμους τη διαχείριση των λιμανιών με σκοπό την εκποίηση.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (υπο-παραχωρήσεις) στην αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας πουλώντας ακόμα και μετοχές των Οργανισμών, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ακόμα μία αλλαγή που ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Οπως έκανε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, τα περίπου 75 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα αλλάξουν χέρια και από τους δήμους και τις κοινότητες που τα διαχειρίζονται μέχρι σήμερα θα περάσουν στο κράτος και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, καθώς στη χώρα διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης (Οργανισμοί Λιμένος, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Κρατικά Λιμενικά Ταμεία κ.ά.), μοντέλο το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι αποδεκτό. Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετούν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.

Ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις και οι προβληματισμοί τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τα περιφερειακά λιμάνια, αυτόν της ιδιωτικοποίησης.

Ας σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για έναν τόπο και για έναν δήμο, αφού αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ειδικά για τους νησιωτικούς δήμους. Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, τον Φεβρουάριο του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτούσε με 20 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία με στόχο τη σύνταξη ή επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης λιμενικών υποδομών.

Οι δηλώσεις του Γ. Πλακιωτάκη δέχτηκαν τη σφοδρή επίθεση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «real estate» και τόνισε ότι κλέβουν από τους δήμους τη διαχείριση των λιμανιών με σκοπό την εκποίησή τους. «Ανίκανη να παρουσιάσει έστω και μια σοβαρή επενδυτική ρεαλιστική πολιτική, αυτή η κυβέρνηση έχει επιδοθεί στο στήσιμο μιας επιχείρησης real estate» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με κυνικό τρόπο η Ν.Δ. προχωρά στην αποψίλωση των τοπικών κοινωνιών από τη λιμενική τους περιουσία και καταδικάζει σε ύφεση τις τοπικές οικονομίες στο όνομα μιας στρεβλής, χωρίς σχέδιο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης».

Τα προβλήματα του Λιμενικού Συστήματος όπως και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων είναι διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα εδώ και χρόνια σχεδόν από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν επιλέχτηκε η λύση η διαχείρισή τους να φύγει από τους δήμους για τους λόγους που προαναφέραμε.

Τον Ιούνιο του 2019 η Γενική Γραμματεία Λιμένων, αναζητώντας λύσεις για τα προβλήματα αυτά, προχώρησε στην εκπόνηση μιας χρήσιμης μελέτης με στόχο την επιλογή της καλύτερης πρότασης για την αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος. Η μελέτη προέκρινε ως την πλέον πρόσφορη λύση τη δημιουργία Περιφερειακών Λιμενικών Επιτελικών Δομών Υποστήριξης, οι οποίες θα μπορούν να συνδράμουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς πλοηγό στα λιμάνια;
Καθοριστικές αλλαγές στη λειτουργία της Πλοηγικής Υπηρεσίας φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας ● Ανησυχία πλοηγών, διαφωνίες της αντιπολίτευσης.
Χωρίς πλοηγό στα λιμάνια;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Πλακιωτάκη οι νέες διοικήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών
Για τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τα 10 περιφερειακά λιμάνια (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Βόλος, Ηράκλειο, Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Ελευσίνα) ενημέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης...
Στον Πλακιωτάκη οι νέες διοικήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλακιωτάκης: Ενισχύουμε τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος
Ο ΟΛΠ προχώρησε στη δωρεάν παραχώρηση, προς το Λιμενικό Σώμα, 9 γραφείων και άλλων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ., προκειμένου να καλυφθούν κτιριακές ανάγκες των Ειδικών...
Πλακιωτάκης: Ενισχύουμε τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την ΠΟΛ για τη μη διενέργεια τακτικών μεταθέσεων του 2021
Μηνυτήρια αναφορά στο Ναυτοδικείο Πειραιά κατά παντός υπευθύνου για τη μη διενέργεια των τακτικών μεταθέσεων του 2021, κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ).
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την ΠΟΛ για τη μη διενέργεια τακτικών μεταθέσεων του 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Λιμενικό παρέλαβε το πρώτο από τα 5 νέα περιπολικά σκάφη με υγειονομικό εξοπλισμό
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραληφθούν άλλα τέσσερα παρόμοια σκάφη, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ο σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει την προμήθεια δέκα επιπλέον σκαφών τα οποία θα...
Το Λιμενικό παρέλαβε το πρώτο από τα 5 νέα περιπολικά σκάφη με υγειονομικό εξοπλισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση της ΠΝΟ έξω από το Υπ. Ναυτιλίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει την Τρίτη η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή τροπολογία του υπουργού Γ. Πλακιωτάκη που αφορά τα ελληνικά φορτηγά πλοία.
Κινητοποίηση της ΠΝΟ έξω από το Υπ. Ναυτιλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας