Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον έλεγχο του υπουργείου Ναυτιλίας 75 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας: «Η επανεκλογή της Ελλάδας στην πέμπτη θέση της Κατηγορίας “Α” του ΙΜΟ επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη δυναμική παρουσία της χώρας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον έλεγχο του υπουργείου Ναυτιλίας 75 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία

  • A-
  • A+
Φεύγουν από τον έλεγχο των δήμων και των κοινοτήτων, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Γ. Πλακιωτάκης ● ΣΥΡΙΖΑ (Νεκτάριος Σαντορινιός): Κλέβουν από τους δήμους τη διαχείριση των λιμανιών με σκοπό την εκποίηση.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (υπο-παραχωρήσεις) στην αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας πουλώντας ακόμα και μετοχές των Οργανισμών, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ακόμα μία αλλαγή που ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Οπως έκανε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, τα περίπου 75 Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα αλλάξουν χέρια και από τους δήμους και τις κοινότητες που τα διαχειρίζονται μέχρι σήμερα θα περάσουν στο κράτος και συγκεκριμένα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης, καθώς στη χώρα διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης (Οργανισμοί Λιμένος, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Κρατικά Λιμενικά Ταμεία κ.ά.), μοντέλο το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι αποδεκτό. Για τον λόγο αυτό στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετούν την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους.

Ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις και οι προβληματισμοί τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με τα περιφερειακά λιμάνια, αυτόν της ιδιωτικοποίησης.

Ας σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία έχουν ιδιαίτερη σημασία για έναν τόπο και για έναν δήμο, αφού αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων, ειδικά για τους νησιωτικούς δήμους. Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, τον Φεβρουάριο του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτούσε με 20 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία με στόχο τη σύνταξη ή επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης λιμενικών υποδομών.

Οι δηλώσεις του Γ. Πλακιωτάκη δέχτηκαν τη σφοδρή επίθεση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «real estate» και τόνισε ότι κλέβουν από τους δήμους τη διαχείριση των λιμανιών με σκοπό την εκποίησή τους. «Ανίκανη να παρουσιάσει έστω και μια σοβαρή επενδυτική ρεαλιστική πολιτική, αυτή η κυβέρνηση έχει επιδοθεί στο στήσιμο μιας επιχείρησης real estate» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με κυνικό τρόπο η Ν.Δ. προχωρά στην αποψίλωση των τοπικών κοινωνιών από τη λιμενική τους περιουσία και καταδικάζει σε ύφεση τις τοπικές οικονομίες στο όνομα μιας στρεβλής, χωρίς σχέδιο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης».

Τα προβλήματα του Λιμενικού Συστήματος όπως και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων είναι διαπιστωμένα και καταγεγραμμένα εδώ και χρόνια σχεδόν από όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν επιλέχτηκε η λύση η διαχείρισή τους να φύγει από τους δήμους για τους λόγους που προαναφέραμε.

Τον Ιούνιο του 2019 η Γενική Γραμματεία Λιμένων, αναζητώντας λύσεις για τα προβλήματα αυτά, προχώρησε στην εκπόνηση μιας χρήσιμης μελέτης με στόχο την επιλογή της καλύτερης πρότασης για την αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος. Η μελέτη προέκρινε ως την πλέον πρόσφορη λύση τη δημιουργία Περιφερειακών Λιμενικών Επιτελικών Δομών Υποστήριξης, οι οποίες θα μπορούν να συνδράμουν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στον Πλακιωτάκη οι νέες διοικήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών
Για τα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τα 10 περιφερειακά λιμάνια (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Βόλος, Ηράκλειο, Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Ελευσίνα) ενημέρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης...
Στον Πλακιωτάκη οι νέες διοικήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τον κορονοϊό
Ο κορονοϊός και τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμησή του θα συζητηθούν την Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη στο υπ. Ναυτιλίας υπό την προεδρία του Γ. Πλακιωτάκη, παρουσία του προέδρου του...
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για τον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
Δημοτικοί άρχοντες του ευρύτερου Πειραιά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που κρύβει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Cosco για τα υφιστάμενα και υπό κατασκευήν έργα στο λιμάνι και...
Εξι δήμαρχοι εκπέμπουν SOS για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
Κοινό μέτωπο απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΟΛΠ για υφιστάμενα και νέα έργα που πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι του Πειραιά συγκροτούν οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.
Ευρεία συμμαχία για την προστασία του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φουρτούνες» στο υπ. Ναυτιλίας για την ανέλκυση του «Sea Diamond»
Σοβαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και στον διοικητή της Δημόσιας Αρχής Λιμένα Δημοσθένη Μπακόπουλο, με αφορμή την ανέλκυση του ναυαγίου.
«Φουρτούνες» στο υπ. Ναυτιλίας για την ανέλκυση του «Sea Diamond»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουδέν νεώτερον από τους 8 ομήρους ναυτικούς
Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, οι πειρατές στο Καμερούν δεν είχαν επικοινωνήσει μέχρι χθες με την εταιρεία ● Ο Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι απειλείται η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και χρειάζεται διεθνής...
Ουδέν νεώτερον από τους 8 ομήρους ναυτικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας