• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.7°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.5°C / 2.4°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.0°C / 5.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.1°C / -8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -3.0°C / 1.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -2.1°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 6.6°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -2.5°C
  0 BF
  79%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 5.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 5.9°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -4.7°C / 1.6°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.3°C / 2.5°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  1 BF
  69%

Αθανάσιος Χατζάκος δικηγόρος ΔΟΑΤΑΠ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποκλεισμοί από το ΑΣΕΠ ελέω ΔΟΑΤΑΠ

 • A-
 • A+
Η κατάθεση αιτήσεων στον διαγωνισμό για εκπαιδευτικούς λήγει στις 24 Φεβρουαρίου και περισσότεροι από 500 πτυχιούχοι εξωτερικού δεν μπορούν να συμμετάσχουν, αφού καθυστερεί επί μήνες η αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους εξαιτίας της υποστελέχωσης του αρμόδιου οργανισμού • Ογδόντα από αυτούς έχουν στείλει εξώδικο και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Ισοτιμίες Κεραμέως αλλά στην αναγνώριση πτυχίων... Φαρισαίος! Την ώρα που η υπουργός Παιδείας επαγγέλλεται την αναγνώριση των κολεγίων, ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) που αποτελεί τον καθ' ύλην αρμόδιο φορέα και εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, φαίνεται να έχει περιέλθει σε ύπνο βαθύ, καθυστερώντας πέραν των νόμιμων ορίων την αναγνώριση τίτλων σπουδών για περισσοτέρους από 500 πτυχιούχους του εξωτερικού.

Αποτέλεσμα, αυτοί να μην μπορούν να συμμετάσχουν στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου! Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι θιγόμενοι. «Είμαστε κάτοχοι ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, την αναγνώριση των οποίων έχουμε αιτηθεί αρμοδίως προ πολλού, χωρίς όμως να έχουμε τη δέουσα ανταπόκριση. Κάποιοι από εμάς είναι κάτοχοι βασικών τίτλων σπουδών της αλλοδαπής και κάποιοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

Και άλλες προσφυγές

«Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρ. 11 Κεφ. Δ’ του ιδρυτικού νόμου 3328/2005 του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), η διαδικασία αναγνώρισης τίτλου της αλλοδαπής -"ισοτιμία και αντιστοιχία"- πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επιμέρους ενέργειες ελέγχου τους» αναφέρουν μεταξύ άλλων στο σχετικό εξώδικο προς τους αρμοδίους δεκάδες ενδιαφερόμενοι μέσω του δικηγόρου τους Αθανάσιου Χατζάκου από τη Θεσσαλονίκη.

Ανάλογες κινήσεις προς το υπουργείο και τον ΔΟΑΤΑΠ κάνουν και άλλοι πτυχιούχοι εξωτερικού απ' όλη την Ελλάδα που βλέπουν την επαγγελματική ευκαιρία για συμμετοχή στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ να χάνεται... Εχουν μάλιστα φτιάξει και σχετική σελίδα στο facebook, προκειμένου να εκθέτουν το πρόβλημά τους και να συντονίζονται.

«Μέχρι στιγμής εμείς εκπροσωπούμε περίπου 80 άτομα, αλλά υπολογίζουμε ότι θα ξεπεράσουν τους 100. Στέλνουμε το εξώδικο, θα στείλω και προσωπική επιστολή στην κ. Κεραμέως καθώς είναι εποπτεύουσα υπουργός του ΔΟΑΤΑΠ. Aλλως, είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια και με αίτηση επίσπευσης, δεδομένου ότι 3 Φεβρουαρίου λήγει η προκήρυξη για τους νηπιαγωγούς και 24 του ίδιου μήνα για τους άλλους. Γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι μια ευκαιρία ζωής. Τέτοια προκήρυξη είχε να βγει δέκα χρόνια. Αν δεν φροντίσει η κυβέρνηση για τη δίκαιη συμμετοχή τους δημιουργούνται υπόνοιες ότι μπορεί να είναι κάτι φωτογραφικό...» λέει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Χατζάκος.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη επαγγελματική και επιστημονική «ομηρία» που προκαλεί ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική βλάβη στους θιγόμενους. Αντιθέτως, η ζημία και η βλάβη τους θα είναι μεγαλύτερη, καθώς οι πίνακες κατάταξης «κλειδώνουν» για τα επόμενα τρία χρόνια και έτσι τα αποτελέσματα της προκήρυξης γίνονται καθοριστικά και αμετάκλητα για την επαγγελματική τους πορεία.

«Ο ΔΟΑΤΑΠ επικαλείται ότι είναι ακέφαλος, καθώς ο πρόεδρος έχει παραιτηθεί, όμως ο νόμος ορίζει ότι σε τέτοια περίπτωση συνεδριάζει και αποφασίζει με τα αναπληρωματικά μέλη. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει και με το προηγούμενο συμβούλιο. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει ολιγωρία για την ανάληψη της ευθύνης» αναφέρει ο κ. Χατζάκος.

«Αγωνιώ για την οικογένειά μου και το μέλλον μου. Δεν κοιμάμαι το βράδυ»

Δύο εκπαιδευτικοί, πτυχιούχοι εξωτερικού εκφράζουν στην «Εφ.Συν.» την απόγνωσή τους

Η Ειρήνη Καραμανώλη είναι 42 ετών, εκπαιδευτικός, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, με δεύτερο πτυχίο στη Νομική από Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Ενάμιση χρόνο τώρα πασχίζει να το αναγνωρίσει για να προσθέσει μόρια.

«Ξενιτεύτηκα κι άφησα την οικογένειά μου για να πάρω αυτό το πτυχίο και να έχω μια καλύτερη τύχη. Τώρα, η πολιτεία με αποκλείει. Διορισμοί έχουν να γίνουν από το 2008. Μιλάμε για μια τυπική διαδικασία αναγνώρισης. Με τυραννούν ενάμιση χρόνο στον ΔΟΑΤΑΠ. Μέχρι που μου είπαν, γιατί να αναγνωρίσω ένα πτυχίο που είναι άσχετο με την εκπαίδευση! Μα με τα μόρια αυτά θα είμαι 100 θέσεις πάνω. Τηλεφωνώ συνέχεια και μου λένε ότι δεν υπάρχει Δ.Σ. γιατί έχει διαλυθεί από τον Νοέμβριο του 2019. Εχω πάει και παραπέρα... Από την υπουργό, καμιά ανταπόκριση, καμιά απάντηση. Μόνο υπεκφυγές και δικαιολογίες, ενώ ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση έκτακτων περιπτώσεων όπως αυτή, συνέρχεται η παλιά επιτροπή για τις εγκρίσεις. Αγωνιώ για την οικογένειά μου και το μέλλον μου. Δεν κοιμάμαι το βράδυ» περιγράφει στην «Εφ.Συν.».

Εκπαιδευτικός με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Σόφιας η Μαρία Σπυρίδωνος, ακόμη μία από τους εκατοντάδες θιγόμενους.

«Εβγαλαν προκηρύξεις στις 24 Δεκεμβρίου, μέσα στις αργίες των εορτών, όταν όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, με υπαλλήλους σε άδεια κ.λπ. Εχω καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον Αύγουστο. Στην Αγγλία οι αναγνωρίσεις γίνονται σε δέκα μέρες. Στον ΔΟΑΤΑΠ χρειάζονται μήνες γιατί λένε ότι είναι μόνο πέντε υπάλληλοι. Πώς δημοσίευσε το υπουργείο τον νόμο για τα κολέγια σε χρόνο μηδέν και δεν μπορεί να μεριμνήσει να λειτουργήσει ο ΔΟΑΤΑΠ; Γιατί το ΑΣΕΠ δέχεται μια απλή βεβαίωση για τη γλωσσομάθεια και προσκομίζεις αργότερα το επίσημο πτυχίο και δεν γίνεται το ίδιο με τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΔΟΑΤΑΠ; Πολλοί έχουμε απευθυνθεί και σε βουλευτές, έχουμε κάνει κι επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά κανείς δεν βάζει το θέμα μας στη Βουλή. Επίσης, έχουμε απευθυνθεί και σε άλλα μέσα, σε κανάλια κ.λπ., αλλά δεν είδαμε να ασχολείται κανένας μέχρι τώρα...», μας λέει.

Οι εκατοντάδες θιγόμενοι πάντως καθιστούν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται ν' αφήσουν την υπόθεση «στον αέρα», καθώς αφορά το μέλλον τους σε μια εποχή που η πολυδιαφημισμένη «ανάπτυξη» περιλαμβάνει την ισοτιμία Πανεπιστημίων-κολεγίων, όχι όμως και την εύρυθμη λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ. «Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση απραγίας σας, όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού σας θα ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως αστικά και ποινικά» ξεκαθαρίζουν στο εξώδικό τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας
Ηξεις αφήξεις» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Μπορεί ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης, που είναι και μέλος του κινήματος «sosτε το νερό», να ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις μου...
Αμίλητο... νερό περί ταμπακέρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη για τις εστίες
Απαντήσεις από τις πρυτανικές αρχές σχετικά με τις 600 αιτήσεις φοιτητών για δωμάτιο στην εστία, τη στιγμή που δεν αξιοποιούνται κτίρια τα οποία βρίσκονται στην ευθύνη του Πανεπιστημίου ζητούν οι φοιτητές.
Διαμαρτυρία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη για τις εστίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φάκελος στον εισαγγελέα για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ
Ο πρύτανης του ΑΠΘ περιέγραψε στον εισαγγελέα μια παράνομη οικονομική δραστηριότητα με τζίρο πολλών χιλιάδων ευρώ, με νοθευμένα ποτά και με καταστάσεις ανεξέλεγκτες στο Πανεπιστήμιο.
Φάκελος στον εισαγγελέα για τα κορονοπάρτι στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπαναχώρησε ο καθηγητής που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα
Τα… μαζεύει τώρα, τα περί πειθαρχικών διώξεων δυο φοιτητριών, ο καθηγητής νομικής του ΑΠΘ που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα αποφασίζοντας αυθαίρετα να εξετάσει προφορικά στο μάθημά του, μόνο...
Υπαναχώρησε ο καθηγητής που προκάλεσε αναστάτωση στη φοιτητική κοινότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας