• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 30.1°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.3°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.5°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.1°C
  3 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 26.2°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 29.0°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 29.9°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.1°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.8°C
  1 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  72%

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Λουκάς Ευσταθιάδης, Αριστερά: Το κτίριο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΔΥΘ) «Νεφέλη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελία για διαπλοκή σε Δέλτα και Χαλκηδόνα

 • A-
 • A+

Μια επώνυμη αναφορά 17 σελίδων στον εισαγγελέα Διαφθοράς, Δημήτρη Μητρούλια, με την οποία καταγγέλλονται επί σειρά ετών χαριστικές αναθέσεις από διαδημοτική επιχείρηση σε ιδιωτική εταιρεία με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και τοπικών παραγόντων, συνταράζει τους Δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνας και οι άκρες της αγγίζουν σήμερα τον… Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αντιδήμαρχος της Χαλκηδόνας ο καταγγέλλων, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ο καταγγελλόμενος, αλλά εφτά δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης στράφηκαν κατά του αντιδημάρχου, αξιώνοντας την καθαίρεσή του (!) και τελικά ο δήμαρχος Σταύρος Αναγνωστόπουλος, που τον Δεκέμβριο του 2019 έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να ρωτάμε μέχρι να λάβουμε τις απαντήσεις και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε όλα», ζήτησε κι αυτός χθες την παραίτησή του.

«Δεν θα παραιτηθώ, δεν εξέθεσα την παράταξη ή τον δήμαρχο, έκανα το σωστό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Λουκάς Ευσταθιάδης, ο οποίος με την αναφορά του ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει υποθέσεις αδιαφανούς διαχείρισης στη Διαδημοτική Επιχείρηση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΔΥΘ) «Νεφέλη» (πρώην ΚΕΚ), που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς εντοπίζει σχέσεις συγκοινωνούντων δοχείων με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Στόχος».

Η αναφορά του κοινοποιείται παράλληλα στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Ευρωπαϊκό Γραφείο κατά της Διαφθοράς και τους δημάρχους Χαλκηδόνας, Δέλτα και Ωραιοκάστρου, από τους οποίους ζητά να τοποθετηθούν δημοσίως.

Κονδύλια

Στην πολυσέλιδη αναφορά του ο κ. Ευσταθιάδης αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα, σημειώνοντας ότι μέτοχοι του «Στόχου» είναι συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού μελών της διοίκησης της «Νεφέλης», καταγράφει συγκεκριμένα περιστατικά «διαπλοκής» και απευθύνει ερωτήματα για τον ρόλο των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν την ευθύνη ελέγχου στη διαχείριση των κονδυλίων αλλά και του παραγόμενου έργου.

Τα τελευταία πέντε χρόνια πρόεδρος της «ΔΕΔΥΘ Νεφέλη» ήταν ο Ευθύμιος Φωτόπουλος, πρώην δήμαρχος Δέλτα και νυν γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Κώστας Σαραφίδης, στέλεχος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σημερινός επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Χαλκηδόνας και πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Στόχος».

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθιάδη, τα ποσά που προωθήθηκαν μέσω αναθέσεων προς την ΚΟΙΝΣΕΠ είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν υφίσταται έκθεση ελέγχου για το έργο που εκτελέστηκε, ενώ αδιαφανώς έχουν κινηθεί και τα σχετικά εντάλματα πληρωμής. Ας σημειωθεί ότι πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήθηκε το 2015 είναι ο κ. Σαραφίδης, ενώ στη μετοχική της σύνθεση συμμετέχουν είτε στελέχη της «ΔΕΔΥΘ Νεφέλη» ή άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα!

Συνολικά οι απευθείας αναθέσεις στην ΚΟΙΝΣΕΠ ήταν περί τα 300.000 ευρώ (χώρια οι απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων από δήμους), ενώ στις προσκλήσεις ενδιαφέροντος της «Νεφέλη» παρουσιαζόταν πάντα μόνο ένας ενδιαφερόμενος, δηλαδή η ΚΟΙΝΣΕΠ. Είναι χαρακτηριστική μία από τις ερωτήσεις που θέτει ο κ. Ευσταθιάδης: «Πόσο θεμιτό είναι να ψηφίζουν στο Δ.Σ. της “Νεφέλη” ο πατέρας-δημοτικός σύμβουλος και νυν πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα και ο σύζυγος-δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Χαλκηδόνας, για να πηγαίνουν αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου μέτοχοι ήταν η κόρη του πρώτου και η σύζυγος του δεύτερου;».

Το θέμα ήταν κεντρικό στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα στον δήμο και συνεχίστηκε με πλούσια συζήτηση στα κοινωνικά μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Νοέμβριο του 2019 ο κ. Σαραφίδης, αναφερόμενος σε σχόλια του κ. Ευσταθιάδη, έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο ότι «χαίρομαι τουλάχιστον διότι έχει το θάρρος ο αντιδήμαρχος να τα βάλει ενώπιος ενωπίω και όχι με αναρτήσεις, όπως έκανε προεκλογικά», ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ «είναι πρώτη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία» και πως «το ΚΕΚ έχει ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, ελεγκτικούς μηχανισμούς τους πιο σκληρούς και 25 χρόνια δεν βρέθηκε κάτι».

Τον Δεκέμβριο του 2019 πάλι ο κ. Σαραφίδης στο συμβούλιο τόνιζε πως «όσον αφορά την ΚΟΙΝΣΕΠ θα κινηθώ νομικά διότι είναι ιδιωτικού δικαίου και είναι κρίμα αφού ζητάτε αυτόν τον δρόμο».

Το θέμα τώρα είναι τι σκοπεύει να πράξει ο νέος δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης που ορίζει τα 6 από τα 11 μέλη του συμβουλίου της «Νεφέλη», ενώ τους υπόλοιπους ορίζουν 4 η Χαλκηδόνα και 1 ο Δήμος Ωραιοκάστρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκανδαλώδεις... πρόνοιες για το Προνοιακό Κέντρο
Σκιές κακοδιαχείρισης στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονία ● Καταγγελίες για διαφθορα στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ● Τι απαντά στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Κέντρου.
Σκανδαλώδεις... πρόνοιες για το Προνοιακό Κέντρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εμπλοκή με την προμήθεια καυσίμων συνεχίζεται
Παρατείνεται η αβεβαιότητα σχετικά με την έγκριση από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου του εντάλματος του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορά την προμήθεια καυσίμων. Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.» την περασμένη...
Η εμπλοκή με την προμήθεια καυσίμων συνεχίζεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φταίει ο... Χατζηπετρής
​Ξεχάστε ό,τι ξέρατε ή έχετε ακούσει για τον ΟΑΣΘ. Για τα σημερινά δεινά του οργανισμού, τα οποία έχουν πληρώσει αλλά και υφίστανται οι Θεσσαλονικείς, φταίει ο Χρήστος Σταϊκούρας! Δεν τα λέει αυτά όποιος κι...
Φταίει ο... Χατζηπετρής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλόκο» ΙΚΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Σε σισύφειο μαρτύριο έχει μετατραπεί για τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης η διαχείριση των οικονομικών. Στα απόνερα της υπόθεσης υπεξαίρεσης εκατομμυρίων της περιόδου Παπαγεωργόπουλου προστίθενται...
«Μπλόκο» ΙΚΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα ξερά έκαψαν και τα χλωρά
Μαζί με τα ξερά καίγονται και… τα χλωρά στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά τις υπερωριακές αμοιβές για Κυριακές και αργίες. Τρεις Κυριακές στη σειρά απέχουν οι εργαζόμενοι μετά την...
Τα ξερά έκαψαν και τα χλωρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπόθεση με «πολλούς κόμπους» και πισωγυρίσματα
Ενα βήμα μπρος, τρία βήματα πίσω έκανε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέμα των επίμαχων διαγωνισμών του τομέα καθαριότητας που συζητήθηκαν χθες στην Οικονομική Επιτροπή. Κάτω από το βάρος των...
Υπόθεση με «πολλούς κόμπους» και πισωγυρίσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας