• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 2.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  2 BF
  74%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 0.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.2°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 3.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 4.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.5°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 2.3°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.2°C / 3.1°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 0.5°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.1°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  64%
Peerapong Boriboon | Dreamstime.com

Reuters: Χάκερ τουρκικών συμφερόντων πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ελλάδα

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυβερνοεπιθέσεις φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης κατασκοπίας που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων.

Οι επιθέσεις σε κρατικούς ιστοτόπους και σε ιστοσελίδες οργανισμών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πιστεύεται πως είναι έργο συγκεκριμένων χάκερ που ενεργούν για το συμφέρον της τουρκικής κυβέρνησης.

Το παραπάνω αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της Δύσης (δύο Βρετανούς και έναν Αμερικανό), αρμόδιους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χάκερ έχουν επιτεθεί σε τουλάχιστον 30 ιστοτόπους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται υπουργεία κυβερνήσεων, πρεσβείες και υπηρεσίες ασφαλείας, καθώς και επιχειρήσεις. Θύματά τους έπεσαν και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της ιρακινής κυβέρνησης.

Όπως ανέφεραν οι τρεις αξιωματούχοι, οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές φέρουν τα χαρακτηριστικά μιας καλά οργανωμένης κατασκοπίας που πραγματοποιήθηκε για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων.

Οι αξιωματούχοι οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τρία στοιχεία:

 • την ταυτότητα και τις τοποθεσίες των «θυμάτων» (περιλαμβάνονται κυβερνήσεις χωρών με γεωπολιτική σημασία για την Τουρκία)
 • τις ομοιότητες με προηγούμενες επιθέσεις, στις οποίες πιστεύεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί «υποδομές» από την Τουρκία
 • τις πληροφορίες που περιέχονται σε εμπιστευτικά αρχεία, τα οποία οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αναφέρουν αναλυτικά.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Reuters, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές ποια συγκεκριμένα άτομα ή οργανώσεις εμπλέκονται στις επιθέσεις, ωστόσο πιστεύουν ότι τα κύματα των επιθέσεων συνδέονται μεταξύ τους, καθώς όλοι χρησιμοποίησαν τους ίδιους εξυπηρετητές (servers) ή άλλες υποδομές.

Οι αντιδράσεις

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας το δημοσίευμα του Reuters. Ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας αρκέστηκε να αναφέρει πως και η ίδια η Τουρκία έχει πέσει θύμα επιθέσεων. 

Σύμφωνα με το Reuters, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι το κυβερνητικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχει τεθεί σε κίνδυνο. Η κυπριακή κυβέρνηση ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας έχουν «άμεση επίγνωση των επιθέσεων», ωστόσο δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Η ιρακινή κυβέρνηση δεν σχολίασε. 

Οι επιθέσεις στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιανουαρίου τέθηκαν εκτός λειτουργίας ή είχαν πρόβλημα στο «φόρτωμα», αρκετοί ελληνικοί κυβερνητικοί ιστότοποι. Οι δυσλειτουργίες εμφανίστηκαν στις ιστοσελίδες των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΕΦΚΑ, αλλά και της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ για ορισμένα λεπτά «πεσμένη» ήταν και η ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Τούρκοι χάκερ (CyberTurk-AsenaOp) με ανάρτησή τους στο Twitter ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για επίθεση που προέρχεται από τους ίδιους.

Επίσης, στις 17 Ιανουαρίου η τουρκική ομάδα χάκερ Anka Nerfeler φέρεται να επιτέθηκε σε ελληνικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων ήταν εκείνες της ΕΥΠ, της Ελληνικής Βουλής και των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, με συνέπεια να «πέσουν» για μερικά λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Χάκαραν κρατικές ιστοσελίδες
Εκτός λειτουργίας και πρόβλημα στο «φόρτωμα» παρουσίαζαν χθες μετά τις εννιά το βράδυ αρκετές κυβερνητικές ιστοσελίδες με συνέπεια να εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές εάν πρόκειται για ακόμη μια επίθεση...
Χάκαραν κρατικές ιστοσελίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τούρκοι χάκερς υποστηρίζουν ότι χτύπησαν ελληνικές ιστοσελίδες
Σε κυβερνοπίθεση κατά ελληνικών ιστοσελίδων υποστηρίζει ότι προέβη ομάδα Τούρκων χάκερς. Η ομάδα TÜRKHACKTEAM ανακοίνωσε ότι έχει «χτυπήσει» ελληνικές ιστοσελίδες φορέων και δήμων.
Τούρκοι χάκερς υποστηρίζουν ότι χτύπησαν ελληνικές ιστοσελίδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατακραυγή στο Twitter για τη «φίμωση» του «Τζερόνιμο Μπος»
Χρήστες καταγγέλλουν πως πίσω από τη λογοκρισία του σατιρικού λογαριασμό βρίσκονται τρολς της Νέας Ν.Δ. κι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με αποτέλεσμα το hashtag #free_jeronymoboss να γίνει πρώτο trend.
Κατακραυγή στο Twitter για τη «φίμωση» του «Τζερόνιμο Μπος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελληνοτουρκική διαδικτυακή συζήτηση
Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τουρκία και Ελλάδα, Τα Πανεπιστήμια στον Αγώνα για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 16.30.
Ελληνοτουρκική διαδικτυακή συζήτηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνοεπίθεση στη σελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τούρκοι χάκερς φέρεται να πραγματοποίησαν επίθεση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του 424 Γ.Σ.Ν.Ε.
Κυβερνοεπίθεση στη σελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκεντρώσεις κατά του Ερντογάν παρά την απαγόρευση
Σε διαμαρτυρία στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή ενάντια στον Τούρκο πρόεδρο καλεί το απόγευμα η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, που ζητά «λευτεριά...
Συγκεντρώσεις κατά του Ερντογάν παρά την απαγόρευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας