Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για κατάργηση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο και κοινωνική ένταξη των Ρομά

Από την κατεδάφιση των παραπηγμάτων στον καταυλισμό των Ρομά στο Πάτημα, τον Φεβρουάριο του 2019

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόγραμμα του Δήμου Χαλανδρίου για κατάργηση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο και κοινωνική ένταξη των Ρομά

  • A-
  • A+

Με ένα πρωτοποριακό κοινωνικό πρόγραμμα επιχειρεί να δώσει οριστική λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί το Χαλάνδρι η τοπική δημοτική αρχή. Επειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμος Χαλανδρίου αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σε οικογένειες Ρομά για την ενσωμάτωσή τους στον αστικό ιστό της πόλης ή των όμορων δήμων, με στόχο τη σταδιακή κατάργηση του καταυλισμού στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, στον οποίο διαβιούν σήμερα σε άθλιες συνθήκες 71 οικογένειες με τα 255 μέλη τους.

Πρόκειται για μια συνολική στρατηγική κοινωνικής ένταξης της κοινότητας των Ρομά, με ίσα δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση ενοικίου και οργανισμών κοινής ωφέλειας σε 40 οικογένειες για τρία χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης). Εντός των ημερών, θα εκδοθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να μισθώσουν τα ακίνητά τους στις υπό ένταξη οικογένειες Ρομά.

Το ύψος του ενοικίου θα είναι προσαρμοσμένο στις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Ο δήμος θα είναι εγγυητής για την απόδοση των χρημάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι υπό ένταξη οικογένειες στο πρόγραμμα θα ενταχθούν εφόσον το επιθυμούν και στο Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Χαλανδρίου (ασχέτως εάν κατοικήσουν σε όμορο δήμο), από όπου θα υποστηρίζονται με ένα σύνολο υπηρεσιών για την κοινωνική τους ένταξη.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, μέσω προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής, προϋπολογισμού 850.000. Καθώς οι συγκεκριμένοι πόροι αντιστοιχούν στην κοινωνική ένταξη 40 οικογενειών (σε σύνολο 71), ο Δήμος Χαλανδρίου χρηματοδοτεί με επιπλέον πόρους το πρόγραμμα, με «ανοιχτό» προϋπολογισμό, έχοντας περαιτέρω προβλέψει και δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης με εφάπαξ καταβολή για περιπτώσεις οικογενειών Ρομά που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην επιδότηση ενοικίου, αλλά να μετεγκατασταθούν σε μακρινές περιοχές, όπου κυρίως κατοικούν συγγενικά τους πρόσωπα.

Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων προς τους υπό ένταξη Ρομά αποτελεί η κατεδάφιση του αντίστοιχου παραπήγματος που χρησιμοποιούν ως κατάλυμα, τονίζει η δημοτική αρχή.

Θα υπάρχει διάθεση των οικογενειών Ρομά να αποχωρήσουν από τον καταυλισμό; «Σε αυτήν τη φάση, ναι, υπάρχει», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Πολιτικής, Κ. Ευθυμίου. «Εχει αλλάξει η αντίληψη στον καταυλισμό. Αυτή τη στιγμή το κύριο αίτημα των ανθρώπων είναι να βρουν δουλειά, ενώ έχει αλλάξει και η νοοτροπία σχετικά με την εκπαίδευση. Το ποσοστό των παιδιών του καταυλισμού που φοιτούν σε σχολεία ανέρχεται σήμερα σε 70%», περιγράφει ο αντιδήμαρχος.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου 17 οικογένειες με 81 μέλη αλλά και από τον καταυλισμό στο Πάτημα (ο οποίος έχει καταργηθεί) 5 οικογένειες με 24 μέλη, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, μέσω μιας πολιτικής οικονομικών βοηθημάτων για την αντιμετώπιση της αστεγίας και την εν γένει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, με πόρους και ενέργειες του δήμου. Κομβικός και ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας Ρομά που λειτουργεί ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2017.

Μέσω του Κέντρου, εντάθηκαν οι παρεμβάσεις στην κοινότητα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της απασχόλησης, που αποτελούν και βασικούς τομείς παρέμβασης με βάση την Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά.

Μεταξύ άλλων, υλοποιήθηκαν μαζικοί εμβολιασμοί παιδιών, παρακολουθείται η υγεία όλων των κατοίκων του καταυλισμού, παραπέμπονται περιστατικά και στα δημοτικά ιατρεία, παρακολουθείται η εγγραφή παιδιών Ρομά στα σχολεία της περιοχής, ενώ σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο -αλλά και εθελοντές- υλοποιούνται σε καθημερινή βάση μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, προγράμματα αλφαβητισμού, αναλφαβητισμού, δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης ενηλίκων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νικήτρια η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση»
Οριακή αυτοδυναμία κατέγραψε στις εκλογικές διαδικασίες της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) η προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση», που καταλαμβάνει 13 έδρες.
Νικήτρια η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοδιοικητικό «όχι» στην ΤΤΙΡ
Πληθαίνουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς που παίρνουν θέση απέναντι στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, πιο γνωστή ως ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), με την πιο πρόσφατη...
Αυτοδιοικητικό «όχι» στην ΤΤΙΡ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
Την ύπαρξη «μειονεκτημάτων» που πρέπει να διορθωθούν άμεσα παραδέχθηκε για το πρόγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Επιστροφή στον... Φιλόδημο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021
Περικοπές εκατομμυρίων ευρώ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Εντονες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ.
Πέλεκυς στα κονδύλια των δήμων το 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη
Αναβρασμός στις τάξεις της Δημοτικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής επικρατεί μετά την δια περιφοράς ψηφοφορία για τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ.
Αναβρασμός για τα σκουπίδια και οι (μη) απαντήσεις Πατούλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας